Woensdag 17 februari

Na jaren hadden we afgelopen week weer eens sneeuw en strenge vorst. Dat zorgde voor veel sneeuw- en schaatspret! Ik ben tevreden over het gedrag van u, als inwoners, in deze dagen van sneeuw en ijs. In onze gemeente is slechts een gering aantal bekeuringen uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok of de coronaregels. De cijfers laten een daling van het aantal coronabesmettingen zien. De gemeente Voorst had zelfs twee keer clean sheets: met 0 positief geteste personen (per 100.000) op de kaart. Mooie cijfers dus in de voorbije dagen.

Hierbij moet ik helaas opmerken dat er landelijk nog steeds zorgen zijn over de invloed van de Britse variant van het coronavirus. Daarom is door de GGD aan alle gemeenten in Nederland gevraagd om zich gedegen voor te bereiden op de mogelijke gevolgen van een ‘worstcase scenario’ ofwel de meest slechte situatie; hiervan is sprake wanneer de zorgvraag groter wordt dan het aanbod in de (zieken)zorg, voor onze gemeente, en de andere gemeenten in heel Nederland. Daarom roep ik u allen op om er zelf al het mogelijke aan te doen om de verspreiding van het virus te voorkomen: houd afstand (met mondkapje), en respecteer de bezoekregelingen en geldende coronamaatregelen. Laat u vaccineren zodra het kan!

Winterpret

Het was goed te zien hoeveel kinderen, ondanks de lage temperaturen, pret hadden tijdens het spelen in de sneeuw en op het schoolplein. Ik sprak meerdere ouders die blij waren dat hun kroost weer naar de basisschool mocht. En ook de leraren vermaakten zich weer prima op school, en rond schoolplein, in de sneeuw. Als ik kijk naar al die plaatsen, waar de afgelopen week geschaatst werd, dan is het duidelijk hoe veel mensen verlangen naar een verzetje in deze coronatijd. Heel veel gezinnen trokken gezellig naar het ijs, zonder koek en zopie. Naar de ijsbaan in Nijbroek en de 100-jarige IJsclub Terwolde waar onder begeleiding van de vrolijke klanken van een Van Eijk draaiorgel geschaatst werd. Dank aan alle vrijwillige ijsbaanmeesters!

Schaatsen

Naast de kleine kolken en de ijsbaan in Twello, was ook het dichtvriezen van de recreatieplas Bussloo (na 9 jaar) heel bijzonder. Door de vorming van het ijs, na de sneeuwbuien, was daar sprake van prachtig ijs om op te schaatsen. Op zaterdag, en vooral zondag, schaatsten hier honderden mensen grote rondes. Ikzelf ben deze keer om het ijs heen, door de sneeuw gewandeld. Het was echt genieten van al die schaatsers en hun familieleden, het ijs te horen zingen en zoveel blije gezichten onder een prachtig helderblauwe hemel met een frisse wind. De coronaregels werden redelijk gerespecteerd, ook in die zin was er dus ‘Aandacht voor elkaar!’

Carnavalsweekend

Met deze winterse taferelen was er ook aandacht voor het carnavalsweekend. Het voelde toch wel bijzonder dit jaar, geen echt carnavalsweekend vanwege corona. En dus geen sleuteloverdracht, en geen mooie optochten. Het deed mij goed dat onze vier carnavalsverenigingen digitale activiteiten organiseerden voor onze inwoners. Mooi dat ik met een videotoespraak, dit jaar voor het laatst, ook een kleine bijdrage mocht leveren als burgemeester. Het was fijn om de vele positieve reacties te horen op deze inzet van de carnavalsvrijwilligers. Vooruit kijkend wens ik iedereen alvast een prachtig carnaval in 2022!

Wees loyaal, koop lokaal

De weekmarkt in Twello kon gelukkig doorgaan, omdat de straten en het marktplein goed sneeuwvrij gemaakt waren. Ik zag dat meerdere kramen extra zeilen hadden opgehangen en extra warmtekanonnen hadden meegebracht om het nog een beetje warm te houden. De kraam met dierenbenodigdheden was, na weken van afwezigheid en tot tevredenheid van de marktvrouw, weer aanwezig. In onze veiligheidsregio mogen de kramen met bloemen, drogisterijbenodigdheden en dierbenodigdheden vanaf afgelopen week weer op de markt staan. Het is goed om te zien dat een aantal winkeliers gebruik maakt van de mogelijkheid voor het afhalen van bestelde artikelen, het zogenaamde ‘click & collect’. Ik hoop dat alle ondernemers in onze mooie gemeente het effect van de slogan ‘wees loyaal, koop lokaal’ merken.

Geen persoonlijke bezoeken

Helaas betekent deze coronatijd ook dat er weinig ruimte is voor de gebruikelijke leuke activiteiten van een burgemeester. Door de bezoekregeling van maximaal 1 bezoeker per dag, is er geen bezoek (met fotograaf) aan diamanten bruidsparen mogelijk. En er zijn natuurlijk ook geen uitvoeringen, (sport)wedstrijden of bedrijfsbezoeken in deze tijd. Wat wel doorgaat zijn de vergaderingen, in klein of groter verband, maar altijd digitaal. Zo ook de ronde-tafelgesprekken, die opmerkelijk genoeg veel langer lijken te duren dan de fysieke vergaderingen. Komt dit toevallig door het grote aantal insprekers? Zoals bij het agendapunt ‘Aanleg fietspad langs de Fliert in Twello’, of de aanbesteding Jeugdbeleid, of de koerswijziging van Mens&Welzijn? Of komt dit door de (noodzakelijke) vragen van de raadsleden, of door de manier van digitaal vergaderen via een livestream? Het is in ieder geval aanleiding, wat mij betreft, om deze actuele trend op korte termijn te evalueren.  

Voorjaarsvakantie

Deze week hebben de scholen in het zuiden al voorjaarsvakantie. Wij bereiden ons in de gemeente Voorst voor op het bieden van ontspanning voor scholieren, en ook voor de oudere jongeren, in de komende voorjaarsvakantie. Kijkend naar de discussies in de media over de (over)belasting van de jongeren en studenten, kijken ook wij naar mogelijkheden om als gemeente Voorst een bijdrage te leveren aan het verlichten van de geestelijke belasting van onze (jonge) inwoners. Niet alleen het kabinet, maar ook de Algemene Ledenvergadering van de VNG, deed een oproep om veel meer geld aan gemeenten ter beschikking te stellen zodat zij de knelpunten voor jong tot oud in het Sociaal Domein aan kunnen pakken.  

Na de ijzel van afgelopen maandag lijkt het erop dat dit een afsluiting is van de winterse omstandigheden. Wat mij betreft is dat een mooi moment om ons, in deze lockdown tot begin maart, te richten op het voorjaar met een steeds groter aantal gevaccineerden in Nederland. Houd vol, het komt goed!

Burgemeester Jos Penninx