Afgelopen weekend is een aantal maatregelen van het slot gegaan. En daarmee was er voor velen meer, en op een later tijdstip, ontspanning mogelijk in restaurants, bioscopen, musea, sauna’s en sportcomplexen. Dat is goed voor de sociale contacten van jong tot en met oud. De cijfers met besmettingen en ziekenhuisopnames dalen, en het aantal vaccinaties stijgt. Al meer dan 10 miljoen mensen zijn gevaccineerd. Zeer binnenkort laat ook ik mijn tweede vaccinatieprik zetten. Een wenkend perspectief voor de komende tijd!

Diamanten echtpaar in Wilp

De voorbije week begon goed met mijn bezoek aan het diamanten echtpaar Lammers-Peters in Wilp. Van harte gefeliciteerd! We hadden, samen met hun kinderen, een zeer onderhoudend gesprek over hun leven in en rond boerderij ‘de Olde Poll’ op het prachtige landgoed. Naast hun persoonlijke ervaringen in Empe, Bussloo en de gemeente Voorst, kwamen ook de maatschappelijke (agrarische) ontwikkelingen in die 60 jaar aan de orde.

 

Digitaal vergaderen met burgemeesters

In de afgelopen week heb ik meerdere keren met burgemeesters vergaderd over handhaving, en de (on)mogelijkheden van evenementen in de komende maanden. In de gemeente Voorst mogen we in het algemeen spreken van voorbeeldig gedrag van inwoners en ondernemers rond de coronamaatregelen. De handhaving door onze BOA’s en de politie verloopt dan ook goed. Landelijk is er een heldere lijn afgesproken voor de Europese Kampioenschappen Voetbal: in heel Nederland zijn tijdens de groepsfase van het EK-voetbal geen tv-schermen op terrassen toegestaan.

 

Integrale handhaving op vliegveld

Donderdag was er een integrale handhavingsactie op vliegveld Teuge. Deze grote actie had aandacht in de media, en daarom kreeg ik ook een verzoek om voor de camera te verschijnen. Het tegengaan van ondermijning van de rechtsstaat is een actueel en belangrijk onderwerp. Er gebeuren in heel Nederland activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de kleinere vliegvelden. Daarom is vorige week, ondanks de coronacrisis, deze actie onder de naam Avans uitgevoerd. Teams van de (luchthaven)politie, belastingdienst, douane, gemeente en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum onderzochten in totaal 65 bedrijven. De samenwerking en de sfeer waren ondanks de coronaregels uitstekend. Strafrechtelijke feiten werden niet aangetroffen. Wel wordt er nader onderzoek gedaan door de gemeente en de belastingdienst.

 

Start afscheidstournee

Vrijdagavond was in dorp Bussloo de start van mijn afscheidstournee langs alle dorpen in de gemeente Voorst. Onder een grote tent bij Out of Office mochten maximaal 30 personen uit Bussloo aanwezig zijn. Naast tekeningen van schoolkinderen, was er een tweetal toespraken en de overhandiging van een mooie afscheidsmand met bloemen voor mijn echtgenote. Het was, ondanks de coronatijd, een gezellige start in Bussloo!

 

Weekendje Limburg

Afgelopen weekend was ik ook weer, van vrijdagavond tot maandagmorgen, een paar dagen in midden Limburg. Mijn echtgenote was vorige week op de minicamping gebleven. Zij maakte toen een rondje langs enkele familieleden en vriendinnen: een tour d’histoire. Ook dit weekend staken we weer met de pont Neer-Beesel de Maas over. Maar deze keer reden we naar Venlo, in plaats van richting Roermond. Op de fiets trapten we langs de Maas en een aantal dorpen. Ik wilde vooral even kijken bij het voormalige Missiehuis van de SVD in Steyl. Daar heb ik als 14-jarige met het SVD Missiehuis uit Deurne ooit nog gevoetbald

 

Maandagochtend op tijd terug voor overleg

Zeer opvallend vond ik de grote drukte met Duitsers in het Designer Outlet Roermond en het centrum van Venlo. De Duitsers komen, meestal ook in de winkelstraten met mondkapjes op, massaal inkopen doen. Maandagochtend was ik weer met de caravan op tijd terug in de gemeente Voorst voor de gebruikelijke overleggen. Ter voorbereiding van de raadsvergadering van maandag 14 juni was er een presidium over de (discussie)agendapunten. Zo kunnen alle raadsfracties zich deze week goed voorbereiden op de raadsvergadering die om 10.00 uur begint.

 

Maandagavond vond er een razend interessante digitale IBB (informatieve beeldvormende bijeenkomst) plaats voor onze raadsleden. Eerst was er een heldere presentatie over de Erfgoed Deal Polder Nijbroek met (voormalig inwoonster) Hanneke Stenfert van Open Kaart (bureau voor architectuur, stedenbouw en communicatie) en Christian Huising namens Waterschap Vallei en Veluwe. Daarna kregen we uitleg over (de planning van) de invoeringsstrategie van de komende Omgevingswet. Hierbij lag vooral de nadruk op de rollen van de gemeenteraad bij deze nieuwe wet. Het ging over kansen, bij zowel Participatie als de vergunningverlening, met de nieuwe DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet). Ondanks de technisch goede uitvoering van de digitale bijeenkomst, mis ik ook hier de persoonlijke ontmoetingen met onze raadsleden en medewerkers.

Houd moed, heb lief en doe goed!

Als gemeente houden we voorlopig de digitale bijeenkomsten op (corona)afstanden vol. Dit doen we in afwachting van de opheffing van de coronamaatregelen, zoals de onderlinge afstand van 1,5 meter. Want we verlangen allemaal weer naar de (gezellige) gesprekken als afsluiting van onze vergaderingen. Daarom zeg ik hier graag, tot slot, tegen u allen: houd moed, heb lief en doe goed!

Burgemeester Jos Penninx