12
sep

Jurybezoek aan De Fliegerhorst in Teuge

Categorieën: Wonen, Toerisme, Ondernemen (12 september 2018)

Op 22 augustus 2018 brachten de juryleden van de SteenGoed Challenge een bezoek aan de Fliegerhorst in Teuge. Doel was kennis te maken met de betrokkenen en een beeld te vormen van de locatie.

Visie en concept verrijken
De rol van de jury is bij de Fliegerhorst anders dan bij de Eendracht en het Juvenaat, de andere winnende locaties. De drie ideeën over de invulling van het terrein in Teuge hebben een grotere kans van slagen als er wordt samengewerkt. Er komt dus geen winnaar uit de bus, maar het wordt een gezamenlijk project. Het is geen kwestie meer van jureren, maar van stimuleren. Juryvoorzitter en gedeputeerde Josan Meijers: “De jury is hier een klankbord om de visie en het concept van de bewoners, de wethouder en de eigenaren te verrijken. Deze plek heeft een mooi verhaal. We moeten dit zichtbaar maken en behouden.” De rijke geschiedenis van de Fliegerhorst bestaat onder andere uit de opvang van de Molukse gemeenschap in de voormalige bunkerboerderijen. De laatste zeventien jaar woont de ecologische leefgemeenschap Eco-Tribe er. Zij hebben de twaalf gebouwen gekraakt en leven er off-grid, niet aangesloten op elektriciteitsnetwerk, waterleiding of riool. 

Ongekend geduld
Bewoners Maya van Oosterhout en Mark Huser ontvangen op 22 augustus alle betrokkenen in een prachtig houten bouwwerk, de Natuurtempel. Zeven jaar hebben ze hieraan gewerkt. Dat geduld hier een schone zaak is, blijkt later weer als Mark vertelt over de visgraten vloer op de zolder van hun woonhuis. Drie maanden lang is hij bezig geweest met het schoonmaken van de losse onderdelen. 

De wil is er
De groep zit op bankjes in een cirkel in de tempel. In het midden een vaas met bloemen en een grote veer. “Van een adelaar”, verduidelijkt Mark. “Wij moeten allemaal net zo hoog vliegen als deze vogel voor een duidelijke visie op de Fliegerhorst in Teuge.” Eigenaar Hester de Baar is blij dat er iets gebeurt. “We hebben het niet gekocht om te laten kraken. Misschien kunnen we weer iets voor de Molukse gemeenschap betekenen.” Ook Arjen Lagerweij, wethouder gemeente Voorst, vindt het belangrijk de geschiedenis van de Fliegerhorst in de toekomstplannen te laten terugkomen. Bij de rondleiding is het bijzondere vakmanschap van de bewoners overduidelijk. Ook het werk dat ze graag willen doen om een succes te maken van de Fliegerhorst is onmisbaar aanwezig. 

Uitdaging
De wil is er dus, maar als we even later verder lopen, zien we pas echt hoe groot, onoverzichtelijk en vervallen het terrein is. De voormalige bunkerboerderijen zijn in slechte staat. Jurylid Harm Edens: “Als we bouwkundig niets doen, stort alles in elkaar. De boerderijen en de verhalen.” Aan de mensen zal het niet liggen. Een uitdaging is het wel. 

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data