Woensdag 9 september

Afgelopen maandag ging het politiek seizoen 2020-2021 van start voor de gemeenteraad. Niet met de uitgestelde barbecue (in juli ging deze ook al niet door vanwege corona). Maar met een heidag bij Linthorst Culinair. Overeenkomstig met de afspraken zoals deze in horecagelegenheden gelden: coronaproof de hele avond zittend aan tafels en zonder tafelwisselingen. We spraken vooral over (corona)ervaringen de afgelopen weken. En we keken vooruit op de komende vergaderingen.

Deze week zijn de activiteiten van de gemeenteraad inhoudelijk weer volop gestart. Afgelopen maandag en vanavond zijn er weer Ronde Tafelgesprekken van de gemeenteraad. Er is bewust gekozen voor fysieke vergaderingen met een zeer grondige voorbereiding. De verwachting is dat bij onderwerpen zoals de Regionale Energie Strategie en Mobiliteit veel mensen echt willen inspreken. Er is een uitgebreid draaiboek geschreven om de bijeenkomst (corona)veilig te laten verlopen. Van minuut tot minuut is uitgeschreven hoe mensen kunnen deelnemen, met aanmelding vooraf voor alle deelnemers aan de vergadering.

Coronaproof vergaderen

Het is, als bestuurders, te merken dat er iets meer ruimte komt voor fysieke bijeenkomsten. Zo hadden we een bijeenkomst van de Provincie Gelderland in Borculo met de Commissaris van de Koning. Ook daar was veel aandacht voor de coronarichtlijnen, iedereen apart aan een (sta)tafel. Zeer interessante gesprekken met enkele wethouders en burgemeesters over de participatie van inwoners en de bestuurlijke samenwerking van het Rijk, de Provincies en de Gemeenten.

 

 

Na enkele digitale vergaderingen kwamen we deze week, als bestuur van de Nederlandse Riviergemeenten, weer bij elkaar. We hebben afscheid genomen van ons bestuurslid Sander Bos, sinds 2014 wethouder van de gemeente West Maas en Waal. Hij gaat aan de slag in de gemeente Houten. Na de vergadering en een eenvoudige lunch in een restaurant aan de Waal mocht ik als voorzitter een afscheidswoord doen. En overhandigde ik Sander als dank voor zijn inzet een mooi boek over de rivier de Rijn. Ja, coronaproof vergaderen in een horecagelegenheid vraagt extra aandacht: formulier invullen, apart aan tafeltjes zitten, niet zelf koffie inschenken en natuurlijk afstand houden.

Geen Klompenfeest

Het eerste weekend van september is voor mij nog nooit zo rustig verlopen. Dit jaar geen opening van het Klompenfeest, dus ook geen Jongerenconcert, geen wedstrijd bassischoolleerlingen, geen braderie, geen kermis, geen mini-triatlon en vooral geen muziek. En dit allemaal vanwege de afgelasting van evenementen, en dus ook van het Klompenfeest. Heel jammer natuurlijk dat veel ontmoetingen en gezelligheid hiermee niet konden plaatsvinden. Volgend jaar hopelijk beter!

Houd u aan de RIVM-richtlijnen!

Zaterdagmiddag heb ik wel genoten van mooi voetbal. Ik was bij SC Teuge en daar keek ik niet alleen mijn ogen uit bij de wedstrijden. Maar ook bij de heldere bewegwijzering, de duidelijke instructies en bijvoorbeeld de extra tenten. Mijn complimenten voor alle sportverenigingen die net zoals SC Teuge zich uitstekend inzetten om hun (voetbal)wedstrijden coronaproof te organiseren!

Vanzelfsprekend willen we als gemeente dat alle activiteiten veilig verlopen. Wat u daar als lezer zelf ook van vindt, houd u aan de RIVM-richtlijnen. Helaas scoorde onze gemeente in de landelijke statistieken vorige week nog steeds hoog. Daarom hoop, en verwacht ik dat iedereen met extra energie zijn of haar steentje bijdraagt aan een gezonde toekomst van ons allen, met extra aandacht voor de zwakkeren onder ons. Het ga u goed!

Burgemeester Jos Penninx