Woensdag 24 februari

Ondanks corona beleefden we nu al twee heel bijzondere weekenden, qua temperatuur, in deze wintermaand februari. Vorige week keek ik terug op een prachtig weekend met vorst en sneeuw, wat zorgde voor ontspanning en ijspret. Het afgelopen weekend lokte veel mensen naar buiten voor een ommetje over de markt en in het dorp. Meerdere mensen vertelden me dat ze, zeker na de afgelopen sneeuwdagen, er naar uitkeken om weer eens iemand te spreken in deze coronatijd. Of om een wandeling of fietstocht te maken, met voldoende afstand van elkaar, als start van de voorjaarsvakantie. En ondertussen vergaderden de kabinetsleden over de aankondiging op dinsdag, met mogelijke versoepelingen.

Met de avondklok wel andere versoepelingen mogelijk?

Vorige week begon met een rechterlijke uitspraak over de geldigheid van de avondklok. In onze gemeente bleef het rustig, er waren geen problemen voor de politie. Ondanks de negatieve aandacht in de media, houden de inwoners van de gemeente Voorst zich gewoon aan de maatregelen. Daar ben ik trots op! Het is duidelijk dat de verlenging van de avondklok een aantal andere versoepelingen wel mogelijk maakt. Het feit dat de avonden in deze tijd nog donker zijn, draagt ook bij aan een soepele uitvoering. Mijn gedachte hierbij is: hoe beter we ons allemaal gedragen, hoe sneller de coronabeperkingen achter ons komen te liggen.

Vergaderingen

In de afgelopen week had ik één fysieke vergadering, met een aantal raadsleden. Verder sloeg de klok weer hetzelfde als de afgelopen maanden: digitaal videovergaderen. Zoals de wekelijkse vergadering van ons college van burgemeester en wethouders. En verder een overleg van de gemeenteraad met de Rekenkamer Brummen-Voorst. In het bestuurlijk overleg over de Regionale Energie Strategie (RES), spraken we vooral over de borging van het lokaal eigendom bij zonnevelden of windmolens in de Cleantechregio. In mijn tweewekelijkse radiopraatje bij onze lokale omroep VoorstVeluwezoom heb ik hier meer over verteld. Ook nam ik deel aan de landelijke Stuurgroep Deltaprogramma. Hierbij keken we vooral naar de toekomst van het water in Nederland. Te veel of te weinig (zoet)water en maatregelen rond de (mogelijke) gevolgen voor natuur, landbouw, bomen en dijken. Geen reis naar Den Haag deze keer, vanwege corona gewoon thuis, achter de computer.

De nationale Voorleeswedstrijd

Een bijzondere ervaring voor mij was het jureren bij de voorleeswedstrijd van de bibliotheek Brummen-Voorst. Dit jaar helaas niet met kinderen op een mooie, grote stoel in de bibliotheek. Maar met filmpjes, die de leerlingen van de Voorster basisscholen thuis hadden opgenomen. Na het bekijken van die filmpjes was er een digitaal overleg met de andere juryleden. Ook tijdens dit digitale overleg, waren we het (zoals gebruikelijk) unaniem eens over de winnaar.

Sessie over crisismanagement

Afgelopen woensdag had ik, met mijn collega burgemeesters in Noord en Oost-Gelderland, een heel interessante sessie over crisismanagement. De bekende deskundige, Marco Zannoni, hield een betoog om allemaal vooral naar de verdere toekomst te kijken. Denk, samen met onze vrijwilligers, vooral in kansen. Kijk voor activiteiten en ideeën naar de ruimte die er wel is. Zoek nieuwe doelen, want die geven je energie. Hoe lastig de huidige situatie ook is, of hoe lastig het ook wordt in tijden van versoepeling van de coronamaatregelen. Een glas is bij voorkeur dus half vol!


Aandacht voor jongeren

Deze week is er extra aandacht gegeven aan de situatie van jongeren (in het onderwijs) die het door de lockdown extra moeilijk hebben. Er was ook extra aandacht voor bepaalde groepen van ondernemers die het water nu echt aan de lippen staat. Het Rijk denkt terecht na over het (gedeeltelijk) openstellen van het middelbaar (beroeps)onderwijs. Het Rijk moet, naast een versoepeling van de maatregelen, zeker ook serieus nadenken over een verlenging van het aantal (fiscale) steunmaatregelen die door ons als gemeente in medebewind (moeten) worden uitgevoerd. Onze medewerkers zijn hierover al volop in gesprek. Mooi om te zien dat er in onze gemeente, naast de vele mooie initiatieven, deze vakantieweek ook meerdere activiteiten voor jongeren en kinderen georganiseerd zijn door sportverenigingen, samen met voorst Actief.

Genieten van Take-away

En dan dit weekend met geweldig weer voor de tijd van het jaar! Vorige week, met volop sneeuw en vorst, bestelden mijn vrouw en ik al een maaltijd voor dit weekend, bij Brasserie Restaurant Korderijnk. Snert, hete bliksem en grote gehaktballen. Een heerlijke winterse maaltijd, we keken er al naar uit!  Wie kon nu vermoeden dat het een week later bijna 30 graden warmer zou zijn? Ondanks de warme voorjaarstemperaturen hebben we met smaak genoten van de heerlijke take-away bestelling.  Met het zonnige weer trokken veel mensen erop uit. Mijn vrouw en ik hebben, na 9-holes Golf, een mooie fietstocht gemaakt. Op de IJsseldijk richting Terwolde waren veel mensen (en motoren) te zien. Gelukkig zag ik al die mensen genieten met aandacht voor elkaar, dus ook op voldoende afstand van elkaar! Wandelend en fietsend, sommigen gebruikmakend van de ‘take-away’-wandel- of fietstochtaanbiedingen van verschillende horecabedrijven zoals KriebelZ, ’t Nieuwe Diekhuus en Taverne. En ook ijssalon ZaZa kon een graantje meepikken, zonder de gezondheid van mensen in gevaar te brengen. Mijn vrouw en ik zagen dat Iedereen netjes afstand hield van elkaar. Blijkbaar nemen veel inwoners de tips ter harte en genieten van de dingen die wel kunnen.

Landelijke verkiezingen

Deze week heeft onze gemeenteraad voorjaarsreces, er zijn dus geen avondvergaderingen. Komende maandag- en dinsdagavond zijn er digitale raadsvergaderingen, te volgen via een livestream. De komende weken staan in het teken van de landelijke verkiezingen. Daarvoor zijn de bekende verkiezingsborden weer op een aantal plekken geplaatst, zoals bij Jachtlust. Ik hoop dat alle inwoners gebruik maken van hun kiesrecht: óók in coronatijd. Daarom is er nu ook voor 70+-inwoners de mogelijkheid om per post te stemmen. Ik roep iedereen dan ook van harte op om gebruik te maken van hun (post)stemrecht!

Zorgen om Britse coronavariant

Mooi nieuws aan het begin van deze week: de miljoenste Nederlander (van de bevolkingsgroep met meest kwetsbaren en ouderen) is gevaccineerd. Het is zowel opvallend als geruststellend dat vrijwel alle inwoners zich (na enige twijfel) toch laten vaccineren. Mensen willen zelf niet ziek worden of anderen besmetten. Dit alles biedt mogelijkheden voor meer ontmoeting, voor zelfstandig levende mensen, en voor de situatie in onze verpleeg- en verzorgingshuizen. Graag wil ik nogmaals mijn dank uitspreken voor de inzet van alle medewerkers in de zorg. Er blijven helaas nog wel grote zorgen over de ontwikkelingen van het aantal besmettingen met de Britse coronavariant.

Houd vol met respect voor elkaar

Alles overziende roep ik u op: houd vol, want met respect voor elkaar komen er weer betere tijden! De afgelopen dagen met het mooie weer ondersteunen ons daarbij.

Burgemeester Jos Penninx