Het algemene coronabeeld ziet er qua besmettingen en qua versoepelingen goed uit, ook in de gemeente Voorst. In onze regio kleuren de gemeenten bijna allemaal grijs. Het kabinet werkt in deze dagen verdere versoepelingen voor de samenleving en evenementen uit. En ondertussen gaat het ‘gewone’ leven van wonen, werken en recreëren binnen de coronamaatregelen gewoon door. Mijn afgelopen week bevatte wel een aantal bijzondere gebeurtenissen.

Verjaardagsverrassing

Woensdagmorgen begon met een grote verrassing. In het tijdelijke gemeentehuis, waar vrijwel niemand aanwezig is vanwege het thuiswerken, opende ik mijn kamerdeur. En wat ik zag was een vrolijk versierde kamer met ballonnen, slingers en een mooie bos bloemen voor mijn verjaardag. Drie medewerkers boden mij, met een driewerf hoera, namens het personeel een lekkere taart aan. Blij verrast, gaf dit alles mij ook wel een klein beetje een weemoedig gevoel toen ik mij realiseerde dat dit mijn laatste verjaardag als burgemeester is. Het was een leuke verrassing, hartelijk dank allemaal!

 

Tassen en vlaggen

Donderdag ontvingen veel leerlingen goed nieuws: je bent geslaagd! Een vreugdevolle dag voor veel leerlingen, ouders en scholen. Terugdenkend aan die tijd met mijn eigen kinderen, geniet ik iedere keer weer van al die tassen en vlaggen die aan huizen in onze gemeente hangen. Mijn felicitaties voor alle blije leerlingen en hun trotse ouders en/of verzorgers. En ik bedank iedereen die in het afgelopen coronajaar digitaal en fysiek heeft bijgedragen aan deze mooie resultaten.

 

Gezellig afscheid in Terwolde

Vrijdagmorgen heb ik eerst snel mijn tweede prik gehaald. Vrijdagavond stond in het teken van mijn afscheidsronde. Deze keer gingen mijn echtgenote en ik naar Terwolde. Daar werden wij door dorpscontactpersoon Tiara Dijkhof rondgereden in haar Deux Chevaux. We werden hartverwarmend ontvangen bij Jan van Eijk Orgels, molen De Ooievaar, de vernieuwde speeltuin De Wiek (met een kort woordje door de oudste èn de jongste inwoner), het pompgemaal, de brandweerkazerne, het carbidteam, SV Terwolde, de dorpskerk en de muziektent. Bij elk ontvangst was er een gezellig gesprek met enkele personen, geheel conform de coronaregels georganiseerd. En tot slot was er een dankwoord bij de voorzitter van Dorpsbelangen Terwolde.

 

Officiële onthulling op vliegveld Teuge

Zaterdagmiddag 12 juni onthulde ik, samen met de heer Weijers, op vliegveld Teuge een informatiebord. Deze officiële onthulling was heel toepasselijk met een oude parachute. Op het informatiebord staat een infographic die naar Lancastermonument verwijst. Dit monument, dat herinnert aan de crash precies 78 jaar geleden, is vorig naar de noordzijde van het vliegveld verplaatst. Daar werden voor de overleden crewleden bloemen(kransen) gelegd in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de ambassades. Een viertal Pipers speelde hierbij het Canadese en Engelse volkslied. Tijdens deze middag was Engels de voertaal. Deze activiteit vormde een mooie bijdrage aan het herinneringstoerisme in Teuge.

 

Digitale raadsvergadering

Maandag stond de hele dag in het teken van een digitale raadsvergadering. Eerst kreeg ik een manifest voor Klimaatrechtvaardigheid aangeboden. Daarna werden in deze vergadering achtereenvolgens de jaarrekening 2020, het voortgangsbericht 2021 en de Prioriteitennota voor de jaren 2022-2025 besproken. De hele vergadering lang, allemaal zittend achter de computer, met tussendoor een aantal korte pauzes. Het was jammer dat we, vanwege corona, niet gezamenlijk fysiek de dag konden doorbrengen. Met als start koffie en een gebakje voor mijn verjaardag, tussen de middag samen lunchen en ’s avonds samen aan tafel voor een avondmaaltijd. Dit jaar regelde ik dat alle raadsleden een gebakje thuisbezorgd kregen. Zo gingen we toch samen, digitaal, met een koffiemoment van start. Hopelijk is het volgend jaar weer allemaal fysiek mogelijk in ons vernieuwde, duurzame gemeentehuis aan de H.W. Iordensweg.

 

Bijzonder deze vergadering was de wisseling van CDA-raadsleden. Jürgen Wolff van Wulfing werd digitaal geïnstalleerd als nieuw raadslid voor het CDA. En Véronique Groothuis-Beijer nam afscheid vanwege een verhuizing naar het Overijsselse Hengelo. Ik mocht haar na een digitale toespraak, in de pauze buiten voor het gemeentehuis het gebruikelijke cadeau overhandigen, een Voorster Roemer.

Diamanten echtpaar in Steenenkamer

In de middagpauze, van deze warme vergaderdag, bezocht ik het diamanten echtpaar Emaus-Kraaijenzank in Steenenkamer. In hun feestelijk versierde tent hadden we een gezellig gesprek over hun huwelijksleven, de kinderen en activiteiten bij (sport)verenigingen in Deventer en Voorst. Van harte proficiat!!

 

Voorbereiden op VNG-vergadering

Dinsdag stond in het teken van de voorbereiding op de Algemene Ledenvergadering van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Dit jaar is er, vanwege corona, geen tweedaags congres van de VNG in Noord-Holland voor wethouders, burgemeesters en gemeentesecretarissen. Nu is er alleen op woensdagmorgen een digitale algemene ledenvergadering. Kijkend naar de ingediende moties en amendementen, gaat de meeste aandacht dan uit naar een verbetering van de moeilijke financiële situatie rondom het WMO- en Jeugdbeleid waarin bijna alle gemeenten verkeren. Het nieuwe Kabinet zal hiervoor echt over de brug moeten komen.

 

Basisregels blijven belangrijk

Deze week komt er meer duidelijkheid van het kabinet over eventuele (vervroegde) versoepelingen van de coronamaatregelen. Dit zal gelden voor thuisbezoek, openingstijden en ruimte voor bezoekersaantallen voor horeca, bioscopen en theaters. Het is, en het blijft onverminderd belangrijk voor ons allen, dat mensen zich aan de basisregels blijven houden. Ik reken hierbij op het gezonde verstand van de Voorster inwoners, bedrijven en instellingen; ook op deze prachtige zomerse dagen.

Burgemeester Jos Penninx