Woensdag 3 maart

Precies een jaar geleden hadden mijn collega-burgemeesters en ik ons eerste overleg over een mogelijke coronacrisis in Nederland. De afgelopen week stond vooral in het teken van tegengestelde geluiden over noodzakelijke, en al dan niet gewenste coronamaatregelen. Het kabinet maakte enkele versoepelingen van de coronaregels bekend. En vanuit de samenleving kwamen hierop een aantal teleurgestelde reacties. Moet de landelijke overheid (meer) ruimte geven voor een verdere verspoeling van de coronamaatregelen, of juist niet? En moeten we samen met elkaar de maatregelen nog even volhouden, om een sterke stijging van het aantal besmettingen, en daarmee de druk op de zorg, te voorkomen? Dit alles leefde in onze samenleving, tijdens een voorjaarsvakantieweek met prachtig weer. Een week ook waarin de cijfers met het aantal besmettingen in de gemeente Voorst gelukkig relatief gunstig was.

Versoepelingen

Op 23 februari maakte het Kabinet enkele versoepelingen bekend. Deze versoepelingen, met behoud van de avondklok, gelden tot 15 maart. Het voortgezet (beroeps)onderwijs is vanaf 1 maart voor een deel open gegaan. En vanaf vandaag, 3 maart, is het winkelen op afspraak mogelijk. Dit is een aanvulling op het bestellen en afhalen van artikelen. Ook niet-medische contactberoepen mogen nu weer aan het werk. Ikzelf heb meteen een afspraak gemaakt bij mijn kapper, want het haar wordt wel erg lang merkte ik tijdens een fietstocht door de wind! Op 11 maart ben ik welkom. En jongeren tot 27 jaar mogen weer buiten sporten bij hun club. Wij zien als gemeente toe op een goede uitvoering van de genoemde versoepelingen. Het doet me goed om te constateren dat de handhaving van de coronamaatregelen in onze gemeente nog steeds prima verloopt.

Dringende oproep aan minister

In het college spraken we vooral over de zorgelijke situatie van veel ondernemers in onze gemeente. Vooral onder de winkeliers zijn er veel financiële, en ook psychische, zorgen. Nu de ‘lockdown’ voortduurt, staat het water hen aan de lippen. Acties als ‘Wees loyaal, koop lokaal’ kunnen dat niet voorkomen. Op verzoek van meerdere Voorster ondernemersverenigingen hebben wij een brief gestuurd aan de minister van Economische Zaken en van Sociale Zaken. Enerzijds met een oproep voor meer maatwerk bij de landelijke (steun)maatregelen; anderzijds met een dringende oproep voor een snellere openstelling van winkels, horeca en de culturele sector, na 3 maart. Dit alles natuurlijk op basis van het vertrouwen in een goede (coronaproof) uitvoering. Onze grootste zorg ligt bij het voortbestaan van onze ondernemers en bij het voorkomen van persoonlijke drama’s. Daarnaast hebben wij ook aandacht voor het voorkomen van dreigende leegstand, aantasting van de aantrekkelijkheid van het centrum en daarmee de aantasting van de leefbaarheid in onze gemeente. Ik ben erg benieuwd hoe het demissionaire kabinet inspeelt op onze, en vele landelijke, oproep(en) rond het (ruimer) openstellen van winkels en buitenterrassen van de horeca.

Voorbereidingen landelijke verkiezingen

Op gemeentelijk niveau gaan de voorbereidingen van de landelijke verkiezingen op 17 maart gestaag door. Vorige week was er op maandag en donderdag een voorlichtingsbijeenkomst voor de voorzitters van onze stembureaus. Daarbij ging het, na mijn welkomstwoord, vooral over de wijzigingen in de stembureaus. Dit jaar worden, vanwege corona, de inrichting, het stemmen en het tellen van de stemmen anders georganiseerd. Aan de orde kwamen: 2 extra stembureaus op 15-16 maart, de extra bezetting op de stembureaus, de inrichting van de stembureaus, het briefstemmen voor 70-pliussers en de procedure voor het tellen van de stemmen. Op deze veilige manier moet het goed mogelijk zijn om coronaproof te stemmen. Daarom roep ik u allen op: maak gebruik van uw democratisch stemrecht en breng uw stem uit!

Sportactiviteiten in de voorjaarsvakantieweek

Een voorjaarsvakantieweek met prachtig weer en veel sportactiviteiten voor kinderen en jongeren in onze gemeente. Meerdere verenigingen organiseerden, in samenwerking met Voorst Actief en Jeugd aan Zet leuke sport- en beweegactiviteiten. Bijvoorbeeld bij tennisclub De Schaeck, de Voorster Hockeyclub, sportvereniging Voorwaarts, en op het schoolplein in De Vecht. Graag bedank ik alle vrijwilligers die op deze manier, in de voorjaarsvakantie, werkten aan de gezondheid en het welzijn van onze jeugd in heel de gemeente Voorst!

Daarnaast was er ook een online FIFA21-toernooi voor jongeren in de Stedendriehoek, een initiatief van Voorst Actief samen met GAE en Home of esports. En er vond in de speeltuin van Wilp een dans-clinic plaats in samenwerking met Inclusive Wave. Hierbij was er niet alleen aandacht voor het dansen, maar ook aandacht voor een inclusieve samenleving voor jong en oud: iedereen telt mee! Meer dan 40 kinderen beleefden een fijne en plezierige dansmiddag met elkaar. Een mooi voorbeeld van positieve energie.

Coronaproof feliciteren

De coronamaatregelen zijn op allerlei manieren voelbaar in ons leven. Dat is bij mij niet anders. Deze week was onze zoon in Rotterdam jarig. Hij gaf natuurlijk geen feest, vanwege de geldende bezoekregeling van maximaal 1 volwassene per dag. Wel hebben mijn echtgenote en ik zijn 2 (klein)kinderen enkele dagen opgevangen. Net zoals veel andere grootouders dat deden in deze voorjaarsvakantie, zodat de werkende ouders weer even op adem konden komen. Het was mooi om te zien dat kinderen al enorm kunnen genieten van een wandeling. Samen met opa en oma door het dorp, met tussendoor een bezoekje aan het speeltuintje hier in Twello. Zondagmiddag maakte ik een heerlijke fietstocht met mijn echtgenote. Via Wilp-Achterhoek en de Kar naar Klarenbeek, langs de nieuwe natuur (in aanleg) voor het zonneveld aan de Broekstraat. Bij het MFC Klarenbeek zag ik veel spelende kinderen. En een drive thru voor een 90-jarige inwoner. Tot zijn grote verrassing, heb ik met de fiets in de hand, coronaproof, deze bekende vrijwilliger van SC Klarenbeek op straat gefeliciteerd. Daarna zijn we door de bossen van Klarenbeek en Bussloo via Posterenk weer terug gefietst naar Twello. Net zoals vele andere fietsers en wandelaars in deze coronatijd, hebben we weer volop genoten van ons prachtige landschap!

Digitale vergaderingen

De voorjaarsvakantie en het reces van de gemeenteraad zijn voorbij. De Voorster Energie Strategie (VES) gaf een presentatie van de digitaal verzamelde inbreng van inwoners rond het opwekken van nieuwe energie met wind en zon. Vanwege corona zijn de raadsvergaderingen nog steeds digitaal en voor iedereen te volgen via een livestream uitzending. Afgelopen maandag stonden er vooral fysieke onderwerpen op de agenda, zoals de aanleg van een fietspad langs de Fliert en de locatie voor een nieuwe brandweerkazerne in Twello. Dinsdagavond waren het sociale onderwerpen, zoals de Uitgangspunten Jongerenwerk Voorst en de Koers(wijziging) Stichting Mens en Welzijn.

Bezorgdheid over Britse coronavariant

Terug naar de trend in het aantal coronabesmettingen. Er is nog steeds grote bezorgdheid over de stijging van het aantal besmettingen door de Britse variant van het coronavirus. Daarom overleggen mijn collega’s en ik deze week over noodzakelijke maatregelen bij een worst-case scenario in de zorg. Natuurlijk hoop ik dat de cijfers meevallen en dat de professionele zorgverleners het dankzij hun grote inzet en deskundigheid kunnen bolwerken. En dat de combinatie van goed gedrag van onze inwoners en het tempo van grootschalig vaccineren en testen door de GGD een positieve trend laten zien. Maar we moeten er wel voor zorgen dat we goed voorbereid zijn, zodat we gelijk kunnen handelen als dit onverhoopt noodzakelijk is. Hoe dan ook: laten we samen volhouden en ons aan de coronaregels houden. Samen met respect en aandacht voor elkaar!

Burgemeester Jos Penninx