Woensdag 10 maart

In de afgelopen week gingen, richting de zomer, de eerste versoepelingen in. In onze gemeente zijn deze versoepelingen keurig uitgevoerd. Maandagavond hoorden we bij de persconferentie dat maatregelen en avondklok nog nodig blijven. Het aantal besmette mensen is nog steeds te hoog.

Vanaf 16 maart enkele aangepaste maatregelen

Vanaf 16 maart gelden er wel enkele kleine aanpassingen op de maatregelen. Kinderen mogen weer naar zwemles. En volwassenen vanaf 27 jaar mogen samen met maximaal 4 personen bij sportverenigingen op 1,5 meter afstand van elkaar weer sporten. Winkelen op afspraak blijft met 2 klanten per verdieping, of één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak. Allemaal natuurlijk wel op 1,5 meter afstand van elkaar. En vooruitkijkend is er vanaf 31 maart misschien meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en de winkels open onder strikte voorwaarden.

Onderwijs weer begonnen

Vorige week zijn de scholen in onze regio weer open gegaan. De week daarvoor, in de voorjaarsvakantie, genoten meer dan 700 kinderen en jongeren van de georganiseerde (sport)activiteiten in de gemeente Voorst. Een geweldig resultaat dankzij de inzet van vele vrijwilligers van verenigingen, Jeugd aan Zet en Voorst Actief. Toevallig sprak ik directeur Monique van basisschool de Hietweide vorige week. Ik ben onder de indruk van de manier van aanpak door het onderwijspersoneel in deze coronatijden. Zij proberen steeds nieuwe manieren te vinden om voeling te houden met de kinderen en hun ouders of verzorgers. Hierbij hebben ze oog voor zowel de prestaties van de kinderen, als hun sociaal-emotionele ontwikkeling. En ze zijn alert op kinderen of ouders/verzorgers die het in deze tijd extra lastig hebben. De scholen doen dit met grote inzet en met nieuwe middelen zoals een app voor alle ouders/verzorgers. Mijn complimenten voor het enthousiasme en de professionaliteit waarmee onze scholen de coronaperiode aanpakken.

Raadsvergaderingen

Ook de gemeenteraad vergaderde weer vorige week. De raadsvergadering begon maandag met het voorlezen van het koninklijk besluit tot ontslag van de burgemeester. En ik mocht, als dank voor mijn burgemeesterswerk, coronaproof een mooie bos bloemen in ontvangst nemen. Opvallend was dat we die maandagavond voor het eerst in de gemeente Voorst enkele technische probleempjes met de livestream van de vergadering hadden. De digitale vergadering verliep hierdoor niet helemaal goed. Dit maakte maar weer eens duidelijk dat we bij het digitaal vergaderen echt afhankelijk zijn van het versturen van de juiste linkjes en goed functionerende apparatuur. Gelukkig verliep dinsdagavond de vergadering technisch weer uitstekend. De besluitvorming over agendapunten, zoals de nieuwe locatie van de brandweerkazerne aan de Zuiderlaan in Twello, het jongerenwerk dat Younger at Heart blijft uitvoeren en de Kansen voor leefbaarheid in Wilp-Achterhoek, was op beide avonden wel goed te volgen. Ik vond het mooi om te zien dat bij de digitale cursus Politiek Actief ruim 30 mensen achter het scherm aanschoven. In het gesprek met onze griffie en een aantal raadsleden, maakten de cursisten kennis met zowel de lokale – als de landelijke politiek. Onder de cursisten waren veel vrouwen, een stel en een moeder met zoon. Ik ben benieuwd of er, net zoals in voorgaande jaren, uit deze groep weer meerdere mensen doorstromen naar onze politieke partijen en (lijsten voor) de gemeenteraadsverkiezingen van Voorst in 2022.

Aandacht voor elkaar

Misschien heeft u mij in de afgelopen maanden wel eens in een jas met het logo van ‘Aandacht voor elkaar’ zien lopen? Deze jas draag ik dagelijks om bij te dragen aan de Rijkscampagne. Afgelopen zaterdag mocht ik weer een radio-interview geven in de RegioTotaal uitzending van de lokale omroep VoorstVeluwezoom. Deze keer stond ik vooral stil bij onze Voorster invulling van de landelijke campagne ’Aandacht voor elkaar’. De coronacrisis raakt ons allemaal. Maar voor sommige mensen is deze crisis extra voelbaar. Zij kunnen daarom wel wat extra aandacht van anderen gebruiken. In onze gemeente waar het ‘noaberschap’ nog volop leeft zijn veel initiatieven van vrijwilligers die aandacht voor anderen hebben en aan anderen geven. Deze mooie voorbeelden laten we vanaf vandaag zien op facebook.com/gemeentevoorst , kijkindekernen.nl en hier in deze krant, het Voorster Nieuws. Aandacht voor elkaar helpt ook de drempel te verlagen om hulp te vragen. Onze fotocampagne laat het plezier van enkele, van de vele, vrijwilligers in al onze kernen van de gemeente Voorst zien. Want niet alleen aandacht krijgen geeft plezier, blijkt uit de gesprekken met de gefotografeerde vrijwilligers. Zij beleven zelf ook heel veel plezier aan het aandacht geven! Allemaal prachtige mensen waar ik als burgemeester supertrots op ben!

Verruimde openstelling winkels

Afgelopen week hebben we, vanzelfsprekend, ook weer vergaderd over de coronamaatregelen. Hierbij was er vooral aandacht voor de uitvoering van de ‘take away’ bij de horeca. Vanuit de handhaving blijkt de verruimde openstelling voor winkels goed te verlopen. Wij volgen hierbij het landelijk beleid. Het was interessant om te zien dat op 3 maart meteen het straatbeeld veranderde. Er stonden reclameborden en er lagen mooie rode lopers voor de entree van winkels. Daaruit blijkt dat de ondernemers er echt naar uitzien om hun klanten weer in de winkel te verwelkomen. Ook viel het op dat er weer tafels en stoelen op een aantal terrassen stonden. Ik ben, net zoals velen, erg benieuwd of eind maart het terrasmeubilair weer daadwerkelijk gebruikt mag worden. We hebben ook over evenementen vergaderd. Als Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) hebben we besloten geen paasvuren toe te staan, om ongewenste samenscholingen te voorkomen.

Kom stemmen

De verkiezingen gaan door medio maart. In de aanloop naar de verkiezingen is dat ook in onze gemeente zichtbaar aan de geplaatste verkiezingsborden met de oproep ‘Kom Stemmen’. Daarnaast ben ik begonnen met het ondertekenen van bijna 600 brieven! Komend weekend worden deze brieven bezorgd bij alle jongeren, in onze gemeente, die voor het eerst mogen deelnemen aan een verkiezing. Ik hoop dat alle jongeren gebruik maken van hun democratisch recht om hun stem uit te brengen. Zeker in deze bijzondere tijden is het goed dat iedereen zich verdiept in de politieke opvattingen van partijen. En dat alle stemgerechtigden met een rood potlood ook zelf richting geven aan de toekomst van ons allemaal.

Maart roert zijn staart

Het is bijzonder om te zien hoe het vroege voorjaar veel mensen en bedrijven aanzet om het groen goed te onderhouden. Voor de natuur, en de noodzakelijke werkzaamheden, verandert er niets in een coronacrisis. Het valt mij op dat er enorme hoeveelheden omgezaagde bomen en snoeimateriaal klaarliggen om afgevoerd te worden. Net zoals heel veel andere mensen, trek ook ik er in het weekend op uit. Soms met de auto, maar vooral wandelend en fietsend geniet ik enorm van de bijzondere (duurzame) woningen die de afgelopen tijd in ons fraaie buitengebied gebouwd zijn. Zeker de woningen op of nabij onze landgoederen, zoals in Bussloo. Het was trouwens best wel koud op de fiets afgelopen weekend. Ik had beter mijn handschoenen aan kunnen doen!

Geniet met ‘aandacht voor elkaar’ van dat wat wel kan

De landelijke ontwikkeling van het coronavirus, en daarmee de druk op de gezondheidszorg, blijft moeilijk in te schatten. Het is positief nieuws dat de vaccinatiebereidheid toeneemt. De GGD en de huisartsen gaan het aantal vaccinaties de komende maanden flink opvoeren zodat medio 2021 iedereen (voor het eerst) gevaccineerd is. Voorlopig zal er nog geen helderheid zijn over het plaatsvinden van grote evenementen in het tweede deel van dit jaar. Het allerbelangrijkste blijft voorlopig goed gedrag van iedereen. Daarmee kunnen we er samen voor zorgen dat er verruimingen van de coronamaatregelen in de komende maanden en zomer mogelijk zijn. Houd dus vol! En geniet met ‘aandacht voor elkaar’ vooral van wat wel kan!  

 

Burgemeester Jos Penninx