30
nov

Alle woningen in 2050 van het aardgas af

Categorieën: Wonen (30 november 2017)

In het nieuwe regeerakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Dit lijkt nog ver weg, maar deze doelstelling betekent dat we tot 2050 maar liefst 20.000 woningen per maand aardgasvrij moeten maken. Woonwijken worden niet van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten. Dit is een proces van vijf tot tien jaar. Ook in de gemeente Voorst moeten stappen gezet worden. De gemeente gaat graag met de inwoners aan de slag om hiervoor een plan op te stellen. Inwoners die meer willen weten over de mogelijkheden voor het aardgasvrij maken van hun woning kunnen gratis en vrijblijvend een afspraak maken voor advies met het Energieloket in het gemeentehuis.

Aardgasverbruikers
Een gemiddeld huishouden verbruikt 1.500 m3 aardgas per jaar. De grootste verbruikers zijn verwarming (80%) en warm water (20%, vooral voor het douchen). Voor het koken is relatief minder gas nodig. Uiteindelijk is het gasverbruik afhankelijk van het soort huis, de mate van isolatie, de grootte van het huishouden en het gedrag van de bewoners.

Waarom van het aardgas af?
Aardgas is een fossiele brandstof en deze voorraad is niet oneindig. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. De uitstoot van dit broeikasgas zorgt voor klimaatverandering. De gevolgen hiervan zijn nu al wereldwijd zichtbaar. Er zijn steeds meer weersextremen zoals extreme regenval en extreme droogte met watertekorten, overstromingen, ziekten en slechte oogst (vooral in arme gebieden) als gevolg. 

Alternatieven
Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas:

  • Warmtenetten
    Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond met warm water. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen.
  • Elektrische oplossingen
    Een andere mogelijkheid is het verwarmen van je huis met elektrische apparaten. In bijna alle gevallen komt dat neer op een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je huis via hetzelfde (maar omgekeerde) principe als van een koelkast.
  • Biogas
    Biogas is gas dat wordt geproduceerd bij de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, alleen is de herkomst van biogas meer duurzaam. 

Wat kunt u nu doen?
Woningeigenaren kunnen er nu al voor zorgen dat ze minder gas nodig hebben voor verwarming door isolatiemaatregelen te nemen, zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie en HR+++glas. Huurders kunnen kleinere maatregelen nemen zoals het plaatsen van tochtstrips of het aanbrengen van radiatorfolie. Informeer bij de verhuurder of de woningbouwcorporatie naar plannen en mogelijkheden voor grotere maatregelen. 

Naast het isoleren is het ook goed om vooruit te kijken bij de aanschaf van nieuwe producten. Kies bij de aanschaf van een keuken voor elektrisch koken. En vraag energieadvies wanneer de cv-ketel afgeschreven is, want bij een aardgasloze woning is geen cv-ketel nodig. En kies voor een palletkachel of een hoog rendementshoutkachel in plaats van een gaskachel. 

Gratis advies van Energieloket
Meer informatie over aardgasvrij en de mogelijkheden voor uw woning? Maak gratis en vrijblijvend een afspraak met het Energieloket in het gemeentehuis te Twello, op maandagavond in de oneven weken en op donderdagmiddag in de even weken. Mail hiervoor naar duurzaam@voorst.nl of bel 0571-27 99 11.

Alle woningen in 2050 van het aardgas af

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data