De cijfers van de coronabesmettingen blijven hoog in de gemeente Voorst en in Nederland. Hierdoor blijven de lockdown, en het secuur opvolgen van de coronamaatregelen noodzakelijk in de eerste weken van 2021. Uiteraard zorgen we er samen óók voor dat we aandacht voor elkaar blijven houden. Na het reces rond Kerst en de jaarwisseling pakken veel bedrijven en instellingen hun reguliere (werkzame) leven weer op. Doordat de scholen gesloten zijn, hebben veel ouders er deze periode een extra taak bij met het thuis begeleiden van hun schoolgaande kinderen. Dat is niet gemakkelijk. Maar met aandacht, begrip en respect voor elkaar moet dat lukken.

Briljanten huwelijk

Mijn eerste officiële handeling van 2021 was maandag toen ik het briljanten echtpaar Van den Belt-Haarman mocht feliciteren! Het is altijd zo interessant om persoonlijke levenservaringen over vroeger (in Voorst) te horen van echtelieden rond hun 65-jarig huwelijk. In dit geval over hun jeugd in Teuge en Wilp, en wetenswaardigheden als bruidspaar in Uden-Gemert, Wilp-Posterenk en nu Twello. Mooi dat ik als burgemeester coronaproof op bezoek kon komen op deze heuglijke dag. Vooral nu andere feestelijke activiteiten door corona niet meer mogelijk zijn.

Aandacht nieuwjaarstoespraak en afscheid

Mijn nieuwjaarstoespraak onder het motto ‘Met aandacht en respect verder in de gemeente Voorst’ trok in de afgelopen week extra aandacht door mijn aankondiging dat ik in augustus ga stoppen als burgemeester. Digitaal had ik interviews met verschillende media, zoals het Voorster Nieuws en de Stentor. Ook was er aandacht van Omroep Gelderland. Dankbaar kijk ik terug op de vele fijne reacties, met begrip voor mijn besluit, die ik persoonlijk heb ontvangen op straat, per mail, per app of telefonisch. Hartelijk dank aan iedereen!

Activiteiten voor kinderen en jongeren

De afgelopen vakantieperiode organiseerde Voorst Actief met verschillende (sport)verenigingen en Pampus extra activiteiten voor kinderen en jongeren. Het was fijn dat met deze extra activiteiten kinderen mogelijkheden hadden om niet te veel binnen (te moeten) zitten tijdens deze lockdown. Dit initiatief was zeer succesvol! Daarom wordt er alweer nagedacht over het organiseren van extra activiteiten in de voorjaarsvakantie. Nu de scholen dicht blijven tijdens deze lockdown, moeten veel ouders thuis hun kinderen begeleiden bij het digitale onderwijs. Graag spreek ik hier mijn waardering uit naar hen die hun werk moeten combineren met het thuis begeleiden van hun kinderen bij de schooltaken. Ik hoor van veel mensen dat de waardering voor onderwijspersoneel hiermee wel toeneemt! Graag roep ik iedereen op: kijk om u heen en geef vrijwillig (coronaproof) uw hulp waar dit kan.

Minimarkt in Wilp nieuw initiatief

In coronatijd is het goed om na te denken over leuke en passende activiteiten die voor extra verbinding kunnen zorgen. Complimenten voor de dorpscontactpersonen Gerrit en Guus Kroes die een minimarkt hebben georganiseerd bij Dorpshuis de Pompe. Een markt met vis, kaas, groeten en fruit voor de inwoners van Wilp waar zij een praatje konden maken, uiteraard met respect voor de 1,5 meter samenleving. Een prachtig initiatief voor de komende weken en misschien zelfs wel voor de komende jaren.

Waardering enorme inzet zorg en onderwijs

Door corona hebben ziekenhuizen en zorginstellingen zoals Sensire, Zorggroep Apeldoorn, Verian en Gelrezorg het erg zwaar. Grote uitbraken in de Martinushof, het Grotenhuis en de Benring hebben we gelukkig niet. Ook de thuiszorg in de wijken loopt nog net voldoende. Maar het blijkt erg lastig te zijn om de diensten goed in te roosteren. Dit komt enerzijds door het aantal coronapatiënten, en anderzijds door het aantal medewerkers dat vanwege ziekte in quarantaine is, of herstellende is van corona. Door de aanwezigen wordt er keihard gewerkt. Petje af voor hen allemaal. Het is daarom zeer belangrijk dat zowel de kwetsbaren, evenals de medewerkers in de zorg, nu bij voorrang worden gevaccineerd. Dit geeft iedereen in de zorg in ieder geval weer meer perspectief.

Zorg in coronatijd

In het regionaal overleg van de burgemeesters en de politie keken we met complimenten voor onze inwoners terug op de jaarwisseling. We hebben ook vooruitgekeken naar het proces van vaccineren. Voorlopig wordt door de GGD alleen op 1 plek in Apeldoorn gevaccineerd. Alle gemeenten bekijken nu welke plek in hun gemeente geschikt is, voor als dit nodig blijkt te zijn over een aantal weken. Ondanks de komst van vaccins moeten we voorlopig rekening houden met flinke problemen met menskracht in de ziekenhuizen en in de verpleeg- en zorghuizen. Gelukkig zijn er heel wat reacties gekomen op de landelijke oproep om (vrijwillig) zorg te verlenen. Een scenario van het verder moeten afschalen van zorg, en de extra inzet van andere (vrijwilligers)organisaties om eventueel extra handen te leveren bij de gezondheidszorg, in de regio is nu niet ondenkbaar. Het verbeteren van de besmettingscijfers is enorm belangrijk. Daarom mijn dringende oproep: houd afstand van elkaar!

Politieke activiteiten hervat

Het reces voor de gemeenteraad is weer voorbij. De eerste RTG (ronde-tafelgesprekken) in 2021 afgelopen maandag is digitaal drukbezocht. Er was veel aandacht voor de randweg Twello in samenhang met het sluiten (en dus veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid buitengebied) van een aantal spoorwegovergangen op de lijnen Apeldoorn-Twello-Deventer en Apeldoorn-Klarenbeek-Voorst-Zutphen. De ronde-tafelgesprekken van 11 januari, en ook de gemeenteraad van 27 januari, vinden ook nu weer digitaal plaats, nu grote bijeenkomsten vanwege corona niet gewenst zijn. Velen leveren al voor aanvang van de bijeenkomsten hun teksten aan. Dit werkt prettig bij (lange) videovergaderingen.

Werkzaamheden gemeentehuis gestart

Veel mensen hebben de behoefte om in het weekend naar buiten te gaan. Ik heb dat ook! Wat is er leuker dan een boswandeling te maken, waarbij de zon prachtig door de bomen schijnt. Of een rondje door het dorp lopen om te zien welke verbeteringen er aangebracht zijn bij de inrichting van de openbare ruimte. Uiteraard blijft het zaak om ook tijdens deze wandelingen de drukke plekken te vermijden. Mijn oog viel tijdens een wandeling op een berg zand bij het gemeentehuis. Het is nu duidelijk zichtbaar dat de grondwerkzaamheden voor de nieuw te bouwen raadszaal begonnen zijn. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 kan de raadszaal dan in gebruik genomen worden.

Ook staan de landelijke verkiezingen van de Tweede Kamer op 17 maart 2021 voor de deur. Deze zullen in verband met het coronavirus fysiek anders verlopen Met mijn medewerkers denk ik volop na hoe we dit, met de coronamaatregelen, goed kunnen organiseren in de gemeente Voorst. Het is in ieder geval duidelijk dat we hierdoor meer mensen nodig hebben in de stembureaus op de verkiezingsdag(en). Gelukkig hebben we al heel wat aanmeldingen ontvangen van nieuwe mensen die wel in een (brief)stembureau willen helpen.

Licht aan de horizon in 2021

Zoals eerder aangegeven vraagt de ontlasting van de (zieken)zorg dat wij allemaal meewerken aan de coronamaatregelen. Hoe lastig dat ook is. Ik hoop dat de rijksmaatregelen ervoor zorgen dat de gesloten bedrijven en instellingen deze coronatijd overleven, en met nieuwe energie vorm kunnen geven aan hun toekomst. Het is goed dat we allemaal nadenken over mogelijke andere manieren van leven. Ik hoop vooral op aandacht en respect voor elkaar, en voor een duurzame wereld waarin wij allen leven. Houd moet, het komt weer goed!

Burgemeester Jos Penninx