Woensdag 25 november

De afgelopen week was rustig op het gebied van corona. Er zijn nog geen regionale vergaderingen over (on)mogelijkheden rond de activiteiten met Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Het zal hierbij vooral afhangen van de vraag of de besmettingscijfers verder dalen.

Digitale bijeenkomsten

Bijeenkomsten van onze gemeenteraad zijn en blijven voorlopig digitaal. Vorige week maandag was er een informatieve bijeenkomst over het project Voorst onder de Loep. Hierbij maakten we onder andere kennis met de nieuwe projectleider. Dat ging ook digitaal, en dat is toch wel een andere ervaring dan een fysieke kennismaking. Afgelopen maandag was er een videoconferentie met vertegenwoordigers van de Board en het Dagelijks Bestuur van de Cleantechregio. En komende maandag zijn er Ronde Tafelgesprekken (RTG) over de (belasting)verordeningen, PlusOV en vragen over (wijzigingen bevoegdheden) gemeenschappelijke regelingen zoals VNOG, GGD, PlusOV, OVIJ en Tribuut. Deze RTG kunt u thuis volgen via een livestream.

Enkele thuis-bezoeken

In deze coronatijden heb ik enkele mensen thuis bezocht. Allereerst de door vogelgriep getroffen ondernemer in Terwolde. Fijn om te constateren dat de familie, ondanks de ruiming van hun eenden, toch ook weer kansen ziet voor hun bedrijf. En vorige week dinsdag was ik bij het 60-jarig bruidspaar Hulsebos-Bonekamp op bezoek. Het was zeer gezellig bij het bruidspaar. Zij vertelden fraaie verhalen over hun leven in Teuge en Twello, hun schoenenwinkel en het 62-jarig lidmaatschap van de bruidegom bij de (voorlopers) van Cadenza. Vanwege het coronavirus kon alleen het bruidspaar met 1 kind aanwezig zijn bij mijn bezoek.

Alle tekeningen naar de Sint gestuurd

Een prachtig moment afgelopen week was de hele grote envelop met tekeningen van de kinderen van Kinderdagverblijf UT-Trepke uit Voorst. Deze envelop ontving ik samen met het verzoek om deze tekeningen door te sturen naar Sinterklaas. Met het doorsturen van een mooie stapel losse kindertekeningen en deze volle envelop is nu mijn rol van ‘doorstuurburgemeester’ ten einde gekomen. Oftewel: ik heb alle tekeningen van de kinderen in de gemeente Voorst via de supersnelle Sinterklaaspostbode naar het Grote Pietenhuis gestuurd. Wat zal de Sint hiervan genieten, samen met zijn Pieten. Leuk om te doen, als alternatief voor de intochten.  

 

Herhalingscursus AED-reanimatie

Deze week had ik nog enkele leuke fysieke ontmoetingen, uiteraard strikt volgens de coronaregels met maximaal 4 personen. Op woensdagavond had ik mijn herhalingscursus AED-reanimatie bij het Rode Kruis afdeling Voorst. Deze vond plaats in een klaslokaal van De Kopermolen in Klarenbeek. Hier hadden wij voldoende ruimte voor onze oefeningen.

Renovatie landgoed Grote Noordijk

En op donderdag was ik aanwezig bij de officiële start van de restauratie van de tuinmanswoning op landgoed Grote Noordijk. Mevrouw Hester Taverne-Strick van Linschoten was hierbij aanwezig namens de eigenaren. Na jaren overleg en onderzoek was dit ook de symbolische start van de verdere renovatie van het hele landgoed. Hiervoor wordt nu een nieuw bestemmingsplan in procedure gebracht, met ruimte voor enkele woningen (in het grote huis) en een nieuw (voedsel)bos. Deze start, na zoveel jaren van overleg, gaf mij als portefeuillehouder ‘Bestaande Landgoederen’ een geweldig gevoel.

 

Ut Wiekboek

Vrijdagmiddag was ik bij een bijzonder moment bij molen de Ooievaar in Terwolde. Hier mocht ik het eerste exemplaar van jubileumboek Ut Wiekboek, van de molen tot de neuteboom in ontvangst nemen. Vanwege het coronavirus vond dit moment met slechts 4 personen plaats. Een prachtig boek, naar het idee van Eveline Vinke, voor en door bewoners van de Wijkseweg. Het boek werd met een bolderkar rondgebracht naar alle adressen aan de Wijkseweg. Helaas kon het geplande feest van 75 jaar Buurt en Speeltuinvereniging De Wiek niet doorgaan. Dit boek is een mooi gebaar als dank aan alle vrijwilligers van de afgelopen jaren.

 

Komende weken vergaderen over COVID-19

De komende weken zullen we regelmatig vergaderen over de (on)mogelijkheden van festiviteiten zoals carbid-schieten, uitgaande van een verdere daling van de coronabesmettingen. Wat kan er coronaproof georganiseerd worden voor jong en oud? Daarnaast kijken we in ons gemeentelijk Beleidsteam en het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio NOG vooruit naar de nieuwe tijdelijke COVID19-wet en de handhaving van de naderende mondkapjesplicht per 1 december. Zoals eerder aangegeven worden er veel besluiten landelijk en regionaal opgelegd. Ik ben daarom benieuwd hoeveel maatwerkruimte er is voor ons in Voorst?

Kijkend naar de cijfers rond het aantal coronabesmettingen scoren we als gemeente Voorst vaak gemiddeld. Kijk ik naar het gedrag van onze inwoners, bedrijven en instellingen, dan ben ik er, samen met onze handhavers, zeer trots op dat het in onze gemeente relatief goed loopt. Ik hoor en zie heel wat mooie initiatieven. Slechts 1 jongere is vanwege zijn gedrag rondom het niet naleven van de coronaregels bekeurd. Vrijwel iedereen draagt al een mondkapje in openbare en publieke overdekte ruimtes. Kortom: hou dit vol en doe goed, dan komen we samen deze crisis goed door.

Burgemeester Jos Penninx