Woensdag 4 november

Het bleef de afgelopen dagen spannend: vlakt het aantal coronabesmettingen wel of niet voldoende af? En kunnen we de dreigende maatregel met een totale ‘lockdown’ wel of niet, voorlopig vergeten? Ik had goede hoop, omdat veel mensen hun gedrag aanpast hebben naar de veranderde situatie. Dank aan alle inwoners die zich goed houden aan de coronaregels! Maar het mag duidelijk zijn: het kabinet kijkt naar de Nederlandse situatie, en dan vooral of ziekenhuizen het aantal coronapatiënten nog aan kan.

Raadsvergaderingen

Vorige week begon de maandag met de raadsvergadering over de begroting 2021-2024. De hele dag digitaal vergaderen via een live-stream. Gelukkig verliep de vergadering technisch goed; raadsleden waren goed te horen en te zien op het beeldscherm. De algemene beschouwingen en de verkennende debatten vond ik van een goede kwaliteit. Op maandagavond 9 november wordt de besluitvormende raadsvergadering ook weer digitaal gehouden.

60 en 65-jarig huwelijkspaar

Een mooie onderbreking van het vergaderen achter het beeldscherm, was mijn bezoek aan het echtpaar Tekelenburg-Brummelkamp in dorp Voorst. ’s Avonds gevolgd door een bezoek aan het 65-jarig huwelijkspaar Aalpoel-Kamperman. Vijf jaar geleden feliciteerde ik hen al bij hun 60-jarig huwelijk. Het was gezellig hen weer te mogen bezoeken. Beide bezoeken zijn natuurlijk wel met goede afspraken voor de coronaregels gemaakt.

Aanvullende ondersteuningsregeling voor verenigingsleven vastgesteld

Op dinsdag hebben we in onze digitale collegevergadering een (eenvoudige) ondersteuningsregeling vastgesteld voor verenigingen en instellingen. Met deze aanvullende ondersteuningsregeling kunnen verenigingen en instellingen een financiële bijdrage in verband met COVID-19 aanvragen, uit de door het rijk ter beschikking gestelde middelen. Blijf lid en steun zo uw (sport)vereniging!

Donkere Dagen Offensief

Een bijzondere activiteit afgelopen week was het Donkere Dagen Offensief. Samen met medewerkers van de gemeente en de politie liep ik een ronde door Terwolde en Voorst. We begonnen in de middag toen het langzaamaan begon te schemeren, tot in de avond toen het al helemaal donker was. Voelen aan hekken, poorten en deuren. Kijken naar fietsen die niet op slot staan en naar (ontbrekende) verlichting bij donkere huizen. Een (papieren) voetstap neerleggen, aanbellen en/of tips geven aan mensen. Een nuttige activiteit en ik vond het leuk om te doen!

Complimenten voor u allen

In de afgelopen week heb ik telefonisch contact gehad met de directeuren van zowel Gelre-thuiszorg als van onze Sensire-verpleeghuizen. Gelukkig kunnen bewoners bezocht worden. Maar dan wel met goede afspraken vooraf met de familieleden. Dankzij de grote betrokkenheid van de medewerkers zijn de roosters nog rond te krijgen. En ook het gebruik van eigen teststraten helpt hierbij. Medewerkers hoeven nu niet meer nutteloos thuis te wachten totdat ze getest kunnen worden en de uitslag binnen hebben. Ook de eigenaar van de plaatselijke Jumbo gaf aan dat het vrij goed loopt in de supermarkt, qua drukte en gedrag. Het personeel en vrijwel alle bezoekers dragen mondkapjes. Mensen wordt nadrukkelijk verzocht om alléén te komen winkelen zodat de drukte in de winkel beheersbaar blijft. Ook de weekmarkt in Twello verliep weer goed. Uit de verslagen van onze strenger optredende BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren) en de politie, mag ik opmaken dat het in onze gemeente goed gaat. De BOA’s hebben, naast tips en een enkele officiële waarschuwing, verder nog geen boetes uitgedeeld. Complimenten voor u allen!

Krachtige kernen

We horen en lezen in de massamedia dat heel wat mensen zich zorgen maken over de komende periode. Zeker nu we in de herfst en de komende winter veel binnen (moeten) zijn. Mensen op het werk en in de straat spreken mij ook regelmatig aan over dit onderwerp. Het jaar 2020 is voor velen niet makkelijk. Begin dit jaar heb ik als jaarthema uitgekozen: duurzaam veranderen met krachtige kernen. Dat krachtige kernen belangrijk zijn, ervaren wij nu tijdens deze coronacrisis. Men heeft aandacht voor elkaar en helpt elkaar waar mogelijk en nodig!

Wie het kleine niet eert

Ondanks alle zorgen zeg ik tegen iedereen: laten we de problemen die er zijn zo klein mogelijk proberen te houden. Hoe moeilijk dat soms ook is. Laten we oplossingen en leuke momenten samen zo groot en mooi mogelijk maken. Dat kan soms op een eenvoudige manier. Zo voegde ik afgelopen zondag de daad bij het woord toen er helaas geen sportwedstrijden konden plaatsvinden. Mijn vrouw en ik zijn samen lekker gaan wandelen. En we hebben genoten van de fraaie panden, en de struiken en bomen in herfsttooi. Ja, zelfs van een echt kabouterdorp! Lekker in de buitenlucht zijn we langs De Parckelaer, Het Oude en Het Nieuwe Wezeveld, en Het Hartelaar gelopen. Rustig genieten, zonder drommen mensen om je heen. We kochten een lekker vers broodje (bij de op zondag weer geopende Bakker Bart) voor de lunch. En daarna was er nog tijd om te ontspannen met een goed boek. Wie het kleine niet eert ….

 

Burgemeester Jos Penninx