Oudejaarsdag is in de gemeente Voorst goed verlopen; ondanks de grote zorgen die er landelijk waren over het gedrag van inwoners. Vooral om de druk op de gezondheidszorg niet hoger te laten zijn. Graag ondersteun ik hier de oproep aan mensen om zich (als vrijwilliger) te melden voor extra handen in de zorginstellingen. Bestuurlijk heb ik mijn aandacht de afgelopen tijd vooral gericht op mijn laatste nieuwjaarsboodschap voor 2021, wat voor mijzelf een heel bijzonder jaar zal worden zoals u vandaag kunt lezen in mijn nieuwjaarstoespraak in deze krant. Het beeld rond het aantal coronabesmettingen in onze gemeente blijft heel gemiddeld vergeleken met de landelijke trends. Goed dat er de komende tijd in Nederland wordt gevaccineerd!

Vooraf melden carbid-schieten

Vorige week woensdag werd door de burgemeesters en politie in onze regio extra vergaderd over de (mogelijke) risico’s rond de viering van oud en nieuw. In Voorst hadden we heldere afspraken met onze BOA’s en de politie over de wijze van handhaving bij winkels en over vuurwerk en carbidschieten. Inwoners konden aan de Zuiderlaan gedurende 4 uur vuurwerk inleveren; het resultaat was ongeveer 25 kilo vuurwerk. Daarnaast hadden we dit jaar aanmeldingsformulieren binnengekregen met in totaal 61 plekken voor carbidschieten door inwoners. Opvallend was hierbij dat de, mij al jaren bekende, grotere groepen carbidschieters zoals Jong Gelre Terwolde, Zeedijk Nijbroek, Quabbenburgerweg Twello, Wilp-Achterhoek, Bussloo, Gietelo, Kruisweg Voors en Buitink Klarenbeek zich niet hadden aangemeld. Ik had er groot vertrouwen in dat het in onze gemeente(n) wel goed zou verlopen, doordat inwoners verantwoordelijkheid nemen. Maar uiteraard hadden we regionaal en lokaal de mogelijke problemen wel goed op een rijtje gezet voor het geval dat!

Oudejaarsdag BOCK-mokken uitdelen

In het kader van een landelijke actie om aandacht te vragen voor veilig carbidschieten, had ik 54 mokken besteld onder de naam BOCK: Bewust Oplettende Carbid Knaller. Het leek mij een aardig idee om de aangemelde locaties langs te gaan vanaf 11 uur en de aanvragers deze mok aan te bieden. Niet alleen voor een extra oproep tot veilig knallen, maar ook om hen een fijne middag en een goed nieuwjaar te wensen. Ik ben op heel verschillende plekken geweest en we hadden ook leuke korte gesprekken, soms met een lekkere oliebol erbij! Het waren vooral gezinnen die met familie of buren (met vriendjes van de kinderen) toestemming hadden gevraagd. De ervaringen en waarnemingen tijdens mijn ronde door de gemeente gaven mij als burgemeester een heel goed gevoel (wat ik de komende jaren zal gaan missen?). En natuurlijk heb ik ook enkele plaatsen gezien (rond een vuurkorf zonder carbidknallen) waar het aantal mensen niet geheel voldeed aan de landelijke richtlijnen. Mijn conclusie: op vrijwel alle plekken is het carbidschieten goed verlopen. Zowel qua veiligheid als qua gezondheid door de afstand die men van elkaar hield en het beperkte aantal deelnemers. Complimenten aan iedereen daarvoor; iets om samen trots op te zijn! De insteek voor komend jaar is dat we (na een evaluatie) weer terugkeren naar de oude situatie zonder aanmelding. Ook een enkel woord over het landelijk vuurwerkverbod. De hoeveelheid afgeschoten (knal)vuurwerk was groter dan ikzelf had verwacht; zeker in het centrum van Twello knalde het flink. Helaas werd 2020 daardoor geen pilot over hoe een jaarwisseling zou zijn zonder vuurwerk in Nederland.

Juist in coronatijd aandacht voor elkaar

Bij de overgang van 2020 en 2021 leek het mij een goed moment om extra aandacht te vragen voor de geweldige wijze waarop men in deze tijd van corona, in al onze dorpen, activiteiten heeft georganiseerd in 2020 en in 2021 gaan ondernemen om aandacht te hebben voor elkaar. Wat mogen we trots zijn op de honderden initiatieven die mensen en organisaties hebben bedacht en uitgevoerd. Het nieuwjaarsfilmpje ‘Aandacht voor elkaar’ is te vinden op de site www. voorst.nl van de gemeente en op onze gemeentelijke Facebookpagina.

Start nieuw jaar

Gebruikelijk start het nieuwe jaar bij de gemeente Voorst met een gezamenlijk ontbijt, koffie met een krentenwegge, voor alle medewerkers en het College van B&W in de hal van het gemeentehuis. Vanzelfsprekend is er dan een toespraak van de burgemeester. Dit ontbijt ging dit jaar natuurlijk niet door; er was alleen een toespraak van mij als burgemeester in een digitaal Teams-gesprek. Na het afschaffen van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in 2014, ging ik de afgelopen jaren met heel veel plezier in de eerste weekenden van januari langs bij nieuwjaarsrecepties van de (sport) verenigingen in al onze dorpen. Daarbij mocht ik de aanwezigen persoonlijk de hand schudden en mijn nieuwjaarsboodschap met een jaarthema in een korte toespraak vertellen. Mijn jaarthema voor 2021 is: ‘Met aandacht en respect verder in de gemeente Voorst.’ Helaas gaan de fysieke recepties, net als de Teuge runs4life en Nieuwjaarsduik Bussloo, dit jaar dus niet door. Heel jammer, omdat ik deze activiteiten dit jaar had willen gebruiken als een soort afscheidstournee. Vandaar dat ik een filmpje heb opgenomen dat vanaf vandaag te zien is op onze site www.voorst.nl en onze gemeentelijke Facebookpagina. 

Ontwikkelingen corona 2021

Als burgemeester kijk ik met vertrouwen vooruit naar de ontwikkelingen in 2021. Ik zie steeds meer positieve signalen dat de aangekondigde vaccins inderdaad werken, zodat steeds meer mensen steeds sneller kunnen worden ingeënt. De komende weken zullen we nog wel moeten volhouden om de gezondheidszorg minder te belasten. Daar horen teleurstellingen over het tempo waarin het allemaal gaat ook bij. Daarnaast is algemeen bekend dat met het stijgen van de temperaturen en het toenemen van het leven buitenshuis de besmettingen door virussen afnemen. De landelijke besluiten over de wijze van vaccineren zullen wij lokaal graag ondersteunen met de noodzakelijk geachte maatregelen. Vanwege corona zullen wij de komende weken en maanden extra aandacht voor elkaar moeten blijven houden. Dit geldt zowel thuis, op school, op het werk, in de zorg en bij verenigingen als bij de gemeente zelf. Ik hoop dat iedereen in 2021 in de eigen omgeving nadenkt over zaken die wèl kunnen om de huidige situatie samen (nog) leuker te maken, met aandacht, begrip en respect voor elkaar in onze mooie gemeente Voorst. Samen houden we het vol!

Mijn laatste jaarthema; Met aandacht en respect verder in de gemeente Voorst

Deze blog is voor mij speciaal vanwege de bijzondere boodschap over mijzelf in het jaar 2021. Dit is namelijk de laatste keer dat ik de inwoners van Voorst als burgemeester wil inspireren met een jaarthema zoals hierboven verwoord. Ik heb er alle vertrouwen in dat het de komende maanden qua aandacht en onderling respect goed zal gaan in de gemeente Voorst. Maar hoe gaat het verder dit jaar? In goed overleg met mijn echtgenote heb ik namelijk besloten, vanwege mijn pensioengerechtigde leeftijd, te stoppen als burgmeester van de gemeente Voorst. De ruim 14 jaar dat ik uw burgemeester mocht zijn, heb ik als een feest mogen ervaren. Hartelijk dank daarvoor aan iedereen. U zult in augustus 2021 verder gaan zonder mij als burgemeester. Tot slot wens ik u allen een gelukkig, voorspoedig en gezond nieuwjaar.

Burgemeester Jos Penninx