Dit is de 53e weekblog, en daarmee begin ik aan het tweede jaar van mijn blogs over de coronacrisis. Vanwege het paasweekend was er maandag geen politieke activiteit van de gemeenteraad. Daarom sta ik nog even stil bij de afgelopen week en de opmerkelijke gebeurtenissen rond onze raad. Het blijven zeer spannende tijden. Als gevolg van de verruiming in het onderwijs neemt het aantal besmettingen toe onder jongeren, ouders en grootouders. En met het toenemen van het aantal besmettingen wordt de druk op de gezondheidszorg ook steeds hoger. Mijn allerbelangrijkste dringende oproep aan iedereen is en blijft daarom: houd afstand van elkaar!

Wisselingen in de gemeenteraad

Vorige week waren er enkele wisselingen in de gemeenteraad. Jeroen voor ’t Hekke is digitaal benoemd als nieuw raadslid voor de fractie van Gemeentebelangen. Ook werden er in de ronde-tafelgesprekken drie mensen benoemd tot fractievertegenwoordigers: Lianne van den Brand en Robert Ploeg voor Fractie Suelmann, en Danny Roelofs voor Lijst Arend. Alle drie volgden zij vorig jaar de cursus Politiek Actief in de gemeente Voorst. Ook op dit moment volgen weer circa 30 mensen deze cursus. Zij leren goed (overtuigend) debatteren met education (onderwijs), engagement (betrokkenheid) en entertainment (amusement). Helaas is deze cursus nu wel alleen digitaal, achter een computerscherm, te volgen vanwege het coronavirus.

 

De meeste aandacht ging aan het begin van de vergadering uit naar de toespraken voor Robert Bosch van Gemeentebelangen. Robert nam na 7 jaar raadslidmaatschap afscheid van ons om wethouder te worden in Lochem. Naast ikzelf als burgemeester spraken ook de nieuwe fractievoorzitterRobin Hafkamp, en Robert Bosch zelf natuurlijk. De raadsvergadering werd mooi afgesloten met een unanieme aanvaarding van een motie. In deze motie vraagt de raad aan het college om te verkennen hoe de gevolgen voor onze gemeente en inwoners van de openstelling van het vliegveld Lelystad voor groot handelsverkeer, (bij voorkeur in regionaal verband) onafhankelijk onderzocht kan worden. Helaas was er vanwege het coronavirus geen mogelijkheid om nog even gezellig met elkaar na te zitten. Woensdagmiddag heb ik Robert Bosch daarom persoonlijk bij hem thuis een mooie historische plattegrond van de gemeente Voorst gebracht. En dronken we nog even gezellig een kopje koffie voor zijn afscheid.

De burgemeester in de klas

Vorige week mocht ik, als bijdrage aan het schoolthema ‘Politie’, op bezoek bij basisschool St. Martinus in Bussloo. Juffrouw Karin vroeg mij in de klas te vertellen wat de burgemeester zoal doet voor de veiligheid van de inwoners in de gemeente Voorst. En dan vooral over de samenwerking met de politie. De burgemeester als hoeder van de Openbare Orde en Veiligheid, samen met de politie, onder het motto: waakzaam en dienstbaar! Het thema ‘Politie’ staat in Bussloo vier weken op de agenda tijdens de lessen voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Prachtig hoe enthousiast de kinderen reageerden en allerlei vragen aan mij wisten te stellen over de burgemeester en veiligheid. Vanzelfsprekend hielden we goed afstand van elkaar, en mocht ik op een mooie troon buiten de kring zitten.

Nieuwe bedrijfskleding

In het tijdelijke gemeentehuis zijn tegenwoordig heel weinig mensen te vinden. Ook onze medewerkers werken zoveel mogelijk thuis. Om het (thuis)werken mogelijk te maken zijn er nog wel enkele medewerkers in het gemeentehuis, zoals burgerzaken, de bodes en de huishoudelijke dienst. Toevallig was ik vorige week getuige van een fotoshoot van deze medewerkers in hun nieuwe, eigentijdse bedrijfskleding. Coronaproof, werden de trotse medewerkers buiten bij de zoutloods op de gemeentewerf gefotografeerd.

 

Zomerse aanloop naar het paasweekend

Heel bijzonder was vorige week ook het zomerse weer. De temperatuur steeg tot 22 graden, de warmste 31 maart ooit gemeten in Nederland! Een mooie aanloop naar het beduidend koelere paasweekend. Een paasweekend dat ik, net zoals veel andere mensen, voornamelijk buiten heb doorgebracht. Wandelen in het dorp en fietsen door de gemeente. En samen met mijn echtgenote heb ik meerdere keren de golfbaan bezocht. Helaas gaat dit jaar, net zoals bij veel andere sporten, ook de golfcompetitie niet door vanwege het coronavirus. Desondanks is het heerlijk om lekker buiten met meerdere personen mijn grote sporthobby uit te oefenen op Golfpark de Breuninkhof in Bussloo. Ik vind het mooi om te zien hoeveel mensen buiten, in kleine groepjes, ontspanning kunnen vinden in onze mooie gemeente. En nu met de zomertijd en de verruiming van de avondklok nog een uurtje langer door kunnen genieten.

Gedeeltelijke versoepelingen maken regels ingewikkelder

Vanzelfsprekend kijken veel mensen nu al reikhalzend uit naar de eventuele mogelijkheden die het Kabinet al dan niet op 13 april ziet om de huidige coronamaatregelen te verruimen. Er worden gelukkig steeds meer groepen gevaccineerd, met dank aan de GGD en de huisartsen. Toch ben ik, net zoals mijn collega-burgemeesters, zeer benieuwd hoe de (cluster)besmettingen zich verder ontwikkelen. Het is duidelijk dat de komende tijd het handhaven en afspreken van regels door gedeeltelijke versoepelingen steeds moeilijker zal worden. We horen steeds vaker: “Waarom mogen zij wel, en wij nog niet??” Ik denk bijvoorbeeld aan de discussie over de landelijke afspraken rond bezoeken (met toegangstesten) aan winkels, markten en non-food winkels. En de openstelling van horeca, pretparken, sport(wedstrijden) voor volwassenen en kerken. Op dit moment wordt er landelijk ook onderzoek gedaan naar de resultaten van experimenten zoals de Fieldlabs bij voetbalwedstrijden en concerten.

 

Met aandacht en respect verder

Als burgemeester ben ik nog steeds zeer tevreden over het gedrag van de Voorster inwoners en bedrijven. De grote meerderheid denkt aan het algemeen belang, zowel aan het belang en de gezondheid van de medemens, als aan het belang van onze samenleving als geheel. Men koopt vooral (digitaal) lokaal. Laten we zo met aandacht en respect verder gaan in de gemeente Voorst!

Burgemeester Jos Penninx