Donderdag 16 april

Afgelopen vrijdagmorgen heb ik een bijdrage geleverd aan de landelijke bloemengroet van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) en de sierteeltsector voor alleenstaanden en ouderen: samen tegen eenzaamheid! In samenwerking met de WIJGRO Sensire Voorst bracht ik een bloemetje naar de blij verraste bewoners van de woningen aan Sint Maartenserf bij de Martinushof en aan de Badijkstraat bij Grotenhuis. Naast blijdschap ook veel uitingen van teleurstelling, omdat men vrienden, kinderen en kleinkinderen niet meer fysiek kan ontmoeten vanwege corona. Er wordt wel gebruik gemaakt van hulpmiddelen als videobellen, maar het gemis van een knuffel wordt niet goedgemaakt door te zwaaien achter het keukenraam naar je naasten. Mooi dat ongeveer 600 bossen bloemen zijn uitgereikt in de gemeente Voorst!

Op diezelfde vrijdag is mijn vader ’s avonds overleden in een verpleeghuis in Brabant. Hij had verschijnselen van corona. Het virus kon nog een aantal dagen met extra zuurstof worden ondervangen. Ik kreeg hierdoor een goed beeld van de gang van zaken in verpleeghuizen, zoals de omgang met strenge isolatiemaatregelen. Wij hebben uiteindelijk met een videoconference afscheid van hem moeten nemen. Gelukkig hebben we toch goede afspraken kunnen maken over een passend afscheid, komende vrijdag, met inbreng van zijn geliefde gilde waarvan hij 75 jaar lid was en hiervoor ook koninklijk werd onderscheiden. Hierbij denk ik regelmatig in de geest van mijn vader: ‘aanvaard wat een gegeven is en maak je druk over zaken waar je wel iets aan kunt doen.’

Afgelopen Paasweekend zouden we veel aandacht schenken aan de bevrijding van onze gemeente en daarmee aan 75 jaar Vrijheid. Zo zou onder andere twee dagen Operation Cannonshot in de belangstelling staan, waarmee de Canadese troepen de oversteek maakten van de IJssel tussen Gorssel en Wilp. Mocht allemaal niet doorgaan door covid-19. Deze grote herdenking is uitgesteld naar 2021. Wel heb ik een filmpje gemaakt bij de herinneringssteen bij de IJssel, en een krans gelegd bij de plaquette aan de kerk en de 19 kruizen op de dijk in Wilp voor de 19 omgekomen Canadese militairen van de 48th Highlanders of Canada. Ook hebben we een oproep gedaan aan onze inwoners om te vlaggen ter herinnering aan onze bevrijding vanuit Wilp: noordelijk via Steenenkamer en Terwolde; zuidelijk via Bussloo, Wilp en Klarenbeek, middendoor via Posterenk, Twello en Teuge richting Apeldoorn. Mooi beeld om in veel straten onze driekleur te zien wapperen!  Ook op maandag 13 april kon de herdenking bij de molen in Posterenk helaas niet doorgaan.

 

Naast het gebruikelijke overleg met het College op dinsdag, heb ik gisteren ook een digitaal overleg in het Gemeentelijk Beleidsteam gehad, over de regionale noodverordening rond corona in het afgelopen weekend. Met trots kon ik hier melden dat het in de gemeente Voorst goed is verlopen, ondanks het mooie weer. Daarnaast hebben we vooruitgeblikt op de (on)mogelijk ontwikkelingen voor komende tijd en de landelijke spelregels rond Koningsdag, 4 en 5 mei en de grotere evenementen.

De afgelopen dagen en vooral gistermiddag werd ik blij verrast door de vele blijken van medeleven met het overlijden van mijn vader. Zowel van vrienden, bekenden, collegae, instellingen en (belangen)verenigingen uit onze dorpen. Naast appjes, e-mails, telefoontjes, en kaarten, kreeg ik ook een prachtige bos bloemen. Dat doet echt goed. Hartelijk dank!

Coronacrisis of niet: we houden vol en streven naar duurzame vernieuwing in al onze kernen!