24
aug

Open Monumentendag Voorst 2018

Categorieën: Toerisme, Wonen (24 augustus 2018)

Op zaterdag 8 september vindt de 32e editie van de Open Monumentendag plaats. Dit grootste culturele evenement van Nederland heeft dit jaar het thema 'In Europa', omdat 2018 uitgeroepen is tot het Europese jaar van het Cultureel Erfgoed. 

Herkenbare Europese geschiedenis
Ook in de gemeente Voorst is de Europese geschiedenis herkenbaar, zichtbaar en tastbaar. Wat denkt u van Franse gotische kerkarchitectuur, Engelse landschapsstijl, Scandinavisch hout en Duits zandsteen? Grensoverschrijdende handelsroutes via de IJssel, de Hanzewegen en de Hessenwegen zetten de deur wijd open naar de rest van Europa. Inkomsten uit de overzeese handel werden geïnvesteerd in landhuizen met exotische namen als De Matanze (Cuba) en Tercera (de Azoren). Buitenlandse kloosters en internationale adel beheerden onze landgoederen en boerderijen. Tegelijkertijd brachten plunderingen, inkwartieringen, brandstichtingen en bombardementen door de Fransen, Kozakken, Duitsers en geallieerde troepen grote verwoestingen toe. Ter verdediging werden allerlei verdedigingswerken gebouwd, van middeleeuwse kastelen, tot de IJssellinie tijdens de Koude Oorlog. Genoeg inspiratie dus!

Opengestelde monumenten
Natuurlijk kunt u dit jaar weer veel bijzondere monumenten bezoeken. In totaal nemen 23 monumenten deel aan de Open Monumentendag, variërend van eeuwenoude boerderijen en voormalige herbergen tot chique landhuizen en in onbruik geraakte bunkers. 

Bijzondere activiteiten
Naast de opengestelde monumenten zijn er dit jaar een aantal bijzondere activiteiten georganiseerd: 

 • Routes
  Er zijn dit jaar drie routes gemaakt, respectievelijk voor Terwolde, Wilp en Voorst. Hoewel het fietsroutes zijn, kunnen ze ook per auto worden afgelegd. Elke route heeft een eigen thema. De routes zijn gratis te downloaden op www.voorst.nl/open-monumentendag en bij diverse locaties af te halen. 
 • Rondrit De Nijenbeek
  Dit jaar kunt u een deel van de route wel heel uniek afleggen: met een Jan Plezier! Deze paard-en-wagen brengt u via één van de mooiste weggetjes in de gemeente Voorst naar de Nijenbeek en weer terug. Gedurende de rit kunt u niet alleen genieten van het prachtige uitzicht, maar ook van het interessante verhaal over de Nijenbeek, verteld door gids Bert van de Zedde. Let op, de Nijenbeek zelf is niet opengesteld.
 • Informatiepunten
  Op een aantal plekken op de routes vindt u dit jaar informatiepunten. U krijgt op de punten informatie over bijzondere gebeurtenissen, verdwenen historische gebouwen, unieke pareltjes of juist recente ontwikkelingen van het gebied.
 • Concerten
  Het ceremoniekoor Circle of Life viert zijn 10-jarig jubileum met een concert in de Dorpskerk van Wilp. In de Dorpskerk Voorst vindt het concert plaats van het koor Cappella Calluna. Dit koor heeft een speciaal Open Monumentendag-repertoire ingestudeerd.
 • Kinderactiviteiten
  Speciaal voor de kinderen zijn er een aantal monumentenverhalen gemaakt. Er zijn spannende, grappige en hele bijzondere verhalen en elk verhaal speelt zich af rondom één van de opengestelde monumenten. Verder zijn er speciale kinderpuzzeltochten. Als de puzzel is opgelost, ligt er een leuke beloning klaar. 

Unieke kans
Bezoek de Open Monumentendag en laat u verrassen door de rijkdom en schoonheid van ons culturele erfgoed. Het is een unieke kans om achter gesloten deuren te kijken en om kennis te maken met de verhalen en historie die ons verbinden en ons identiteit geven. Het Comité Open Monumentendag Voorst en alle betrokkenen bij de Open Monumentendag in Voorst wensen u alvast een fantastische dag toe. We zijn blij u een boeiend programma te presenteren dat jong en oud iets te bieden heeft. Geniet ervan!

Meer informatie
Het gehele programma van de Open Monumentendag in de gemeente Voorst vindt u hier. Daarnaast worden op allerlei (openbare) plekken in de gemeente Voorst brochures verspreid met een beschrijving van de deelnemende monumenten en activiteiten.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data