Woensdag 02 september

Nu in alle regio’s de schoolvakanties voorbij zijn starten veel organisaties weer met hun reguliere werkzaamheden. Hierbij moet nadrukkelijk bekeken worden op welke wijze de coronarichtlijnen uitgevoerd kunnen worden. Ik denk hierbij aan de scholen, sportverenigingen en natuurlijk de gemeente(raad) zelf. Ik hoop en verwacht dat wij als gemeente Voorst een andere kleur krijgen in de cijfers van het RIVM dan de afgelopen 2 weken.

Koninklijke onderscheidingen

Afgelopen week mocht ik twee brandweermannen van Korps Twello in het zonnetje zetten. Arnold Dolman en Jan Noordam kregen een Koninklijke Onderscheiding (KO) voor ruim 20 jaar actieve inzet bij de vrijwillige brandweer. Na maanden uitstel vanwege corona, ging de uitreiking nu wel door. Maar wel met veel maatregelen in de brandweerkazerne, zoals de hele avond vaste zitplekken aan tafel om besmettingen te voorkomen. Prachtig om de heren te zien glunderen met hun KO!

 

Chapeau!

Ik sprak een directeur van een thuiszorgorganisatie. Hij was tevreden over de manier waarop tijdens de (afgelopen) vakanties de zorg thuis en in instellingen verleend kon worden. Tja, deze week gaan ook in de gemeente Voorst alle basis- en middelbare scholen weer van start. Het zal weer een gezellige drukte zijn rond de scholen. Maar wel met velerlei maatregelen voor de volwassenen, zeker bij het brengen en halen van de kinderen. Er is landelijk veel aandacht voor ventilatie in (school)gebouwen. Ik ben benieuwd naar de knelpunten en oplossingen die de middelbare scholen in Twello met hun moderne gebouwen ervaren. Ook de sportverenigingen moeten hun beste been voorzetten om de zaken voor sporters en publiek goed te regelen. Alles om besmettingen en spelers in quarantaine te voorkomen. Ik ben onder de indruk van de energie waarmee de mensen in bovengenoemde instellingen hun best doen. Chapeau!

Ronde Tafelgesprekken en raadsvergaderingen in Klarenbeek

Afgelopen maandag is ook de gemeenteraad weer bij elkaar gekomen. Dit met een fysieke startbijeenkomst in informele sfeer. Niet met een gezellige barbecue zoals in juli afgesproken maar met een overleg met vaste zitplaatsen bij Linthorst. Conform de corona horeca-richtlijnen. De bijeenkomst van raad en college stond vooral in het teken van ieders corona-ervaringen de afgelopen maanden en over onze kansen de komende tijd om het raadswerk zo goed mogelijk vorm te geven. Zeker met enkele grote onderwerpen zoals de Regionale Energie Strategie en Mobiliteit. Expliciet is gesproken over de precieze wijze van het veilig houden van fysieke Ronde Tafelgesprekken met inwoners en de raadsvergaderingen in september. Vooralsnog vinden deze in het MFC Klarenbeek plaats vanwege de beperkte ruimte in ons tijdelijke gemeentehuis aan de Hietweideweg.

 

Op naar een mooi en actief najaar 2020

Als ik naar de plek van mijn kamer in ons oude gemeentehuis kijk, dan is de ventilatie daar nu zeker geen probleem. De bouw kan daar, ondanks corona, binnenkort beginnen. Laten we samen de blik naar de toekomst richten met inachtneming van de gevraagde coronamaatregelen. Op naar een mooi en actief najaar 2020!

Burgemeester Jos Penninx