12
sep

Kind naar voortgezet onderwijs? Praat samen over alcohol en tabak

Categorieën: Wonen (12 september 2018)

Een nieuw schooljaar is aangebroken. Veel kinderen gaan voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Dat is vaak een spannende tijd, voor de kinderen zelf én voor hun ouders. Een nieuwe school, nieuwe vrienden en nieuwe verleidingen zoals alcohol en tabak. Hoe gaat u hierover in gesprek met uw kind? Deze week ontvangen alle ouders/verzorgers van 12-jarige kinderen hierover een brief van de gemeente.

Alcohol en tabak extra schadelijk voor kinderen
Op het voorgezet onderwijs neemt het aantal kinderen dat alcohol drinkt snel toe. En als zij eenmaal drinken, dan drinken zij veel. Ook zijn de meeste rokers vóór hun 18e begonnen met roken. Voor kinderen zijn alcohol en tabak extra schadelijk, omdat ze nog volop in de groei zijn. Kinderen die (veel) alcohol drinken presteren slechter op school. Ook is de kans op verslaving groter als jongeren vroeg beginnen met drinken en roken. Daarom is het belangrijk om het roken en drinken zo lang mogelijk uit te stellen. Als ouder kunt u daarbij helpen!

NIX18: Niet roken en niet drinken onder de 18 jaar
Uit onderzoek blijkt dat u veel invloed hebt op het alcoholgebruik en rookgedrag van uw kind. Het is dus belangrijk om uw kind over de werking en risico’s van alcoholgebruik en tabak te vertellen. Steeds meer ouders maken de afspraak 'niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’. En dat werkt! De kinderen van deze ouders beginnen later met drinken en ze drinken minder. Ook komt roken minder voor bij deze kinderen. 

Meer informatie
Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Voorst kunt u terecht met uw vragen en voor ondersteuning op het gebied van alcohol, roken en opvoeding: www.cjgvoorst.nl, 0571-74 51 50. U kunt ook contact opnemen met Tactus Preventie: g.leenstra@tactus.nl, 088-38 22 887. Meer informatie en tips: www.nix18.nl en www.hoepakjijdataan.nl

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data