Woensdag 10 februari

Vorige week zagen we nog een mooie daling van het aantal coronabesmettingen. Toch kan er, vanwege de zorgen over de toename van de Britse variant van het virus, nog geen sprake zijn van een verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Met deze weersomstandigheden, veel sneeuw en strenge vorst, zijn de cijfers ook  moeilijk vergelijkbaar omdat mensen de deur bijna niet uitkomen en er dus minder getest wordt. De basisscholen en de buitenschoolse opvang zijn (met soms vertraging door de sneeuw) weer open. En voor winkels zijn er mogelijkheden met online, of telefonisch, bestellen en buiten afhalen. Hopelijk zien de ondernemers daarmee extra kansen voor hun bedrijven. Graag roep ik iedereen op om onze ondernemers te steunen: ‘Wees loyaal, koop lokaal!’. Andere maatregelen, zoals de avondklok, de bezoekregelingen en de sluiting van de winkels voor het publiek, blijven van toepassing tot zeker begin maart.

Basisscholen en buitenschoolse opvang open

Na de afgelopen weken met vrijwel lege schoolgebouwen, is het mooi om ’s morgens weer veel kinderen bij onze basisscholen te zien. En de vrolijke geluiden van spelende en rennende kinderen te horen, die weer onderweg naar school zijn. In het hele land maken mensen zich zorgen over de geestelijke gesteldheid van jongeren in deze coronatijd. Vooral nu we met z’n allen in lockdown zitten. De zorgen hebben vooral betrekking op het gebrek aan fysieke ontmoetingen en de school- en studieresultaten, of zelfs de studiefinanciering. Het is goed om te zien dat het kabinet oog heeft voor deze zorgen. En om te horen dat onze scholen voor het voortgezet onderwijs serieus aandacht schenken aan hun leerlingen in deze tijd.

Maatregelen noodzakelijk om (over)belasting zorg te beperken

Tot mijn grote genoegen worden de coronamaatregelen in de gemeente Voorst, op een enkele uitzondering na, ook deze week weer goed nageleefd. Blijkbaar zijn we ons, met z’n allen, bewust van het belang hiervan. De maatregelen zijn noodzakelijk om de duur van de coronacrisis zoveel mogelijk te verkorten, en vooral om de (over)belasting van de zorg te beperken. Samen met mijn collega-burgemeesters hebben we gesproken over het zogeheten zwarte scenario, als de zorg voor bedden in ziekenhuizen en verpleeghuizen echt overbelast raakt. Wat kunnen, en moeten, we als gemeenten dan doen? Denk aan een mogelijke verschuiving van mensen in de(thuis) zorg, en een grotere inzet van familie, buren of andere mensen. De landelijke aanpak om veel meer mensen (snel) te vaccineren geeft, ondanks vertragingen door sneeuw en vorst, een goede hoop voor de toekomst.

Voorst in Het Dorp op tv

Vanwege de avondklok hebben we nu extra tijd om televisie te kijken. Ik kijk graag naar ‘Het Dorp’. In deze serie gaan Huub Stapel en Wim Daniëls op zoek naar het echte dorpsgevoel. Onze gemeente Voorst kan daarin natuurlijk niet ontbreken! Met groot genoegen zag ik afgelopen woensdag de zeer interessante uitzending waarin ons dorp Voorst voorkwam. Een prachtige sfeertekening rondom de bewoners van de Benring. En een hoofdrol voor Bakker Paul Bril. Wat een enthousiasme, voor zijn zaak en voor het dorp Voorst!

Digitale carnavalsactiviteiten

Komend weekend zou het carnaval voor iedereen in onze gemeente weer losbasten. Helaas gebeurt dat, vanwege de coronabeperkingen, niet in 2021. Dit jaar dus geen sleuteloverdracht, geen optochten en geen grote feesten. Gelukkig besteden onze carnavalsverenigingen, binnen de coronaregels, wel aandacht aan het carnaval. Dit doen de carnavalsverenigingen met digitale activiteiten voor mensen thuis. Daarbij hoort ook een digitale opening door de burgemeester. In mijn toespraak was er lof voor de carnavalsverenigingen. En er was zelfs ruimte voor een kort woordje van de prins van de jarige carnavalsvereniging De Lollebroek. Donderdagavond 11 februari gaat om 11 over 11 ( 23.11 uur) ons carnavalsfilmpje live op social media. Ik vind het prachtig dat er, ook in deze coronatijd, carnavaleske digitale activiteiten worden georganiseerd. Jong en oud kunnen hieraan, op digitale afstand van elkaar, deelnemen. Daarom roep ik hier graag een driewerf: Alaa, Alaaf, Alaaf!!!

We raken bedreven in het digitaal vergaderen!

De vergaderingen van de gemeenteraad vinden nog steeds allemaal digitaal plaats. Dit gold ook voor de ronde-tafelgesprekken (RTG) afgelopen maandag en dinsdag. Inwoners konden maandag via een videoverbinding bij verschillende onderwerpen inspreken. Zoals de aanleg van een fietspad langs de Fliert in Twello, of over de verplaatsing van de brandweerkazerne in Twello, gevolgd door de Kadernota Veiligheidsregio Noord en Oost-Gelderland (VNOG) en de Wijziging gemeenschappelijke regeling van diezelfde VNOG. Dinsdagavond waren er digitale besprekingen van de aanbesteding Jongerenbeleid, de koerswijziging van Mens en Welzijn, en de evaluatie van Vitaal Voorst. Ik vind het fijn om te constateren dat zowel de raadsleden als de inwoners van de gemeente Voorst steeds meer bedreven raken in deze digitale vergaderwijze die te volgen is via een livestream.

Sneeuw en vorst in Voorst

Wat vooral opviel in de afgelopen dagen is natuurlijk de sneeuwval van afgelopen weekend, samen met flinke vorst, in ons land. Voor onze medewerkers en de aannemers, die voor begaanbare wegen en paden moeten zorgen, betekende dit winterse weer een enorme klus. Het verkeersbeeld met auto’s en fietsers was heel rustig. Treinen en bussen die een dag helemaal niet rijden, dat is ongekend in Nederland! Tegelijkertijd was er volop winterpret. Samen genieten van de sneeuw met een wandeling of spelen met de slee. Volgens mij ideale vormen van ontspanning in deze coronatijd. Voor heel wat kinderen was het in hun leven de eerste keer dat zij over een dikke laag sneeuw naar school gingen, in combinatie met een ijzige wind. Ik wens alle kinderen weer een mooie tijd samen op school. En ik hoop dat ze daarnaast ook ruimte hebben om buiten van dit winterweer te genieten.

Houd moed!

Zaterdagmiddag heb ik nog even poolshoogte genomen bij de werkzaamheden bij ons gemeentehuis. Mijn aandacht ging vooral uit naar de contouren van de ijskelder. Of eigenlijk naar de omvang van het gat dat daarvoor gegraven moet worden. De ijskelder gaat voor een duurzame koeling en verwarming van het gemeentehuis zorgen. Hopelijk gooien de sneeuw en de vorst niet al te lang roet in het eten en lopen de werkzaamheden geen vertraging op. Hoe dan ook gaan, na deze winter en coronatijd, de lente en de zomer ons weer positief verrassen. Het komt goed, en daarom zeg ik tot slot: houd moed!

Burgemeester Jos Penninx