Vandaag start, na enig voorbehoud van het kabinet, dan toch stap 2 van het landelijk openingsplan. Voorwaarde voor deze versoepelingen was dat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames voldoende zou dalen. De signalen zien er nu goed uit om de komende tijd verdere versoepelingen door te voeren. Samen op weg naar een nieuw normaal voor iedereen! Er bestaat nog wel onzekerheid over de vraag welke afspraken er (nu al) gemaakt kunnen worden voor evenementen en vakanties in de zomer en het najaar.

Periode bijzondere dagen en schoolvakantie voorbij

De periode van bijzondere dagen en schoolvakantie is voorbij. Dit geldt ook voor de afsluiting van de Ramadan met het Suikerfeest. Dit jaar viel deze afsluiting samen met Hemelvaartsdag. Vanwege de coronabeperkingen hadden wij enkele dagen (klein)kinderen te logeren. Wat is er nou leuker dan samen een wandeling te maken over onze landgoederen, en ter afsluiting een heerlijk ijsje op het terras bij ZaZa te eten? De komende weken vinden de eindexamens plaats op onze middelbare scholen. Ik wens alle leerlingen, en ook hun ouders of verzorgers, veel succes!

Jubileum in coronatijd

Ook het gewone leven ging, voor velen, gewoon door. Ook voor mij als burgemeester. Zo bracht ik vorige week een bezoek aan het diamanten echtpaar Van de Ploeg-Roerdink. We spraken niet alleen over hun huwelijksleven in Holland en Twello, en over hun grote hobby: het met de caravan op vakantie gaan. We hadden het ook over de creatieve manieren waarop mensen in deze coronatijd hun jubileum met het gezin of vrienden vieren. Dat is natuurlijk geen feest met veel gasten in een zaal. Maar wel kleine bezoekjes van de kinderen, die verspreid over meerdere dagen plaatsvinden. Of samen meerdere plekken op een camping huren om zo de felicitaties fysiek, en toch een klein beetje feestelijk, in ontvangst te kunnen nemen.

 

Ontspannen op vakantie in Nederland

Vanwege corona verbleven veel vakantiegangers in eigen land, bijvoorbeeld op de camping. Het deed mij goed om te zien dat ook de campings in onze gemeente goed bezocht werden, zoals in Voorst, Terwolde, Nijbroek en Teuge. Zelf heb ik de caravan in de stalling laten staan. Maar het is iedere keer weer een genot om (fietsend over de camping) te zien hoe gezinnen, ook in Nederland, plezier hebben op de camping. Zoals op de Hertenboerderij in Nijbroek, met dieren en skelters. Meerdere keren hoorde ik van mensen hoe ontspannen een vakantie in Nederland is, zonder lange autoritten naar het buitenland. Ik ben benieuwd hoe zich dit de komende jaren ontwikkelt.

Interessant gesprek op het terras

Afgelopen weekend toerde ik door onze gemeente. En door een flinke regenbui belandde ik op het terras van restaurant Pijnappel in Klarenbeek. Hier had ik een interessant gesprek met de uitbater, Gé Pijnappel, over de gang van zaken in coronatijd. De totale lockdown en de periode van take-away maaltijden. Gé vertelde ook over de heropening van het terras en het zeer gedisciplineerde gedrag op het terras van de jongeren uit Klarenbeek. We filosofeerden over de (on)mogelijkheden voor feesten en partijen in de komende periode. De tijd vliegt voorbij tijdens zo’n fysiek gesprek onder het genot van een heerlijk kopje koffie!

Geef nooit op, de bal is rond!

Een ander gedenkwaardig moment in de afgelopen week was de zeer verrassende, directe promotie van Go Ahead Eagles naar de Eredivisie. Het feestgedruis was goed te horen hier in Twello. Dit in tegenstelling tot De Graafschap, de voetbalclub in Doetinchem, die als favoriet in één week alles verliest. Ik zag veel emotionele reacties van mensen, want ‘Kowet’ kwam vanuit een geslagen positie als een zeer hecht team alsnog terug, én overwon. Er is bij deze prachtige club natuurlijk sprake van een sterke binding tussen Voorst en Deventer. Ik feliciteer mijn collega van Deventer, en alle supporters van harte. En ik wens GAE heel veel succes. Een treffende uitdrukking bij voor- en tegenspoed, die ook hierbij past: geef nooit op, de bal is rond!

 

Coronabeperkingen goed merkbaar

Bijzonder in het afgelopen weekend, was het verjaardagsfeest van onze oudste kleindochter bij onze zoon. Bij zo’n gelegenheid zijn de coronabeperkingen goed merkbaar. Onze dochter en haar kinderen mochten niet aanwezig zijn op deze verjaardag. Hopelijk kunnen we binnenkort de verjaardagen wel weer allemaal samen vieren. En mogen we weer samen flaneren over de gezellige weekmarkt in Twello!

Stap voor stap meer mogelijk

De versoepelingen die vandaag ingaan bieden weer extra mogelijkheden voor ondernemers, en inwoners van jong tot oud. Met de verruiming van buiten- en binnensporten mogen sportscholen, zwembaden en sportieve verhuurlocaties weer open. Ook de attractieparken, dierentuinen, natuurparken en kinderboerderijen kunnen onder voorwaarden weer open. Kunst- en cultuurbeoefening binnen krijgen weer ruimte. De terrassen mogen, in vervolg op de verruiming van de afgelopen weken, langer open zijn, van 8 tot 22 uur. Al met al kansen voor mensen om zich samen weer beter te ontspannen. Als iedereen zich aan de coronaregels blijft houden, dan kunnen ook de volgende stappen volgens het openingsplan volgen.

Thuis werken en vergaderen

De regels voor het werken en het vergaderen zijn niet gewijzigd. Dit betekent dat er nauwelijks mensen aanwezig zijn in ons gemeentehuis. Ook collegiale en regionale vergaderingen voerde ik bijna allemaal vanachter de computer. Wel had ik een coronaproof gesprek met een aantal vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap. In de grote zaal van Lawa Mena spraken we over hun wensen rond de herdenking van 70 jaar Molukkers in Nederland. In Voorst betrof dit vooral de aankomst van de Molukkers in Teuge.

Ook de bijeenkomsten en vergaderingen van de gemeenteraad blijven voorlopig digitaal. De komende weken zal vooral gekeken worden naar de financiële positie van onze gemeente. Vanavond is er voor alle raadsleden en fractievolgers een IBB (Informatieve Beeldvormende Bijeenkomst). Hierin worden de Jaarrekening 2020, het Voortgangsbericht 2021 en de Prioriteitennota voor de jaren 2022-2025 besproken.

Houd moed en heb lief!

Afsluitend hoop ik dat de versoepelingen vandaag ons allemaal een mooie aanzet geven om nog positiever in het leven te staan. Het aantal vaccinaties wordt deze week verder opgeschroefd, en dit biedt hoop voor iedereen. Maar het geeft vooral ook extra ruimte voor ontspanning bij onze zorgverleners. Houd moed en heb elkaar, met aandacht en respect, vooral lief!

Burgemeester Jos Penninx