Na een regenachtig Pinksterweekend zijn er optimistische geluiden van het kabinet over de mogelijkheden om in juni, sneller dan gepland in stap 2 en 3, verder te versoepelen in het middelbaar onderwijs, de horeca en de culturele instellingen. Dankzij de dalende coronacijfers, een positieve trend die zich gelukkig ook in onze gemeente laat zien.

Weer genieten op het terras

In de afgelopen week werd er zichtbaar genoten van de versoepelingen die vanaf 19 mei zijn ingegaan. Ondanks het frisse weer, zaten er heel wat mensen op het terras, met of zonder de extra verwarming van een heater. Zelf nam ik ook, afgelopen woensdag in de stromende regen, plaats op het terras voor een heerlijke lunch. De terrassen mogen weer tot 20.00 uur open zijn. Ook de terrassen bij de sportaccommodaties. Dus daar kan, als er tijdig gesport is, nog eventjes lekker nagepraat worden onder het genot van een drankje.

 

Vakantiegeld tijdens de coronacrisis

Afgelopen week ontvingen veel mensen, net als ikzelf, hun jaarlijkse vakantiegeld. Maar er zijn ook bedrijven die vanwege de gevolgen van de coronacrisis helaas geen mogelijkheden zien om de vakantiegelden uit te keren. Bij ongeveer 20% van alle bedrijven is er de angst dat het uitbetalen van de vakantiegelden tot een faillissement kan leiden. Terwijl er werknemers zijn die juist nu dat vakantiegeld zo hard nodig hebben om hun eigen financiële problemen op te lossen, of te voorkomen. Bedrijven en inwoners die zich in deze situatie herkennen roep ik op om zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeente of de frontoffice van het Maatschappelijk Netwerk Voorst. Laat u preventief ondersteunen met advies van onze medewerkers. Wacht hier alstublieft niet mee, maar vraag tijdig hulp. En stimuleer ook anderen, die hulp nodig hebben, om direct contact op te nemen!  

Klimaatverandering

Tijdens het regenachtige Pinksterweekend viel mijn oog op de hoge waterstand in onze sloten en beken. Internationaal wordt er volop gesproken over de wereldwijde gevolgen van de klimaatverandering. Bij ons in Nederland leidt de klimaatverandering tot hardere regenbuien en drogere zomers. Gelukkig staat er nu heel wat water in ons riviertje de Fliert. Ik ben benieuwd of deze watergang bij Bussloo ook in de komende zomer nog water laat zien, of dat de bedding dan weer droog zal staan.

 

Afscheid van de VNR

Vorige week donderdag nam ik, vanwege mijn stoppen als burgemeester komende augustus, afscheid als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Riviergemeenten, de VNR. Jarenlang heb ik mij namens de 80 gemeenten beziggehouden met zaken als waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit. Denk hierbij aan het beleid rond de dijkverbeteringen, zoals de Voorster Klei. Niet alleen ontving ik mooie woorden tijdens de digitale algemene ledenvergadering, maar ook kreeg ik een prachtige bos bloemen thuisbezorgd. En ik werd tijdens de ALV benoemd tot erevoorzitter, als blijk van grote waardering!

Blijk van waardering aan vrijwilligers

Deze week beleefde ik een zeer bijzondere activiteit. Op 3 avonden overhandigde ik, van 18.30 tot 21.30 uur, een blijk van waardering aan bijna 120 vrijwilligers in onze gemeente. Al deze vrijwilligers zijn voorgedragen door onze inwoners. Iedere 4 minuten kregen deze kanjers, uiteraard coronaproof, een aardigheidje uitgereikt. Dit gebeurde staande, buiten voor de deur van Klein Twello, samen met Dorothy den Boer en Kim Arntzen van de Vrijwilligerscentrale Voorst. Gelukkig regende het deze avonden nauwelijks! Deze vrijwilligers uit verschillende dorpen mocht ik steeds na een kort woord, een aardigheidje met een bloem geven. Als dank voor hun vrijwillige steun aan een (demente) oudere, aan de jeugd van een sportvereniging, voor de begraafplaats van de kerk, voor een buurt- of muziekvereniging of voor de cliënten van Zozijn. Dankjewel allemaal, voor jullie geweldige, vrijwillige inzet!

 

Vergaderen

Ook deze weken vinden nog steeds vrijwel alle vergaderingen digitaal plaats, vanachter de computer. Een uitzondering hierop was de hoorzitting over de bezwaren tegen de verleende vergunningen op recreatiepark Bussloo. In sportcafé Jachtlust hoorden wij via een geluidsinstallatie de betrokkenen. Deze zaten, verdeeld over de gehele ruimte, achter tafeltjes. Daarentegen was de IBB, Informatieve Beeldvormde Bijeenkomst, van de gemeenteraad over de komende financiële stukken van de jaarrekening, voortgang 2021 en begroting voor het komende jaar, wel weer digitaal. Ook was er aandacht voor de investering in een nieuw systeem voor (digitale) dienstverlening. Deze vergadering was, via een livestream uitzending, voor alle inwoners live te volgen.

Scholen weer open

Het is fijn dat de scholen weer open zijn, zodat de leerlingen en docenten elkaar (met zelftesten) weer fysiek kunnen ontmoeten in de komende weken. Het is duidelijk dat veel jongeren er een enorme behoefte aan hebben om elkaar weer te spreken en te zien op school. Voor veel leerlingen zijn de examens bijna alweer voorbij. Ik begrijp dat de examenuitslagen dit jaar later zijn vanwege de extra mogelijkheden om te mogen herkansen vanwege corona. Dit is een goede zaak, lijkt mij.

 

Verhuizen in coronatijd

Tijdens mijn wandelingen zie ik dat in deze coronatijd de werkzaamheden op velerlei terrein (gewoon) doorgaan. Ik denk hierbij niet alleen aan de bouwwerkzaamheden aan ons gemeentehuis maar ook aan de woningbouw. Corona speelt natuurlijk ook een rol voor mensen die willen verhuizen. Dit vraagt een extra goede organisatie met vrienden en bekenden, hoorde ik van een jonger stel. Alle betrokkenen moeten zich hierbij goed bewust zijn, en blijven, van de coronamaatregelen. Hoe dan ook, wens ik hen veel geluk in hun nieuwe pand. En over verhuizen gesproken, binnenkort mogen we de 25.000ste inwoner in de gemeente Voorst verwelkomen!

Houd de coronamaatregelen vol, het komt goed!

De komende weken staan voor mij, en onze inwoners, in het teken van de verdere, mogelijke versoepelingen. Wat betekent dit voor bedrijven, instellingen, verenigingen, horeca en evenementen? Wat voor mogelijkheden zijn er voor (het boeken van) vakanties in Nederland en daarbuiten? De weersvooruitzichten zijn goed voor de komende tijd. En ook neemt het aantal vaccinaties in deze weken flink toe. Het is goed te horen dat in veel ziekenhuizen ook andere dringende behandelingen weer ter hand worden genomen. Al met al dus mooie signalen die mijn motto ondersteunen: houd de coronamaatregelen vol, het komt goed!

Burgemeester Jos Penninx