Vandaag starten wij in Nederland dan toch met een aantal wijzigingen in de coronamaatregelen volgens het openingsplan van het Kabinet. Dit ondanks een grote druk op de ziekenhuizen. De komende maanden kunnen wij verder stappen zetten naar mijn overtuiging. Helaas kon dat pas na Koningsdag, waardoor we ook dit jaar de gezellige koningsdagfestiviteiten in onze dorpen moesten missen. Ook de feestelijke uitreiking van de lintjes in de aanwezigheid van familie en bekenden was, net zoals vorig jaar, soberder dan normaal. En ook was er geen feestelijke aubade met ontvangst van alle gedecoreerden van onze gemeente.

Gelukkig mocht ik ook in coronatijd nog wel enkele leuke formele dingen doen. Zo mocht ik als burgemeester twee bijzondere banners aan de Rijksstraatweg in Voorst officieel onthullen. Om de snelheid daar echt te verlagen, vroegen wij aan kinderen van de bassischolen CBS Sjaloom en OBS de Wiekslag om een tekening te maken. Door 4 juryleden werden de tekeningen van Kirsten van de Wiekslag en van Noë van de Sjaloom uitgekozen om tot banner te maken; de prachtige tekeningen zijn als een soort grote verkeersborden opgehangen in een fraai houten frame richting Bussloo en richting Empe. Vanwege corona mochten van deze onthulling maar weinig mensen ‘live’ getuige zijn.

Vorige week kwam ook een einde aan de 5e cursus Politiek Actief. Zo ontvingen de 30 cursisten digitaal van mij, met een korte typering, het getuigschrift voorafgaand aan een enerverende raadsvergadering. Op woensdagavond blikten de cursisten samen terug op de cursus en hun waarnemingen van de Ronde Tafelgesprekken en de laatste raadsvergadering. Mooi om te zien met hoeveel enthousiasme de cursisten deelnamen aan de slotavond. Ik hoop dat zij niet alleen ambassadeurs voor een goed democratisch proces worden, maar ook echt politiek actief worden voor of na de Voorster gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Afgelopen vrijdag vonden op alle basisscholen van onze gemeente de Koningsspelen plaats. Vanwege corona mochten niet alle kinderen samen zingen of spelen; de groepen moesten apart hun spelletjes doen. Zo bekeek ik op afstand enkele scholen in Twello en Wilp. Bij de school in Wilp Achterhoek keek ik naar de jongste en de oudste groep. Daar was sportieve ondersteuning aanwezig van team Voorst Actief. Ook sprak ik daar met directeur Imke over het geven van onderwijs in coronatijd. Indrukwekkend hoe het team aandacht wil schenken aan alle kinderen en hun ouders in deze bijzondere tijd. Zowel bij het digitaal als het fysiek onderwijs. Met een zeer tevreden, ja zelfs tròts, gevoel reed ik van Wilp Achterhoek weer richting ons tijdelijk gemeentehuis.

 

Maandagmorgen mocht ik gelukkig als burgemeester wel een aantal inwoners verrassen met een Koninklijke Onderscheiding; benoemd als een nieuw Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden zij onderscheiden voor hun bijzonder en langdurig vrijwilligerswerk. Zoals ieder jaar in de gemeente Voorst, maakte ik een ronde door de gemeente om mensen thuis of in hun eigen dorp te verrassen. Helaas mochten vanwege corona geen grote gezelschappen aanwezig zijn en ook mocht ik na de toespraak de onderscheiding niet zelf opspelden. Dit werd gedaan door een familielid.

De lintjesregen 2021 begon bij mevrouw Annie Wassink in Nijbroek, gevolgd door mevrouw Minie van der Horst in Terwolde. Hierna naar achtereenvolgens de heer Bertus ten Bosch in Twello, en naar de heer Pieter Maters ook in Twello. Rond 12 uur arriveerde ik bij de heer Henk Ilbrink in dorp Voorst. Prachtig om deze vrijwilligers persoonlijk, namens onze Majesteit, te mogen eren voor hun geweldige vrijwilligerswerk voor de samenleving. En dit ook nog voor meerdere organisaties in onze gemeente. De precieze verdiensten en de foto’s kunt u elders vinden in het Voorster Nieuws en op onze gemeentelijke website. Lees erover en geniet van deze mooie voorbeelden voor ons allemaal!

Zowel in het weekend als op Koningsdag maakte ik, door het ontbreken van de gebruikelijke activiteiten in de gemeente, meerdere keren een mooie fietstocht door ons mooie Voorster landschap. Een prachtige ervaring vond ik het IJssellandschap met de skyline van Deventer vanaf de dijk in Steenenkamer. Wat een fraai afwisselend open landschap; uitkijkend over de IJsselvallei vanaf de Wilhelminabrug met de brug van de A1 in de verte. Heerlijk uitwaaien in een fraai lentezonnetje. Duidelijk werd mij ook wel het verschil in dorpen en steden qua doorloopruimte voor terrassen en winkels. De ruimte is in onze gemeente gelukkig vrij groot; ik verwacht dan ook dat we, net als vorig jaar, niet zwaar hoeven in te zetten op handhaving met boetes.

 

Duidelijk is dat er de komende maanden stapsgewijs meer ruimte komt voor fysieke ontmoetingen. Daarbij hoop ik vooral dat de druk op de ziekenhuizen en de verpleeghuizen nu snel minder wordt. Zij hebben geweldig werk geleverd voor ons allen! Ditzelfde geldt voor fysiek bezoek aan de onderwijsinstellingen, zodat onze jongeren elkaar meer kunnen gaan ontmoeten. Dat is voor hen zeer belangrijk. Mooi ook om in onze gemeente acties te zien waarbij verenigingen er alles aan (moeten) doen om binding te houden met hun leden of hun dorp; een ludiek voorbeeld vind ik de verkoop van mondkapjes door de Stichting Jongeren Werk PECO in Teuge als toekomstig toegangsbewijs. Slim!

Nu we vandaag samen de eerste stap van het openingsplan voor de coronamaatregelen zetten, hoop ik dat we stapsgewijs snel gaan terugkeren naar het nieuwe normaal. De vaccinaties gaan gelukkig steeds sneller. Zelf heb ik mijn prik in begin mei mogen plannen. Thuis mag iedereen weer meer mensen ontvangen en ook kunt u veilig ‘shoppen’ en een terrasje pakken de komende tijd: voor een ijsje, een drankje of een hapje in onze dorpen. En dat zonder avondklok!

Maar ook in deze tijd doe ik vanaf deze plek graag een oproep aan iedereen. Hou je bij alle toenemende gezelligheid wel aan de geldende coronamaatregelen, met aandacht en respect voor elkaar. Als het aantal besmettingen daalt, dan komt het met ons allen zeker goed!

Burgemeester Jos Penninx