Na de goed verlopen herdenkingen van 4 en 5 mei, helaas zonder alle bijzondere festiviteiten in het kader van 75 jaar bevrijding, is de draad van ons reguliere werk weer opgepakt.

Zondag 10 mei 

Ook deze week staan alle dagen in het teken van het Coronavirus. En dan vooral in het zorgdragen voor een goede uitvoering van de noodverordening, in belang van onze gezondheid. Net als heel veel inwoners zat ook ik afgelopen woensdagavond voor de televisie om de nieuwe maatregelen van het Kabinet tot mij te nemen. Ik was getuige van de enorme worsteling van de Rijksoverheid: hoe dit virus goed te blijven bestrijden en hoe de juiste ruimte te geven aan de samenleving? Het gaat beter met de verschillen per regio, maar wat is verantwoord? Er is onder voorbehoud wel een perspectief geschetst. Meer ruimte voor contactberoepen, bibliotheken, zwembaden en buitensport voor volwassenen. 
 

Bij ons in de gemeente Voorst leidt dit allemaal tot lokale uitvoeringsvragen rondom deze landelijke protocollen. Het beeld is verder dat er meer verruimingen komen per 1 juni en juli. Maar een aantal sectoren is zwaar teleurgesteld, zoals sportscholen. Begrijpelijke reacties en wederom een goed voorbeeld van de enorme dilemma’s voor de politiek bij het afwegen van allerlei belangen. Ik ben benieuwd wat deze discussie in de landelijke politiek gaat opleveren. 

Kijkend naar de huidige situatie in Voorst in ons beleidsteam, konden we gelukkig constateren dat de zorgverlening en de onderlinge samenhang in onze dorpen gezien de omstandigheden nog steeds goed blijkt te verlopen. Ook al neemt de druk op vooral mantelzorgers toe. En er zijn zorgen over de toenemende gevoelens van eenzaamheid. Daarom is er veel aandacht voor de veiligheid en plannen van aanpak die verenigingen en instellingen moeten opstellen voor verdere verruiming vanaf 11 mei, zoals bij het sporten voor volwassenen. De samenwerking verloopt ook hier gelukkig uitstekend. Men wil samen de verantwoordelijkheid nemen voor een goede uitvoering van de 1,5 meter maatregel en de andere RIVM-maatregelen.

 

Met dit prachtige weer heb ik een heerlijk Moederdag-weekend gehad. Het mooie weer zorgde er zaterdag wel voor dat veel gezinnen en jongeren vertier zochten aan de waterkant. En dat leidde weer tot bezorgde blikken over het aantal bezoekers op de stranden van Bussloo. Zelf was ik getuige van de drukke boorden aan de IJssel. Grote aantallen mensen op een groene ligweide vormen de komende zomermaanden een groot zorgpunt. Zeker als het Europese toerisme deze zomer niet op gang zou (mogen) komen.

Zondagmorgen en –middag scheen er nog een heerlijk zonnetje. Prima omstandigheden dus voor een frisse neus. En dus weer een stukje gefietst in ons buitengebied. Maar ook volop van de gelegenheid gebruik gemaakt om fijn thuis in de tuin te zitten met een lokaal gebakje erbij. Voor velen was het ongetwijfeld een lastige afweging dit jaar rond Moederdag: enerzijds de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, anderzijds de behoefte om persoonlijk aandacht aan je moeder te schenken. 

Nu is laatste dag van het meireces van de gemeenteraad bijna voorbij. Morgenavond hebben we de tweede digitale raadsvergadering in Voorst, met wederom slechts maximaal 4 personen in beeld. Binnenkort wordt dit aantal hopelijk hoger, wat prettig is voor meer overzicht in de discussies en het debat. Ik neem aan dat alle raadsleden - net als ikzelf - nog even gekeken hebben naar het juiste gebruik van de microfoon, het beeld en de timing van het  (over)nemen van het woord. We gaan ervoor!

Jos Penninx