Woensdag 16 september

Zoals de vorige keer al aangekondigd, heeft onze gemeenteraad afgelopen week Ronde Tafelgesprekken gevoerd op maandag en woensdag. De gemeenteraad wilde fysiek vergaderen. Er stonden namelijk enkele belangrijke onderwerpen, met meerdere insprekers, op de agenda. De Regionale Energie Strategie, de vergunning Buitensociƫteit, het Programma Mobiliteit en het Programma Groen. De bijeenkomsten in het MFC Klarenbeek waren zeer strak en vooral corona-proof georganiseerd. Raadsleden en publiek kwamen binnen met tijd-slots en er waren vaste plaatsen. Bij wisseling van insprekers werden steeds de stoel, tafel en microfoon schoongemaakt. Naar mijn mening waren het, wat de RIVM-richtlijnen betreft, voorbeeldige bijeenkomsten.

Open Monumentendag

Afgelopen zaterdag nam de gemeente Voorst deel aan de Open Monumentendag 2020. Dit jaar, vanwege corona, zonder een officiƫle aftrap op vrijdag. Ik genoot, fietsend van Terwolde naar Voorst langs de deelnemende monumenten, van onder andere de drie molens. Het verheugde mij te zien hoe zorgvuldig de deelnemers en hun bezoekers zich aan de corona-richtlijnen hielden. De meest bezochte plek was zeker de Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk. Honderden enthousiaste bezoekers die niet alleen genoten van oude machines, maar vooral ook van de deskundige uitleg van de vele vrijwilligers van deze stichting. Echt genieten, ook dankzij het mooie weer.

 

Bijzondere bijeenkomsten in het weekend

Hele mooie hoogtepunten in het afgelopen weekend waren voor mij de twee uitreikingen van een Koninklijke Onderscheiding. Op zaterdagmiddag was ik in Klarenbeek waar helaas, vanwege corona, geen viering kon plaatsvinden van het 150-jarig bestaan van Houtindustrie Krepel. Wel werden Jan Richard Krepel en Rikie Krepel-Hertgers tot hun grote verrassing benoemd tot ridders in de Orde van Oranje-Nassau. In deze coronatijd, mochten zij de onderscheidingen bij elkaar opspelden. Ze ontvingen de bijzondere Koninklijke Onderscheidingen voor hun grote verdiensten voor het behoud en de versterking van het cultuurhistorisch erfgoed, en hun jarenlange steun voor (behoud van) voorzieningen, in het dorp Klarenbeek. Denk bijvoorbeeld aan de begraafplaats Het Heidepark, het Boshuis en sportclub Klarenbeek.

 

En op zondag mocht ik Gerben van Triest verrassen bij scouting De Vundelaar in Twello. Tijdens de opening van het seizoen, met de zogenaamde overvliegdag, werd Gerben benoemd tot Lid van Oranje-Nassau. Zijn vader spelde hem de onderscheiding op. Deze overvliegdag kon vanwege corona niet bij het clubgebouw Pigika plaatsvinden. Gelukkig was er ruimte op het parkeerterrein van SV Voorwaarts. Gerben stond tussen de scouts en hun ouders in het zonnetje dankzij ruim 30 jaar vrijwilligerswerk voor (zeeverkenners van) De Vundelaar. Geweldig!


Neem uw verantwoordelijkheid

Gelukkig was afgelopen dinsdag op de landelijke kaart te zien dat onze gemeente Voorst qua aantal besmettingen flink gedaald is. Deze week is er nog sprake van zomerweer. Maar de maanden met de R in de maand gaan er straks  voor zorgen dat we allemaal weer meer binnen zijn.

Wij, als burgemeesters, denken goed na over mogelijkheden voor de horeca en voor evenementen de komende tijd. Hoe dan ook, vraag ik iedereen om zelf verantwoordelijkheid te nemen en voldoende afstand van elkaar te houden!

Burgemeester Jos Penninx