Zaterdag 25 april

Met spanning keken we afgelopen dinsdag allemaal uit naar de persconferentie van premier Rutte: komen er meer mogelijkheden? Worden de maatregelen rondom corona versoepeld? Gelukkig mogen de kinderen over twee weken weer naar school en mogen zij en de jongeren georganiseerd sporten. Helaas geen verruiming van de maatregelen voor bedrijven, de horeca, sport en de recreatieve sector. En een verbod voor alle evenementen tot 1 september, dus ook geen Ground Zero. Voor veel mensen teleurstellend, maar volgens het Kabinet nu nog steeds nodig. Een ondernemer sprak mij aan en zei: “Burgemeester, ik heb met mijn medewerkers een heel plan bedacht om veilig met 1,5 meter open te gaan en dan biedt de regering ons nu niets! Kunt u geen ruimte geven in de gemeente Voorst?” Ik heb aangegeven dat ik als burgemeester de landelijke maatregelen moet volgen en de noodverordening zal handhaven. Hoe lastig ik dat soms ook vind. Echter, hoe beter we nu volhouden, hoe eerder er wel ruimte komt!

Voelbaar zijn de RIVM-maatregelen ook voor mij als burgemeester. Geen bezoek meer aan diamanten paren, maar een belletje op afstand. Vrijwel geen fysieke besprekingen, maar bijna alles met video, achter de telefoon en de computer. De raadsvergadering afgelopen maandag, een informatieve bijeenkomst over de nieuwe raadszaal, een landelijk vergadering; allemaal digitaal. Ik krijg natuurijk allerlei vragen van mensen, en dan vooral van ondernemers, over de grenzen van wat mag. Vanzelfsprekend denk ook ik na over de mogelijkheden voor onze gemeente wanneer we meer fysieke afstand in acht nemen. Denk aan vergaderingen, bezoeken en het toestaan van evenementen. Gelukkig tonen heel veel inwoners hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van zichzelf en die van de medeburgers. Dit geeft mij vertrouwen voor de komende tijd, met al dat mooie weer en het jaarlijkse vakantiegevoel, straks in mei.

Een jaarlijks hoogtepunt van ons burgemeesters is toch wel de traditionele lintjesregen. Gebruikelijk maak ik dan een rondje door onze gemeente en verras in onze mooie dorpen de personen die een Koninklijke onderscheiding krijgen. De lintjesregen van 2020 moest op basis van landelijke afspraken heel anders: ik moest de gedecoreerden bellen en hen vertellen dat het de Koning heeft behaagd hen te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun jarenlange vrijwilligerswerk voor de samenleving. De officiële uitreiking volgt (waarschijnlijk) verderop in het jaar nog. Gelukkig zag ik via het beeldbellen met de telefoon toch blije en verraste inwoners, want ik mocht acht mensen bellen. Ik hoorde dat bij sommigen de tuin heel fraai was versierd tijdens het telefoongesprek. Gefeliciteerd met uw onderscheiding. Wees gerust supertrots lieve mensen!

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn:

Komende maandag is er ook geen traditionele aubade, tijdens Koningsdag. Nee, geen rondrit door de gemeente om te genieten van de feesten in onze dorpen met spel, muziek en ontmoeting. Helaas zijn die gezellige bijeenkomsten dit jaar niet mogelijk. Ik ben benieuwd hoe onze inwoners zullen deelnemen aan (digitale) activiteiten die worden georganiseerd in het kader van ‘Woningsdag’ of ‘Balkoningsdag’. Hoeveel mensen thuis het Wilhelmus zullen meezingen? Hoe dan ook, de komende dagen worden zonnig en bieden volop kans om lekker in de eigen tuin te zitten. En hopelijk ook voor een belletje of bezoekje op afstand aan mensen die alleen zijn, thuis of in een verpleeghuis.

Ik wens iedereen  een fijn weekend!

Jos Penninx
Burgemeester gemeente Voorst

 

Burgemeester Jos Penninx is ook actief op Twitter. Volg hem op @jos_Penninx