Maandag 17 augustus

De afgelopen week begon voor mij als burgemeester toch wel bijzonder. De zojuist ontvangen brief van minister De Jonge aan alle burgemeesters over de verplichte quarantaine als stok achter de deur, werd meteen weer teruggenomen door het coronadebat in de Tweede Kamer. Ik ben erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen hiervan!

Helaas werd ik ook geïnformeerd over een aantal coronabesmettingen bij jongeren. Deze besmettingen hebben de jongeren opgelopen tijdens een feestje in onze gemeente. Gelukkig zijn de betrokkenen meteen in quarantaine gegaan. Maar er is wel de zorg voor hun collega’s waarmee zij in de tussentijd al in aanraking zijn geweest. Uit voorzorg hebben de eigenaren van de horecabedrijven (waar de betrokkenen werken) daarom hun deuren uit voorzorg enkele dagen gesloten. De GGD heeft mij gemeld dat ze zeer tevreden is over de bereidheid van de betrokken jongeren om een goed beeld te schetsen van de aanwezigen tijdens het feestje. De GGD is ook zeer tevreden over de samenwerking met de horecabedrijven en hun maatregelen.

Graag geef ik hier nog een ander voorbeeld van zorgvuldig handelen. Een kennis van mij voelde zich niet lekker en deed daarom de coronatest. Minutieus heeft zij meteen al haar contacten van de afgelopen periode genoteerd voor het geval dat zij positief getest zou worden. Ik vind dit ook een mooi voorbeeld van zorgvuldigheid. Zo helpen inwoners om gezondheidsproblemen bij anderen zoveel mogelijk te voorkomen.

Een zeer leuk moment deze week was mijn werkbezoek bij Bosgoed Diervoeders en de rit met chauffeur Norbert van dit bedrijf. Dit bezoek heb ik eind vorig jaar al tijdens het carbidschieten in Wilp-Achterhoek beloofd. Met chauffeur Norbert hebben we voedsel bezorgd en geladen bij de bedrijven Bosgoed en Klein Hekkelder in Klein Amsterdam in Voorst. Samen, coronaproef, in de brede truckcabine. Wat was het leuk om zelf weer eens een grote truck te besturen!

In het gemeentehuis ervaar ik dat nog veel mensen binnen gemeenteland vakantie vieren en dat het bestuurlijk vergadercircuit stilligt. Intern overleggen we over de wijze waarop we de komende tijden kunnen vergaderen: videoconferences, hybride of juist wel elkaar fysiek ontmoeten. Boeiend om te lezen hoe het onderwijs en het openbaar vervoer van start gaan met coronamaatregelen.

Afgelopen zaterdag mocht ik een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan Henk Pasman bij de Voorster Tennisclub. Een uitreiking tijdens de ledenvergadering in maart ging niet door vanwege corona. Daarom is er afgelopen zaterdag een intern toernooitje bij de tennisclub georganiseerd. Bij mijn aankomst bij de tennisclub werden eerst volgens de RIVM-richtlijnen mijn naam en de tijd van mijn aankomst genoteerd. Daarna mocht ik de aanwezigen (in tropische temperaturen) vertellen over de verdiensten van Henk Pasman, als vrijwilliger. Henk Pasman heeft jarenlang vrijwilligerswerk gedaan bij de tennisclub en volleybalclub Voorst, Vereniging Oud-medewerkers Rijkswaterstaat, Instituut voor Natuureducatie, Bomenfeestdag, Vogelwerkgroep, Zonnebloem Wilp-Voorst en bridgeclub Vorden.

Graag benadruk ik ook dit keer weer hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de RIVM-richtlijnen houdt. En ook anderen daarop aanspreekt als dit nodig is. Kortom: houd moed en gedraag u goed!

Jos Penninx