Zowel Hemelvaart als de Pinksterdagen vonden plaats onder een prachtige hemel.


Dinsdag 2 juni

Dat gaf natuurlijk ook wat zorgen over het gedrag van teveel mensen op drukke punten. Gelukkig heeft vrijwel iedereen zich goed gehouden aan de afspraken, gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. Op veel plekken lagen bijvoorbeeld badgasten goed verspreid.

Maar het was wel, zoals al eerder aangegeven, te druk bij parkeerplaats De Kuiter. Met zijn regionale aantrekkingskracht was het bij het naakt- of naturistenstrand in Bussloo te vol. En ook bij het bruggetje; een geliefde plek voor veel jongeren. Jongeren en kinderen denken blijkbaar dat bij hen het risico om het virus over te dragen niet zo groot is. En dat daarmee de noodzaak om afstand te houden minder wordt gevoeld. Wel is duidelijk dat zij een enorme behoefte hebben om elkaar op te zoeken.

Veel mensen keken uit naar het opengaan van de horeca gisteren. Vooraf is er met veel bedrijven overleg geweest over een eventuele uitbreiding van het terras, vooral in Twello- centrum. Er zijn goede afspraken gemaakt. Zelf heb ik na 9 holes op golfclub De Breuninkhof in Bussloo ook weer op het terras gezeten. Ik zag dat het er zorgvuldig aan toeging. Tafeltjes op afstand, kruisen op de grond voor stoelen, vooraf reserveren en bediening met de nodige precisie. Prima geregeld dus! Ook bij het Dorpsplein in Twello-centrum zagen de terrassen er goed uit. De start van de horeca op 1 juni in de gemeente Voorst is volgens mij goed verlopen!

Duidelijk is wel dat verruiming en ook de handhaving van de noodverordening de komende tijd aandacht zal blijven vragen van zowel bedrijven en instellingen als van de handhaving . Uitgangspunt is de eigen verantwoordelijkheid van instellingen en van de inwoners. Iedereen moet een bijdrage leveren vanuit zijn of haar eigen rol om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik vraag iedereen dus nogmaals om een bijdrage  te leveren door elkaar te helpen bij de uitvoering van de maatregelen. Handhaving en boetes uitdelen is een laatste redmiddel in deze!

Vrijdagavond heb ik meegewerkt aan het radioprogramma ‘Hulp uit uw radio’ van de lokale omroepen Voorst, Brummen en Apeldoorn. Het was de laatste in een serie van meer dan 50 live-uitzendingen rondom de coronacrisis. In dit programma vertellen mensen, met de meest uiteenlopende achtergronden, over hoe de coronacrisis hen treft, maar ook wat zij eraan doen om de problemen de baas te blijven. De komende tijd volgen uiteraard meer uitzendingen, maar minder frequent. Dank aan alle medewerkers die dit mogelijk maken!


Je zou bijna denken dat in deze weken het vergadercircuit stil ligt, maar niets is minder waar! Bestuurlijk wordt er volop digitaal vergaderd. Na diverse regionale overleggen, zoals met het dagelijks bestuur van de regio Stedendriehoek, verliep vanmorgen ook de collegevergadering weer digitaal. Vandaag starten we ook met jaarcyclus rond de financiële situatie van de gemeente Voorst. Dit onderwerp komt vanavond aan bod tijdens de rondetafelgesprekken met de gemeenteraad van Voorst. Vanavond hebben we het over de jaarrekening 2019 en zal het ook gaan over een aantal gemeenschappelijke regelingen. Woensdagavond volgen de vragen over het voortgangsbericht 2020.

Op maandag 15 juni kan de raad dan met gedegen kennis van de stukken de raadsvergadering houden en een oordeel vormen over de stukken. Vanwege corona blijven we dit voorlopig doen in een videovergadering met livestream. Een voordeel voor de gemeente Voorst is dat zowel de rondetafelgesprekken als de raadsvergaderingen voor iedereen live zijn te volgen. Kijkt u vanavond ook mee? 

Jos Penninx