De Corona-besmettingscijfers liepen de afgelopen dagen, zoals verwacht, op. Volgens het kabinet is de druk op de intensive care-afdelingen in  ziekenhuizen zó groot dat versoepeling er nu toch nog niet in zit. Bovendien is het tempo waarop de verschillende risicogroepen gevaccineerd kunnen worden met goedgekeurde vaccins nog niet stabiel. Hoe dan ook, de belangrijkste coronamaatregelen blijven voorlopig ongewijzigd. De oproep aan iedereen is en blijft daarom: houd afstand en houd u alstublieft aan de coronamaatregelen!

Duivels dilemma

In de media was er, de afgelopen dagen, volop aandacht voor de lastige afweging of er wel of niet ruimte is voor de, door velen gewenste, versoepelingen van de maatregelen voor horeca, onderwijs en bedrijven. Interessant feit is dat uit de cijfers van Gelderland, over de afgelopen 14 maanden, blijkt dat in onze regio het aantal coronabesmettingen relatief laag is geweest. Een belangrijk onderwerp, voor ons als burgemeesters, is echter vooral ook de vraag hoe beheersbaar de situatie blijft bij mooi weer. Laten we de mensen, in de stad en op het platteland, hun eigen plekken ter ontspanning kiezen? Of is het beter om de terrassen buiten te openen, zodat mensen zich met mooi weer beter kunnen verspreiden over de verschillende terrassen? Om hier op anderhalve meter ingerichte zitjes, onder toezicht, ergens een hapje en een drankje te nemen? Ook voor de rijksoverheid een duivels dilemma om met tegengestelde adviezen van verschillende partijen, afgelopen weekend, overleg te voeren over het wel of niet versoepelen van de maatregelen. Feit is dat wij, zolang er één landelijke lijn blijft, lokaal de rijksbrede afspraken moeten volgen.

 

Geen evenementen tot en met 5 mei

Het is al duidelijk dat er sowieso geen evenementen mogen plaatsvinden tot en met 5 mei. Dit betekent dat er in deze periode geen, of slechts zeer beperkte, herdenkingen (zoals in Wilp en Posterenk) aan de gevallenen voor onze vrijheid (76 jaar geleden) kunnen plaatsvinden. De herdenkingen zijn dus ook dit jaar, in april, in alle gevallen zonder publiek. Zeker is ook dat er op Koningsdag geen aubade zal plaatsvinden bij het gemeentehuis. Ook de dodenherdenking op 4 mei, en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei, worden dit jaar zeer bescheiden gevierd. Eventuele nadere berichtgeving hierover, en de periode daarna, volgt mogelijk de komende weken vanuit Den Haag.

 

Lief en leed in coronatijd

Afgelopen vrijdag was het precies een jaar geleden dat mijn vader, Pieter Penninx, in een verpleeghuis aan corona overleed. Na zijn overlijden waren wij volop bezig met het coronaproof organiseren van zijn afscheid, met bijvoorbeeld maximaal 30 personen bij zijn uitvaartdienst. In deze dagen sta ik  extra stil bij de enorme inzet van de medewerkers in verpleeghuizen. Ik denk hierbij ook aan iedereen die in het afgelopen jaar afscheid heeft moeten nemen van een dierbare, met of zonder corona als (vastgestelde) oorzaak van het overlijden. Met de coronamaatregelen is het afscheid nemen voor velen extra zwaar. Ondanks allerlei nieuwe digitale vormen blijft de noodzakelijke fysieke afstand lastig. Dat ervaarden mijn broers en ik ook bij het overlijden van mijn vader. Vorig jaar, maar ook nu op dit moment.

Vaccineren voor eigen bescherming en in het algemeen belang

Positief nieuws is natuurlijk dat door de vaccinaties de situatie in onze verpleeghuizen voor bewoners en zorgverleners toch al flink is verbeterd. Elkaar ontmoeten, en verzorgen, is gelukkig een stuk makkelijker geworden. Ik hoop van harte dat die trend zich de komende maanden voortzet. De druk op het personeel in de ziekenhuizen is echter nog enorm. Dat hoor ik ook van mijn dochter die als gynaecoloog in een Brabants ziekenhuis werkt. Een interessant verschijnsel bij de vaccinaties is mijn waarneming dat mensen niet wachten op een brief voor een vaccinatieafspraak. Nee, mensen die (bijna) aan de beurt zijn, nemen zelf het initiatief om zo snel mogelijk gevaccineerd te worden. Ze maken zo spoedig mogelijk een afspraak, via de telefoon of online met hun computer. Mooi dat de bereidheid om te vaccineren onverminderd hoog blijft, voor de eigen bescherming maar ook in het algemeen belang. Zelf laat ik mij ook zo snel mogelijk vaccineren, met welk middel dan ook. Naast ieders gezondheid speelt ook het sociaaleconomisch belang. Ik hoop dat onze samenleving zo snel mogelijk van het corona-slot afgaat.

Geworteld in de Wilpse Klei

Naast deze terugblik op de coronaperikelen, heb ik met Pasen en in de afgelopen frisse dagen, ook erg genoten van een indrukwekkend boek. ‘Geworteld in de Wilpse Klei’ is een boek vol prachtige verhalen en foto’s voor en door bewoners, samengesteld door Lidy Klein Holkenborg en Evert van de Worp. Een mooi cultureel werk dat zo, op een fraaie manier, een sfeerbeeld geeft van deze bijzondere polder in onze gemeente. Een aanrader om te lezen. Dit boek is bij veel boekhandels in de regio te koop.

 

Gemeentelijke activiteiten vanuit huis

De gemeentelijke activiteiten gaan zoveel mogelijk door, met als uitgangspunt dat iedereen zoveel mogelijk (vanuit) huis werkt, als dat kan. De werkdruk is hoog, maar het lukt nog net, zowel in het ruimtelijk als in het sociaal domein. Er zijn vrijwel geen gemeentelijke fysieke bijeenkomsten. Ook de raadsactiviteiten vinden vrijwel allemaal digitaal plaats. Zo was er weer de cursus Politiek Actief van onze griffie. Deze cursus, met ongeveer 30 deelnemers, gaat in op de gemeentefinanciën en de bestuurlijke processen. Er waren veel vragen, soms ook vanuit een verrassende blik op de politiek en de overheid. Afgelopen maandag waren de digitale ronde-tafelgesprekken. Dit keer met slechts twee onderwerpen: de Voorster Energie Strategie (VES) en een onderzoek naar de grootgebruikers van vraagafhankelijk vervoer met PlusOV

Geniet vooral juist van de kleine dingen

Los van de besluiten van de regering, roep ik, als burgemeester, iedereen op om ook de komende tijd een bijdrage te leveren aan het zo goed mogelijk doorstaan van deze coronacrisis. Mopperen helpt bijna nooit. Heb vooral positieve aandacht voor elkaar: thuis, in de straat, op het werk, bij de vereniging en in het dorp. Geef daarbij vooral aandacht aan de mooie dingen van het leven. Duidelijk is dat vooral de medewerkers in de zorg en de ziekenhuizen onze steun nu keihard nodig hebben. Ook blijkt uit onderzoek dat vooral jongeren het lastig hebben, ondanks de grote inzet van familie, vrienden, onderwijs en sportverenigingen. Laten we de komende maanden niet alleen voldoende afstand houden van elkaar, maar vooral samen volhouden. En zelfs nog een beetje méér aandacht geven aan elkaar, in welke vorm of situatie dan ook. Geniet nu vooral van de kleine dingen om u heen!

Vanwege het coronavirus heb ik vrijwel geen afspraken in het weekend. En wat is er nou leuker dan met mijn echtgenote een wandel- of fietstocht te maken in onze mooie gemeente?! Het is heerlijk om samen te genieten van de dorpen en het buitengebied met de ontluikende natuur. Nu met dit frisse weer zijn er sowieso nog geen grote drommen mensen buiten. En zo kom ik terug op het begin van deze blog: welk beleid van het kabinet is nu haalbaar met het dilemma van gezondheid en leefbaarheid, en met aandacht en respect voor iedereen? Wat het besluit ook is, ik zeg tegen u allen: houd moed en doe goed, want het komt binnenkort echt goed!

Burgemeester Jos Penninx