23
jan

Verkiezing Gemeenteraad 21 maart 2018

Categorieën: Wonen (23 januari 2018)

Op woensdag 21 maart 2018 worden in Nederland de verkiezing van de gemeenteraden en het referendum over de Wet op de inlichtingen- en opsporingsdiensten gehouden.

Stempas en identiteitsbewijs
Als u kiesgerechtigd bent, ontvangt u zowel voor de verkiezing als voor het referendum een stempas. De stempas is het bewijs dat u mag stemmen. Naast de stempas moet u ook uw identiteitsbewijs meenemen naar het stembureau.

Iemand anders voor u laten stemmen
Als u op 21 maart niet zelf in de gelegenheid bent om te stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen door een volmacht te verlenen. Hiervoor moet u de achterkant van de stempas invullen en meegeven aan de gemachtigde. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van uw identiteitsbewijs meenemen. U kunt iedere kiesgerechtigde binnen uw eigen gemeente machtigen. 

Als u iemand in een andere gemeente wilt machtigen (dat kan alleen voor het referendum), of als u iemand wilt machtigen op een moment dat u nog geen stempas heeft, dan moet u samen een aanvraag voor een schriftelijke volmacht indienen. Dit formulier kunt u downloaden op www.voorst.nl/verkiezingen en moet uiterlijk 16 maart binnen zijn bij de gemeente waar de volmachtgever woont. 

In een andere gemeente stemmen voor het referendum
U hebt een kiezerspas voor het referendum nodig als u op 21 maart in een andere gemeente wilt stemmen dan waar u woont. De kiezerspas voor het referendum kunt u tot 20 maart 12.00 uur bij het gemeentehuis krijgen tegen inlevering van uw stempas. Hiervoor moet u ook uw identiteitsbewijs meenemen. 

Het is mogelijk om tot uiterlijk 16 maart een aanvraagformulier voor een kiezerspas voor het referendum in te dienen bij Publiekszaken van het gemeentehuis. Het aanvraagformulier kunt u downloaden op www.voorst.nl/verkiezingen. Het is niet mogelijk om voor de gemeenteraad in een andere gemeente te stemmen.

Vanuit het buitenland stemmen voor het referendum 
Bent u tijdelijk in het buitenland (werk, studie, vakantie) en staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan kunt u per brief stemmen vanuit het buitenland. Hiervoor dient de kiezer, uiterlijk op 21 februari 2018, een aanvraag in met het zogenaamde ‘M3-formulier’: 

https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/kiezers-buiten-nederland/tijdelijk-in-het-buitenland-bij-het-referendum.htm Deze mogelijkheid bestaat niet voor de verkiezing van de gemeenteraad. 

Vervangende stempas
Als u geen stempas heeft ontvangen, als u deze kwijt bent of als deze onbruikbaar is geworden, dan kunt u tot 20 maart 12.00 uur persoonlijk een vervangende stempas aanvragen bij Publiekszaken in het gemeentehuis. Tot 16 maart is het mogelijk om schriftelijk met een aanvraagformulier een kiezerspas aan te vragen bij Publiekszaken. Het aanvraagformulier kunt u downloaden op www.voorst.nl/verkiezingen . 

Meer informatie: www.voorst.nl/verkiezingen

Verkiezing Gemeenteraad 21 maart 2018

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data