Woensdag 16 december

Duidelijk werd afgelopen dagen dat de trend van de coronabesmettingen moest worden omgebogen. Ook in de gemeente Voorst scoorden we, net als onze buurgemeenten, al dagen donkerrood. Ook al houden de meeste inwoners van Voorst zich relatief goed aan de regels en hoeven onze handhavers en de politie nauwelijks in te grijpen met corona-boetes. Het Kabinet heeft maandagavond een flink aantal strenge maatregelen afgekondigd en een heldere oproep gedaan om ons daar allemaal aan te houden. Een hard gelag voor veel ondernemers, scholen, bedrijven, instellingen en gezinnen. Ik reken er op dat iedereen zich serieus aan deze maatregelen houdt en zich daarvoor persoonlijk inzet, hoe moeilijk het soms ook zal zijn de komende weken.

Digitaal vergaderen en uitreiking certificaten

De gemeenteraad vergadert al tijden digitaal. Vorige week maandag, en ook afgelopen maandag, zaten we weer allemaal thuis achter een computer. Voorafgaand aan de raadsvergadering, mocht ik 13 inwoners feliciteren met het doorlopen van de cursus Politiek Actief en hen digitaal de bijbehorende certificaten uitreiken. Eén cursist zat op gemeentehuis vanwege de goede videoverbinding. Aan hem kon ik dus ‘fysiek’ een certificaat overhandigen. Tijdens de raadsvergadering vond ook een digitaal afscheid (met applaus) plaats en ook een digitale beëdiging van 2 (nieuwe) leden van de rekenkamercommissie Voorst-Brummen. Duidelijk is dat videovergaderen technisch zeker wel went, maar dat een fysieke raadsvergadering meer onderlinge verbinding geeft. De ervaringen met een digitale nazit ofwel ‘e-borrel’, om vanuit huis gezellig na te praten, is mij en de raadsleden goed bevallen.

Steuntje in de rug

Er vinden mooie activiteiten plaats in onze gemeente. Na de kerstpakkettenactie van een aantal dagen geleden, mocht ik vorige week meehelpen met het uitdelen van doosjes tulpenbollen. Mensen  die, om wat voor reden dan ook, wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze (corona)tijd kregen deze cadeau. Niet alleen  burgers, maar ook  enkele ondernemers die het persoonlijk extra moeilijk hebben. De actie sloot aan bij internationale actie ‘End Polio Now’ (help polio de wereld uit) van de Rotary Voorst. De honderd doosjes met 25 bolletjes werden ingepakt door trotse leerlingen van VSO Daniel de Brouwerschool in Wilp.

Brandweermannen Klarenbeek onderscheiden

Heel bijzonder vond ik zaterdag de uitreiking van zeven Koninklijke Onderscheidingen en een Brandweeronderscheiding aan de brandweermannen van korps Klarenbeek voor hun langdurige vrijwillige inzet, van ongeveer 20 tot 42 jaar! De uitreiking tijdens een gezellige korpsavond in maart kon door corona niet doorgaan. Ook in december 2020 niet. Daarom ging ik met de tankautospuit langs bij de verraste vrijwilligers. Na mijn toespraak werd de onderscheiding door hun partner opgespeld. De partners kregen bloemen als dank voor hun ondersteuning van de decorandus. Dit alles vond buiten plaats: voor de winkel, op de oprit, onder de carport, in een koeienstal, op de deel of gewoon in de tuin. Prachtig!

Coronabesmettingen dichterbij

De afgelopen week kreeg ik van meerdere inwoners en bedrijven signalen dat de coronabesmettingen dichterbij kwamen. Maar dat bij de meesten hun leven en werkzaamheden nog wel redelijk verliepen. Duidelijk werd daarmee al wel dat wij (inwoners, bedrijven en instellingen) nog meer ons best moeten doen om de verspreiding tegen te gaan. Helaas heeft het Kabinet de teugels nu landelijk toch moeten aantrekken en is er nauwelijks tot geen gemeentelijke speelruimte de komende tijd met de coronaregels.

Lokale maatregelen

Vanzelfsprekend bereiden we ons als gemeente voor op een zorgvuldige uitvoering en handhaving van de afgekondigde regels, ook met Kerst en later met Oud en Nieuw. We denken continue na over maatregelen rond corona als gemeente Voorst. Bijvoorbeeld met de wijziging van onze APV (algemene plaatselijke verordening) voor carbidschieten, naar ‘nee’, tenzij …. binnen de landelijke regels. Volgt u daarom goed onze website, de social media en natuurlijk ook het Voorster Nieuws voor eventuele Voorster maatregelen

Gezondheid, onderlinge steun en hoop op betere tijden staan echter bovenaan wat mij betreft! Houd moed en heb lief, want we doen het uiteindelijk voor elkaar! Als teken van licht en hoop hebben wij een mooie kerstboom verlicht voor het tijdelijke gemeentehuis.

Burgemeester Jos Penninx