Dinsdag 7 april

Onder een strak blauwe hemel is het weekend in Voorst  goed verlopen. Iedereen hield zich aan het verbod op samenscholing en er werd goed afstand van elkaar gehouden. Tijdens het halen van een frisse neus kon ik met eigen ogen zien dat terrassen leeg bleven. Net als speelplaatsen, fietspaden en de stranden van recreatieplas Bussloo. Ik sprak hier vandaag even kort over met de eigenaar van café- en zalencentrum De Groot in De Vecht. Met lege terassen is hij zijn pand maar aan het schoonmaken. Pijnlijk, maar het is nodig. Het is goed te zien dat al onze inwoners hun verantwoordelijkheid nemen. Met een trots gevoel kijk ik dan ook terug op afgelopen weekend. 

Naast de goede zorg voor inwoners en bedrijven, is een ander belangrijk bestuurlijk onderwerp de voortgang van de besluitvorming door college en gemeenteraad. Hoe kunnen we zorgvuldig, transparant en met oog voor goede inspraakmogelijkheden de besluitvorming in deze ‘coronatijd’ door laten gaan? In april en mei gaan we daarom digitaal vergaderen. Burgers mogen tijdens de RTG (Ronde Tafel Gesprekken) per computer of videotelefoon (met ondersteuning) inspreken. Of ze kunnen dit per e-mail doen. En om zorgvuldig te stemmen, moeten we ook een flink aantal precieze afspraken maken. Maandagavond hebben we de spelregels van het vergaderen per video uitgebreid besproken. Denk bijvoorbeeld aan het om de beurt spreken, het interrumperen en het stemmen. Gelukkig willen raad en college samen, in het belang van de samenleving, digitaal voor een snelle besluitvorming gaan.

Tegelijkertijd wordt in de (wegen)bouw hard doorgewerkt.  Zoals in het winkelhart van Twello. Een winkelstraat kun je namelijk niet vernieuwen vanuit huis of zonder elkaar fysiek te ontmoeten. Ik zag dat de noodzakelijke gaten voor alle kabels en leidingen in de Van Ghentstraat inmiddels weer zijn gedicht. Nu wordt daar in hoog tempo de nieuwe bestrating gelegd. En ook hier is voldoende afstand houden van elkaar de regel.

Verderop, in de Duistervoordseweg, zag ik met blijdschap dat de bouw van de nieuwe Aldi nu ook is begonnen. Grote kranen zijn volop bezig met het uitgraven van de winkel. Mooi dat de ontstane lege ruimte, na sloop van de oude bedrijfspanden vorig jaar, nu dan toch wordt gevuld met het gebouw dat al enige maanden te zien was op de tekeningen aan de bouwhekken.

Helaas worden veel families deze weken getroffen door ziekte en overlijden van naasten. Heel vervelend dat mensen elkaar nu niet fysiek kunnen ontmoeten vanwege de eisen om afstand te houden. De weersvooruitzichten zijn in deze eerste week van april uitstekend. Hopelijk houdt jong en oud zich ook met dit stralende weer aan de adviezen van het RIVM. Daarom blijf ik iedereen vragen: blijf zoveel mogelijk binnen en help elkaar vooruit door ‘slimme ontmoetingen’ in al onze kernen. Kijk op de (gemeentelijke) sites of lees het Voorster Nieuws voor vele tips en trucs.

De situatie lijkt inmiddels voorzichtig iets te verbeteren. Laten we de daarom de maatregelen van het afstand houden juist nu samen volhouden!