Aan de vooravond van een verdere versoepeling van de maatregelen, op 5 juni, zet de positieve ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen zich gelukkig voort. Ook in onze regio daalt het aantal besmettingen. Er is, en er wordt, gesproken over verdere stappen in de versoepeling rond de zomerperiode. Er mag nu echt wel sprake zijn van enig optimisme, zeker met de versnelling in het vaccineren. Gelukkig laat vrijwel iedereen, in deze regio, zich vaccineren. Voor de eigen gezondheid en ook voor de gezondheid van anderen.

De (on)mogelijkheden in de komende maanden

Het is mooi dat de bioscopen, de musea, de sauna’s en de restaurants (ook binnen) weer open mogen. Het was dan ook een goede zaak, om afgelopen week, met collegae burgemeesters niet zozeer te praten over handhaving, maar vooral met elkaar de (on)mogelijkheden in de komende maanden te bespreken. Natuurlijk kwam hierbij ook ons standpunt rond het Europees Kampioenschap Voetbal en de tv-schermen op terrassen aan de orde. We willen in ieder geval graag dat er eenduidige, landelijke afspraken komen.

 

Op bezoek in de werkplaats van Gered Gereedschap

Afgelopen week bracht ik een bezoek aan de werkplaats van de Stichting Gered Gereedschap in Twello. Bij de uitreiking van een waarderingsbon aan één van de 120 vrijwilligers, realiseerde ik mij dat ik nog nooit in de werkplaats van Gered Gereedschap ben geweest. Belofte maakt natuurlijk schuld. En daarom heb ik op donderdagmorgen meteen een bezoek gebracht aan de werkplaats bij de familie Winterman. Ik kreeg een goede, en leuke rondleiding van enkele enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligers leveren daar (coronaproof) geweldig werk voor projecten in de derdewereldlanden. Zij hopen binnenkort weer met veel meer leden samen te kunnen klussen.

 

Interessant Webinar met de Commissaris van de Koning

Fysieke vergaderingen zijn nog niet mogelijk. Desondanks had ik digitaal in de afgelopen week een interessante Webinar met de Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends. Centraal onderwerp van de avond was de ontwikkeling van het burgemeestersambt anno 2021, en het bewaken van de integriteit door de burgemeesters. In werkgroepen nam ik deel aan boeiende gesprekken, over een toekomst die ik zelf niet meer in dit ambt zal meemaken.

 

Lintje voor Henk Barmentloo

Een hoogtepunt deze week was de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding aan Henk Barmentloo. Henk was jarenlang een geweldige vrijwilliger bij SV Voorwaarts als trainer en scheidsrechter. En als lid van de scheidsrechter- en Fair Play commissie. Henk was ook meer dan 25 keer Goedheiligman bij Voorwaarts en bij de Daniel de Brouwerschool in Wilp. De uitreiking was een prachtig moment te midden, op gepaste afstand, van 30 genodigden. Niet in het clubhuis aan de Kerklaan, maar buiten op het terras bij De Kribbe in Wilp. Iedereen werd strikt gecontroleerd op corona en daarna zorgvuldig geplaceerd aan tafeltjes. En dat alles onder een strakblauwe hemel, na dagen van regen! Wat een mooi moment op vrijdagmiddag!

 

Weekendje weg

Afgelopen weekend heb ik met mijn echtgenote een uitstapje gemaakt naar midden Limburg. We staken met de veerpont de Maas over en bezochten het ouderlijk huis van mijn schoonvader. Hoeve de Genoenhof in Swalmen, een prachtig gerestaureerde Limburgse Carre boerderij, is nu in gebruik als Kringloopwinkel. Het mooie buitenterras op de binnenplaats is een fijne plek voor wandelaars en fietsers met dit heerlijke weer.

 

Mevrouw Wunderink-Uenk 100 jaar

Afgelopen maandag had ik ook een speciaal moment: de 100-jarige mevrouw Wunderink-Uenk feliciteren in De Benring in Voorst. Dankbaar blikte zij, helder van geest, terug op haar leven met man en (klein)kinderen. Vanaf haar jeugd in Steenderen, naar haar tijd in Deventer tot aan haar verblijf nu in Voorst. Op anderhalve meter afstand dronken we samen een kopje koffie. Hierbij genoten we van een lekker en mooi gebakje voorzien van een afbeelding van de jarige. Het is mooi dat dit nu weer kan.

 

De mogelijke gevolgen van de coronatijd

In de afgelopen week had ik ook een overleg over de mogelijke gevolgen van de coronatijd voor medewerkers in de zorg, bij de politie, in het onderwijs, bij de overheid en bij bedrijven. We spraken over de signalen dat veel mensen erg moe zijn door de grote werkdruk in coronatijd. Ook hadden wij het over het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Werken we meer thuis, hebben we (veel) minder reistijd, verdelen we de zorg voor kinderen, krijgen we dag en nacht e-mails of appjes om snel af te handelen? Kortom hoe regelen we een evenwichtig werkende samenleving? En dan vanuit het uitgangspunt: de wereld is mooi met jou. Deze spreuk zie ik regelmatig, het staat in de muurschildering in het trappenhuis van ons tijdelijke gemeentehuis, een voormalig schoolgebouw.

 

Nog even volhouden, dan komt het sneller goed

En zo kom ik terug op het, hierboven beschreven, genieten van de mooie fysieke momenten in deze coronatijd. De vergaderingen van onze gemeenteraad, ook de jaarlijkse bespreking in het voorjaar van de financiële stukken, vinden tot aan het zomerreces nog steeds digitaal plaats. Dus ook de Ronde Tafelgesprekken, zoals afgelopen maandag, verlopen nog steeds vanachter de computer. De gezamenlijke maaltijd of de gezellige (korte) nazit in het gemeentehuis, worden hierbij zeker gemist. Maar ook hier geldt: laten we de coronamaatregelen nog even volhouden, dan komt het sneller goed met de samenleving!

Burgemeester Jos Penninx