4
dec

Impuls voor elektrisch rijden

Categorieën: Wonen, Ondernemen ( 4 december 2018)

Het elektrisch rijden krijgt in Gelderland en Overijssel een enorme impuls met de aanleg van 4500 nieuwe laadpunten. Daarmee komen er vier keer zoveel laadpunten in de openbare ruimte van in totaal 43 gemeenten in beide provincies. De gemeente Voorst is één van de deelnemende gemeenten en heeft inmiddels de eerste laadpalen geïnstalleerd. 

Twee specialistische bedrijven in het installeren van oplaadpunten, Allego en Ecotap, gaan de laadpalen plaatsen. Zij hebben een Europese aanbesteding gewonnen van de provincies Gelderland en Overijssel. De grote omvang van de laadpunten heeft geleid tot de laagste prijs van Nederland, slechts 15 cent per KWh.  

Eerste laadpaal in Teuge
Sinds afgelopen zomer kunnen de openbare laadpalen worden aangevraagd. De eerste laadpaal die uit de aanbesteding voortkomt, is inmiddels geplaatst in Teuge. Er stonden al twee openbare laadpalen in de gemeente Voorst, namelijk in Teuge en Twello. In Teuge zijn er nu dus twee laadpunten.

Laadpaal aanvragen
U kunt een publieke laadpaal kosteloos aanvragen via het formulier op openbaarladen.nl. U dient dan wel in ieder geval te voldoen aan de volgende criteria: 

  • Er is geen mogelijkheid om een laadpunt op eigen terrein te realiseren;
  • Er staat binnen een afstand van 250 meter geen andere laadpaal;
  • U woont in de gemeente Voorst  of werkt minimaal 20 uur per week in deze gemeente.

Waar wilt u een laadpaal?
De gemeente Voorst denkt graag vooraf na over alle geschikte locaties voor de laadpalen. Daarom vragen wij u om met ons mee te denken. Door samen de laadpalen te plannen, krijgen we een goed overzicht waar in een wijk de laadpalen het beste kunnen worden geplaatst. Hiermee zorgen we dat de laadpalen straks sneller op de juiste plekken komen te staan. Wanneer een inwoner daadwerkelijk een aanvraag voor een locatie indient, plaatsen Ecotap en Allego deze laadpaal. De ambitie is om zo een dekkend netwerk aan laadinfrastructuur te realiseren.

Eenmalig verkeersbesluit
Met deze zogeheten plankaart wordt de doorlooptijd van de aanvraagprocedure voor de laadpalen verkort. De gemeente neemt namelijk eenmalig een verkeersbesluit over de aangewezen locaties op deze plankaart. Als daarna daadwerkelijk een aanvraag binnenkomt, hoeft de gemeente geen extra verkeersbesluit meer te nemen.

Basis op orde
Naast de reguliere laadpalen worden ook laadpalen geplaatst in het kader van ´basis op orde´, zodat in elk dorp een laadpaal beschikbaar is: 

  • Klarenbeek, Sparrenweg 5A
  • Terwolde, Prins Hendrikstraat 22
  • Voorst, Kruizemuntstraat 32
  • Wilp, Dorpsstraat 8

Denkt u mee? Reageer!
Inwoners kennen hun wijk het beste. Uw inbreng is daarom belangrijk! Want misschien is het beter de laadpaal een plek op te schuiven in verband met een boom? Of past de laadpaal beter een straat verderop omdat daar meer woningen zonder eigen oprit zijn? Kom kijken naar de voorgestelde locaties en geef uw mening. Neem contact op met Jelleke Bosma van de gemeente Voorst:  0571-27 99 11. Of stuur een mail naar duurzaam@voorst.nl. Langskomen op het gemeentehuis kan ook: op dinsdag 11 december of donderdag 17 januari tussen 13.00 en 18.00. Vraag naar Jelleke Bosma.  

Laadpaal aanvragen

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data