13
sep

Grote oefening van Defensie

Categorieën: Wonen, Ondernemen (13 september 2018)

Defensie oefent van 17 september tot en met 12 oktober met diverse luchtmobiele grondeenheden in midden-, oost- en noord-Nederland. Voor deze oefening ‘Falcon Autumn’ worden 16 helikopters, een C-130 transportvliegtuig, een Duits C-160 transportvliegtuig, twee Belgische F16 jachtvliegtuigen en twee Duitse Tornado gevechtsvliegtuigen ingezet. Er wordt gebruik gemaakt van civiel grondgebied en vaak over bewoond gebied gevlogen. Vooral in week 40 (de 1e week van oktober) maakt ook Terwolde onderdeel uit van de oefening. 

Training van geïntegreerde lucht- en grondsamenwerking
Falcon Autumn wordt uitgevoerd door 11 Air Manoeuvre Brigade, een samenwerkingsverband tussen 11 luchtmobiele Brigade (Koninklijke Landmacht), het Defensie Helikopter Commando en 336 Squadron (Koninklijke Luchtmacht). Grondeenheden van de luchtmobiele brigade, inclusief Duitse militairen van de partnereenheid Division Schnelle Kräfte, voeren tijdens Falcon Autumn verschillende tactische opdrachten uit. Hierbij worden zij ondersteund met transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen. Hiermee wordt de geïntegreerde lucht- en grondsamenwerking getraind. MLT Deelen is de vaste uitvalsbasis voor alle oefenacties naar verschillende oefengebieden in Nederland.

Alleen op doordeweekse dagen
Er wordt alleen op doordeweekse dagen gevlogen. Voor Falcon Autumn 2018 is MLT Deelen voor militair vliegverkeer geopend van 8.00 uur tot en met 23.00 uur. Op 2, 3, 4 en 8 oktober is de openstelling tot 24.00 uur. Falcon Autumn vindt plaats in de volgende gebieden: omgeving Deelen, de Veluwe, Assen, Twente, Terwolde, Coevorden, Vlasakkers en Leusderheide, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp Marnewaard en provincie Groningen.

Grootste jaarlijkse joint en combined oefening
Militaire eenheden trainen zoveel mogelijk in samenstellingen waarmee zij ook tijdens missies optreden, dus ook als lucht- en landmacht samen (joint) en met internationale partners (combined). Falcon Autumn is de grootste jaarlijkse joint en combined oefening in Nederland. Naast de vaste oefenterreinen gebruikt Defensie ook graag civiele gebieden, om zoveel mogelijk reële scenario’s te kunnen simuleren.

Meer informatie
Het ministerie van Defensie bereidt haar militaire oefeningen zorgvuldig voor en probeert, als dit mogelijk is, haar vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Via het twitteraccount van het Defensie Helikopter Commando wordt de omgeving met betrekking tot vliegbewegingen van de meest recente informatie en eventuele onvoorziene wijzigingen voorzien. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen en NOS teletekst pagina 766. 

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data