De afgelopen week, en ook het komend Hemelvaartsweekend, staat voor veel mensen in het teken van schoolvakanties en vrije dagen. Duidelijk merkbaar zijn de voortdurende beperkingen vanwege corona en de (nog) niet dalende ziekenhuisopnames. Onze gemeente valt, weliswaar wat wisselend, in de middenmoot met het aantal besmettingen. Het blijft spannend wanneer, en hoe snel, de versoepelingen de komende maanden toch doorgevoerd kunnen worden. Tegelijkertijd gaan de meeste werkzaamheden gewoon door in deze coronatijd.

Herdenking

Vorige week dinsdag mocht ik, namens u allen, een krans leggen bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de oorlogssituaties en vredesoperaties na 1945. Op het Gedenkhof ‘t Holthuis in Twello, in de aanwezigheid van slechts één muzikant van muziekvereniging Excelsior. Hij speelde eerst de Last Post en na 2 minuten stilte ook het Wilhelmus op een verder leeg gedenkhof, met alleen enkele vogelgeluidjes op de achtergrond. Deze kranslegging, die vanwege de coronamaatregelen al om 18.00 uur plaatsvond, is niet vooraf aangekondigd. Een noodzakelijke en bewuste keuze om ongewenste drukte te vermijden. In vroegere jaren waren er altijd veel aanwezigen bij deze Stille Omgang. Ik hoop dat er op 4 mei volgend jaar wel weer veel mensen bij de herdenking aanwezig mogen zijn.

 

Bevrijdingsdag

Het was fijn om te zien dat veel mensen de vlag in de top hadden gehesen op Bevrijdingsdag, woensdag 5 mei. Uiteraard wapperde de vlag deze dag ook bij ons tijdelijke gemeentehuis aan de Hietweideweg. Het is goed om op deze manier uiting te geven aan onze aandacht voor de vrijheid, de democratie en de mensenrechten die wij iedere dag mogen ervaren in onze samenleving. Vorig jaar waren er overigens wel duidelijk meer vlaggen zichtbaar, en hoorden we meer muzikanten die onze bevrijding muzikaal omlijstten. Dat was dan ook een lustrumjaar, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bedrijfsbezoek bij de buurman aan de Hietweideweg

Donderdagmorgen bracht ik een bezoek aan het fraaie pand van onze buurman naast het tijdelijke gemeentehuis aan de Hietweideweg. Met directeur Marco van der Laan van Aan de Stegge Twello, sprak ik uitgebreid over de ontwikkelingen in coronatijden. Het was fijn om te horen dat het bedrijf qua ziekte goed door het afgelopen jaar is gekomen, en dat het ook bedrijfsmatig goed gaat met Aan de Stegge Twello. We spraken over interessante ontwikkelingen rond het online (thuis)werken en winkelen. En ook over de kansen die deze ontwikkelingen het bedrijf bieden, omdat zij gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling en realisatie van commercieel (logistiek) vastgoed.

Coronaprik

Donderdag was ik ook aan de beurt om mijn Pfizer-prik te halen. Via de computer had ik twee data gevonden, met daaraan gekoppeld een GGD-prikplek in Apeldoorn. De ontvangst en de begeleiding in het gebouw van sporthal Mheenpark was zeer professioneel georganiseerd. De prik zelf werd vakkundig gezet. Na 15 minuten verplichte rust kon ik alweer de terugreis naar Voorst maken. Mijn complimenten voor onze GGD Noord en Oost-Gelderland!

Werkzaamheden gemeentehuis

Vrijdagmiddag viel mijn oog op de bouwwerkzaamheden van ons gemeentehuis. Men was volop bezig met het plaatsen van een houten constructie. Hieronder komen de ruime centrale hal en de nieuwe raadszaal die zo duidelijk zichtbaar zal zijn vanaf de HW Iordensweg. Het lichte hout trok volop mijn aandacht en was daarmee als historisch moment ook zeker een foto waard. Ik hoorde dat de werkzaamheden ondanks corona volgens planning verlopen.

Moederdag

Het afgelopen weekend stond op velerlei manieren in het teken van Moederdag. Fijn dat, door de (ietwat) ruimere bezoekregeling sinds 28 april, mensen thuis ook extra bezoek van (klein)kinderen mochten ontvangen. Veel winkels hadden duidelijk extra aandacht aan de aankleding van hun zaak besteed voor deze bijzondere dag. Er waren ook nauwelijks parkeerplekken vrij in het centrum. Op de stoepen was er extra sfeer met ballonnen voor de winkelingangen. Een gezellige drukte, maar wel met respect voor de coronamaatregelen. Dit laatste ook tot groot genoegen van onze handhavers en de politie!

Bloemetjes

Door de meivakantie, en daarmee het mei-reces van de gemeenteraad, had ik de afgelopen week geen officiële openbare vergaderingen. Ik zag dat veel mensen met kinderen onderweg waren. Ook op de terrassen was het, ondanks de lage temperaturen, gezellig. Er was gelukkig geen sprake van ongewenste drukte op en rond de terrassen. Voor de vakantievierders was het weer helaas regenachtig. Zelf vond ik het desondanks heerlijk om in onze eigen gemeente weer eens op het terras te zitten. Ik genoot daar ook van de fleurige bloembakken om mij heen. In dat kader was het trouwens een leuke verrassing toen ik dit weekend thuis een kaart met een doosje wildflower seedbombs ontving. Een fleurig en positief gebaar van het managementteam aan alle medewerkers van de gemeente Voorst. Niet alleen een bijdrage aan de biodiversiteit in onze groene gemeente, maar vooral ook een attentie als uiting van aandacht en respect voor elkaar in deze coronatijden.

Moederdag serenade bij de woonzorgcentra

Afgelopen weekend was het dan toch nog fraai en zelfs warm weer. Dit mei-reces kozen mijn echtgenote en ik niet voor een korte uitstap met de caravan in Nederland. We zijn thuis gebleven en hebben een paar dagen op onze drie kleinkinderen gepast. Hierdoor was ik op zondag toevallig getuige van een vrolijk moment! Dankzij de Lions Voorst was er namelijk een muzikale groet voor de bewoners van onze woonzorgcentra ter gelegenheid van Moederdag. Het draaiorgel Anton Pieck uit Terwolde bracht de eerste serenade bij Het Grotenhuis tijdens lunchtijd. Ik begreep van een medewerkster van Sensire dat er gelukkig, door de ondertussen gevaccineerde bewoners en personeelsleden, in deze tehuizen steeds meer mogelijk is.

Genieten van een zonnige zondag

Met het mooie weer, was het zondagmiddag een heerlijk moment om een fietstocht te maken. Mijn echtgenote en ik zetten daarom koers naar recreatiepark De Scherpenhof in Terwolde. Vanaf het terras genoten we van de kampeerders aan het water. Na een gesprek met de uitbaatster over haar ervaringen met de afgelopen lockdown, fietsten we samen, via het centrum van Terwolde, richting De Vecht. En onder het genot van een heerlijke temperatuur, sloten we onze fietstocht thuis af met een lekkere maaltijd in onze eigen tuin.

Hopen op hogere temperaturen

Op het moment dat ik dit schrijf is het kabinetsbesluit over het al dan niet verruimen van de coronamaatregelen nog niet (precies) bekend. Voor mij is het duidelijk dat we vooral moeten hopen op hogere temperaturen. Virussen houden daar absoluut niet van, en dat is dus goed voor de afname van het aantal besmettingen. De meeste mensen houden juist wel van deze hogere temperaturen en daardoor wordt onze positieve kijk op de wereld in het algemeen versterkt. Daarom tot slot nog een keer mijn mantra in deze tijd: houd moed, want met aandacht en respect voor elkaar komt het (binnenkort) goed! Ik wens u allen een heel fijn Hemelvaartsweekend!

Burgemeester Jos Penninx