Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding.

Dinsdag 5 mei

De diverse activiteiten rondom 75 jaar bevrijding lopen vooral in april en mei heel anders dan we vooraf hadden bedacht. Ditzelfde geldt voor de invulling van mijn reces en de gebruikelijke vakantie in mei: gewoon thuis in Twello met veel videobellen!

De start van sportactiviteiten voor kinderen na de intelligente lockdown verliep vorige week uitstekend. Bij de kinderen was veel blijdschap te zien nu ze elkaar weer op het sportveld mogen ontmoeten. De organisatie vraagt wel veel van verenigingen en trainers. Bijvoorbeeld het in goede banen leiden van het halen en brengen van de kinderen door de ouders. En het opstellen van extra spelregels bij bijvoorbeeld hockey als ‘alleen de trainer mag de bal in handen nemen.’  Maar het was een mooie start in goed overleg met medewerkers van de gemeente Voorst.  

Het wordt weer wat drukker op straat. Met enkele aanpassingen is de weekmarkt in Twello op vrijdag goed verlopen. En dankzij het verantwoordelijke gedrag van onze inwoners, is de drukte op straat niet verontrustend. Maar gezellig een hapje en drankje nemen in het dorp is er helaas nog niet bij. Met een horeca-onderneemster die haar lege terras aan het bijvegen was, heb ik afgelopen weekend uitgebreid gesproken over de mogelijkheden voor de komende tijd. Hoe de terrassen in te delen en vooral hoe toch gezelligheid te creëren met de eisen van het 1,5 meter afstand houden. En dat ook nog met enig rendement. Onze conclusie was dat de creativiteit van de ondernemers in combinatie met voldoende regelruimte van de overheid hier goed moeten samengaan. Denken in kansen en vertrouwen!

 

Bijzonder was natuurlijk de organisatie van de dodenherdenkingen in onze gemeente. Volgens landelijke richtlijnen mochten er geen evenementen plaatsvinden met de inwoners. Maar wat dan wel? Gelukkig waren er vele mooie initiatieven: de geplante gele bloembollen bij alle monumenten. Een kranslegging en stille omgang met witte rozen in Terwolde (in klein gezelschap). De kranslegging helemaal alleen in Twello voor 18.00 uur, met ruimte voor het leggen van bloemen op eigen gelegenheid door diverse organisaties. Of Teuge: een livestream met vooraf opgenomen toespraken, een fly-by en een live-gesprek met de burgemeester en een Canadese familie van een omgekomen bemanningslid van een Lancaster bommenwerper. Brede inzet vanuit het dorp Teuge! En een fraaie uitzending die mogelijk werd gemaakt door de samenwerking van de lokale omroepen van Voorst, Brummen en Apeldoorn. 

Ik zag ook een indrukwekkende hoeveelheid foto’s van muzikanten die op maandagavond het signaal Taptoe en het Wilhelmus ten gehore brachten op vele plekken in de hele gemeente. Ook bijzonder was de nationale herdenking op de Dam. Zonder publiek met een compleet lege Dam en met slechts 6 hoogwaardigheidsbekleders. En uniek, de toespraak van de Koning. Al met al heb ik een goed beeld gekregen van alle alternatieve Voorster vormen van herdenken. Dankzij de creatieve inbreng van velen werd het een gedenkwaardige dodenherdenking.

En dan vandaag 5 mei: aan mijn woning en veel huizen en gebouwen hangt de nationale driekleur hoog in top. Dit roept zeker het gevoel van bevrijding op, maar er zijn vandaag nergens grote festivals of gezellige bijeenkomsten (in familieverband of tehuizen) om onze vrijheid samen te vieren. Ook zullen niet honderden muziekverenigingen in heel het land het speciaal gecomponeerde muziekstuk van harmonieorkest Cadenza spelen. Desondanks heb ik de indruk dat veel mensen actief hebben stilgestaan bij 75 jaar bevrijding. En hier op een waardige wijze invulling aan hebben gegeven. Iets wat ons waarschijnlijk nog vele jaren zal bijblijven! 

Tja, en dan pak ik zo maar weer eens de fiets om een luchtje te scheppen in ons fraaie buitengebied.

Jos Penninx

 

 

 

Burgemeester Jos Penninx is ook actief op Twitter. Volg hem op @jos_Penninx