Gelukkig is ook in Voorst het aantal besmettingen, zieken en sterfgevallen vanwege corona afgenomen.

Vrijdag 12 juni

Ook de stapsgewijze verruimingen zijn door veel mensen met blijdschap omarmd. Dit geldt natuurlijk voor restaurants, cafés, musea en bioscopen. Leuk om ook de lijnbus weer langs het gemeentehuis te zien rijden!  Alertheid blijft echter geboden, zoals bleek tijdens een gesprek dat ik had met een familie waarvan toch een aantal gezinsleden besmet was geraakt. Ook krijg ik signalen dat een aantal mensen wel erg makkelijk omgaat met de 1,5 meter in winkels en bedrijven. Ondernemers en hun medewerkers voelen zich bijna politiemensen. Daarom mijn oproep aan iedereen zijn of haar steentje bij te blijven dragen om verspreiding en een tweede besmettingsgolf te voorkomen.

Mooi om te zien dat de basisscholen weer volledig open zijn en ook het voortgezet onderwijs deels is gestart. In het straatbeeld zie ik ook steeds meer jongeren. De komende week mogen ook campings hun sanitair weer openstellen, wat de ondernemers zeer goed doet. En sauna’s mogen in juli weer open. Nog niet alle beroepsgroepen zijn tevreden. Zo vroegen ook in onze gemeente diverse mensen aandacht voor de kermis.

Onze gemeentelijke medewerkers werken nog bijna allemaal vanuit huis, maar ook gemeentelijk zullen we de komende maanden meer stappen zetten bij verzoeken tot fysiek contact. Zo pakken we de bezoeken aan huwelijksjubilea op met de keuze voor een bezoek op 1,5 meter afstand, doormiddel van videobellen of met een ‘gewoon’ telefoontje. Wat men maar op prijs stelt. Ook hoorzittingen en bruiloften krijgen weer meer ruimte.
Echt vergaderen blijft in onze gemeente en bij regionale of provinciale vergaderingen nog volop digitaal gebeuren. Na de digitale rondetafelgesprekken (zonder mensen van buiten) zal ook de raadsvergadering - komende maandag vanaf 10 uur in de ochtend - digitaal plaatsvinden. Het is inmiddels gebleken dat dit extra tijd vraagt, zowel in de debatten als bij het stemmen. Via een livestream zijn deze vergaderingen wel door iedereen te volgen.

En dan de zomervakantie 2020. Interessant is natuurlijk voor velen de vraag hoe wij deze zomer onze (Europese) vakantie vorm (kunnen) geven. Ook ik stel mij nu deze vraag. Iets boeken in Nederland of toch naar het buitenland? De camping of het vakantiehuisje vooraf helemaal reserveren of er toch maar op rekenen dat er nog wel een plaatsje voor ons is? Er zijn vervelendere onderwerpen om nu over na te denken!

We moeten niet alleen nadenken over het coronavirus, ook het klimaat vraagt onze aandacht. En dan bedoel ik even niet de relatie tussen het virus en vochtig weer. Nu eens niet politiek-bestuurlijk, maar gewoon concreet over het weer aankomend weekend. Want het is fijn dat we na een aantal dagen met de broodnodige regen, we dit weekend - ondanks wellicht een onweersbuitje - vooral mogen rekenen op lekker zonnig weer. Mij past dat wel de komende dagen!

Jos Penninx