Woensdag 23 september

Op het moment dat ik deze tekst schrijf is er helaas sprake van flinke toenames van coronabesmettingen in heel Nederland. Dit vraagt wat mij betreft extra inzet van iedereen om het tij te keren. Inzet van zowel de gemeenten, als van de samenleving.

Een overleg kan coronaproof plaatsvinden, als de voorbereiding en de uitvoering zeer zorgvuldig georganiseerd worden. Dat heb ik met eigen ogen bij meerdere bijeenkomsten gezien. Zo was ik getuige van een vergadering in het gemeentehuis over nieuwe informatievoorziening en audiovisuele middelen voor de gemeente(raad).

Woensdagavond namen twintig inwoners in Jachtlust deel aan een cursus Politiek Actief. De deelnemers doen meer kennis op over hoe onze democratie werkt. En ze oefenen actief op debat-technieken. Ook dit alles vond coronaproof plaats. Deze goede ervaringen geven vertrouwen in de raadsvergaderingen die deze week in het MFC te Klarenbeek plaatsvinden


Ook de officiƫle opening van Zonneakker Voorst, langs de A1, was bijzonder. Niet alleen door de omvang van dit grootste particuliere zonneveld van Nederland. Of de opbrengst van dit veld van de familie Gooiker, gelijk aan het elektriciteitsgebruik van 12.000 woningen. Of de openingshandeling met de gedeputeerde van Gelderland. Maar ook door de zeer zorgvuldige organisatie op basis van de RIVM-richtlijnen.


Zeer teleurstellend was afgelopen week het bericht dat de dementerende ouderen in de Benring Voorst daar niet kunnen blijven. Dit ondanks de enorme inzet van de Woonzorg coƶperatie, de grote steun vanuit de bevolking, de gevoerde acties (in coronatijd) door het hele dorp Voorst en de inzet achter de schermen van de gemeente Voorst. De vernieuwende vormen van samenwerking in de zorg in het dorp Voorst verdienen ook in de toekomst ons aller steun. Ook van de regionale en landelijke beslissers.


Afgelopen vrijdag vond in Hattem de installatie van de nieuwe burgemeester Marleen Sanderse plaats. Hierbij mocht ik, namens veertien collegae van onze burgemeesterskring, een toespraak houden. In de zaal waren hierbij vanwege corona alleen de Commissaris van de Koning, leden van de raad, het college en een aantal familieleden aanwezig.


Kijkend naar de toenemende besmettingen moeten wij als overheid alles op alles zetten om het gedrag te verbeteren. Duidelijk is ook dat er knelpunten zijn bij het kunnen testen van mensen. Hierdoor moeten jongeren en volwassen onnodig lang thuis (af)wachten. Extra inzet wordt gevraagd van laboratoria, zowel voor de GGD als voor de particuliere opdrachtgevers van testen. Dit alles in het belang van de kwetsbaren in onze samenleving en de sociaaleconomische ontwikkeling van onze samenleving.

Als gemeente geven wij extra aandacht aan de sportverenigingen en de horeca om een toename van de besmettingen te voorkomen. Afgelopen weekend mochten we qua cijfers niet ontevreden zijn. Niemand wil weer een Lock-down meemaken. En ook niet het afsluiten van zorg- en verpleeghuizen met grote eenzaamheid tot gevolg. Hoe dan ook. Iedereen moet zelf verantwoordelijkheid nemen rond corona: hou met elkaar voldoende afstand en spreek eventueel mensen in je omgeving vriendelijk aan op hun gedrag! Laten we samen sterk staan voor onze gezondheid!

Burgemeester Jos Penninx