Woensdag 11 november

De ingevoerde strengere coronamaatregelen, lijken na een kleine week hun vruchten af te werpen met een daling van het aantal besmettingen in Nederland (en in Voorst). Natuurlijk vind ik het mooi om deze berichten te zien. Maar dit is zeker geen reden om te versloffen. Nee, juist nu moeten we ons goede gedrag voortzetten om de druk op de gezondheidszorg verder te verlagen.

Amerikaanse verkiezingen

Heeft u ook de Amerikaanse verkiezingen gevolgd? Wat was het spannend. En wat een hoge opkomst van de kiezers in deze coronatijd. Interessant om te volgen! Ikzelf hoop dat met Joe Biden als nieuwe president, de internationale samenwerking rond de aanpak (met medicijnen) van corona een nieuwe impuls krijgt.

'Livestream'

Vorige week was er geen raadsvergadering. Sinds maandag 9 november is het mogelijk dat ook u, als publiek, via een ‘livestream’ 25 mensen in beeld krijgt. Hiermee kunt u dus alle deelnemers aan de raadsvergadering zien. Voorheen kon u maximaal negen deelnemers zien via de ‘livestream’. Bij een stemming kan ik als voorzitter nu via handopsteken conclusies trekken over de uitslag. Ik hoef nu niet meer iedereen op te noemen, en te controleren of de betreffende persoon wel in beeld is bij het ja/nee zeggen. U ziet voortaan de hele gemeenteraad tegelijk in beeld. Zo kunt u goed volgen hoe de gemeenteraadsleden (non)verbaal op elkaar reageren.

Werkdruk

Nu de coronacrisis alweer ruim zeven maanden voortduurt, hoor en merk ik dat de werkdruk van onze medewerkers flink toeneemt. Ons gemeentehuis is vrijwel leeg nu bijna iedereen thuis werkt. Processen duren daardoor langer, er is vaak telefonische afstemming nodig en er zijn veel nieuwe werkzaamheden bijgekomen. De coronamaatregelen veranderen steeds, waardoor we aanpassingen in beleid en werkprocessen moeten doorvoeren. Bovendien krijgen we, in deze voor veel inwoners onzekere periode, veel meer telefoontjes en e-mails te verwerken dan voorheen. Hierdoor kan het gebeuren dat u langer dan u gewend bent, moet wachten op een reactie van ons. Projecten en werkzaamheden die afhangen van participatie en inspraak van inwoners lopen in sommige gevallen nu ook vertraging op. Ook ik ervaar dat digitale overlegmiddelen niet altijd voldoende zijn, soms is persoonlijk overleg echt noodzakelijk.

Onze dienstverlening is nu dus niet helemaal zoals u het van ons gewend bent. Maar ik hoop dat u ziet dat onze medewerkers ook nu hun uiterste best doen om u zo snel mogelijk goed te helpen. Corona of niet: wij staan voor u klaar.

Op bezoek bij klas 3B

Donderdag was ik op bezoek bij klas 3B van de Martinus school in Twello. De leerlingen hadden mij een brief gestuurd. Zij vroegen zich namelijk af of Sinterklaas wel naar Twello mag komen. En de allerbelangrijkste vraag: mag Sint op school komen? En morgen de Pieten dan ook komen? En mogen wij Sint een hand geven? De leerlingen nodigden mij uit om in hun klas op al deze vragen de antwoorden te geven. Gelukkig kon ik de kinderen blij maken, want op alle vragen was mijn antwoord: “Ja, dat kan. Maar alleen als alles goed coronaproof georganiseerd wordt!”

 

Verjaardagskalender Voorst Natuurlijk

Afgelopen week mocht ik een mooie verjaardagskalender ‘Voorst Natuurlijk’ in ontvangst nemen van Gerard Boerkamp. De verjaardagskalender is een cadeautje, met prachtige foto’s genomen in de gemeente Voorst. Met de prachtige foto’s kan ook thuis genoten worden van de mooiste natuurplekjes in onze gemeente.

Snelle fietsroute van Deventer naar Apeldoorn

Dit afgelopen weekend had ik eens geen bijzondere openbare verplichtingen op de agenda staan, zoals het uitreiken van onderscheidingen, jubilea of een bezoek aan een muzikale uitvoering. Dus ik had voldoende tijd om eens lekker met mijn vrouw te gaan fietsen. Ik was benieuwd hoe de snelle fietsroute F-344 (Deventer-Apeldoorn) er nu bij ligt met de nieuwe aansluiting voor fietsers in het dorp Teuge. We hebben ook een kijkje genomen in het prachtige buitengebied van Wilp-Achterhoek. Gelukkig is dit allemaal uitstekend mogelijk ondanks de coronamaatregelen. Of het moet het gebrek zijn aan een stop voor een kopje koffie onderweg. Maar verder is het volop genieten!

Samen met elkaar

De afgelopen weken is door politie en onze medewerkers regelmatig een ronde door de dorpskernen gemaakt om te kijken naar de naleving van de coronaregels door mensen, bedrijven en instellingen. Ook deze week kan ik weer melden dat gesprekken, tips en waarschuwingen voldoende zijn geweest. Er waren ook geen signalen van grote irritatie of agressie naar elkaar. Behalve een fikse boete (enkele weken geleden voor een horecabedrijf) zijn er geen boetes uitgedeeld. Een goed teken wat mij betreft. Laten we genieten van elkaar en onze prachtige gebouwen en natuur in al onze kernen.


Leefbare samenleving

We moeten niet alleen werken aan een verdere daling van het aantal besmettingen. Maar we moeten ook werken aan een leefbare samenleving, zeker voor de meest kwetsbaren. Ik hoop oprecht dat jong en oud ook de komende tijd initiatieven blijven nemen om samen, op een veilige en verantwoorde manier,  leuke dingen te doen. Zo beuren we elkaar op in deze coronatijden. Ik hoop echt dat we nieuwe en slimme ideeën oppakken met aandacht voor elkaar! Heel wat mensen zullen net als ikzelf al nadenken over de vraag of, en hoe we dit jaar Sinterklaas, Kerst en Oudejaarsdag veilig, gezellig en coronaproof kunnen vieren. Thuis, bij familie of vrienden, maar ook in onze zorginstellingen. Laten we de komende tijd daarvoor samen onze verantwoordelijkheid blijven nemen.


Burgemeester Jos Penninx