11
jun

Overlast eikenprocessierups

Categorieën: (11 juni 2018)

Het seizoen van de eikenprocessierups is weer aangebroken. Op openbare plaatsen waar veel ongemak is of wordt verwacht van de eikenprocessierups, probeert de gemeente Voorst (vroegtijdig) op een milieuvriendelijke manier de plaag te bestrijden. Afhankelijk of de bomen van de gemeente, de provincie of van Rijkswaterstaat zijn, is één van de genoemde partijen verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de problematiek.

Overlast melden

Niet alle nesten worden bestreden. Heeft u eikenprocessierupsen gesignaleerd op een plek waar ze echt overlast veroorzaken? U kunt een melding doen op www.verbeterdebuurt.nl/gemeente/voorst/. Daar worden alle meldingen centraal geregistreerd en vervolgens wordt er per geval bekeken of het nodig is om de rupsen te bestrijden.

Op uw eigen perceel bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Het advies is om niet zelf de rupsen te bestrijden, maar hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de gemeente Voorst, Ronald van Lent: r.vanlent@voorst.nl, (0571) 27 98 51.

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).

Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen. Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (6-8 jaar) voor ongemak kunnen zorgen. (RIVM)

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data