Maandag 10 augustus

Heerlijk om weer terug te zijn in de gemeente Voorst en het fraaie groen van Twello na een paar weken vakantie in het buitenland. Graag deel ik enkele ervaringen in deze coronatijd.

Gebruikelijk trek ik in de zomervakantie rond met mijn caravan zonder vooraf campings te reserveren; heerlijk zonder agenda kijken waar we terechtkomen. Dit jaar heb ik vanwege corona en de verwachte drukte steeds een paar dagen van tevoren gebeld of er plek was op de camping. Zo kampeerden wij in Duitsland allereerst in Hanzesteden Lubeck, Rostock, Stralsund, op het eiland Rügen en in de Stadt Berlijn; in Tsjechië op campings in Pilsen en Frymburk bij het Lipno-meer.

Opvallend was dat we in Duitsland binnen overal een mondkapje moesten dragen. En bij aankomst op de camping moesten we schriftelijk verklaren dat we niet ziek waren, onlangs geen contact met besmette personen hadden gehad en moesten we ons emailadres en telefoonnummer achterlaten. Mondkapjes waren verplicht in de receptie, toiletgebouwen, winkels en tankstations. Personeel droeg mondkapjes op terrassen. In Tsjechië zagen we wel bordjes met waarschuwingen maar geen mondkapjes.

Wat voor conclusie trek ik achteraf over onze heerlijke buitenlandse vakantie? Algeheel beeld was dat mensen zich goed hielden aan afstand houden in winkels en op campings. Ook dit jaar moest ik soms constateren dat (familie)groepjes gezellig te dicht bij elkaar gaan zitten op campings, zeker later op de avond onder het genot van een drankje. Mijn ervaring in Duitsland met mondkapjes was positief, want door het zien van de mondkapjes is er meer continue bewustzijn dat we van doen hebben met een serieuze crisis. Je bent je er meer bewust van en houdt er rekening mee in je gedrag. Ook het achterlaten van gegevens was positief: dat maakt brononderzoek mogelijk.

Ik heb trouwens op afstand ook met respect en trots gekeken naar de actiebereidheid (met tractoren) van dorp Voorst rondom het behouden van de zorg voor dementerende ouderen in woonzorgcentrum De Benring Voorst.

Corona in Nederland

Afgelopen periode is er ook alweer overleg geweest met burgemeesters uit deze regio. Gelukkig is het algehele beeld nog steeds dat veel mensen zich bewust zijn van gevaren en zich aan de coronaregels proberen te houden. Maar er waren wel degelijk ook zorgen over drukke winkelstraten, drukke stranden en vooral ook (familie)barbecues of -feestjes in privésfeer. Dit gold zowel voor de grote steden als het platteland. Goed dat er een wake-up call zou komen richting jong en oud vanuit het kabinet. Met veel aandacht gekeken naar de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge en vooral of er vergelijkbare maatregelen zouden komen als elders in Europa. Vanzelfsprekend blijven richtlijnen gelden over thuisblijven, afstand houden en handen wassen.

En ja hoor, ook in Nederland nu het verzoek in horeca om gezondheidsvragen te beantwoorden en naam met telefoonnummer op te geven zodat de GGD mensen kan traceren. Ook scherpere afspraken op vliegvelden uit oranje landen. Interessant dat er geen landelijke regels komen, maar wel ruimte voor regio’s om extra maatregelen (met mondkapjes) te treffen op drukke punten, voetbalwedstrijden of sluitingstijden horeca. Wij zullen ons hierop met mijn collegae nadrukkelijk op beraden.

Deze dagen met tropische temperaturen trekken veel mensen er op uit met de fiets. Ook de waterkant zoals bij recreatiegebied Bussloo is een ware magneet. Gelukkig verspreiden de mensen zich goed over het gebied en zie ik gemêleerde groepjes van jong en oud. De samenwerking met Leisurelands rond de beheersing van het aantal bezoekers gaat goed. De campings in Voorst zitten deze dagen helemaal vol. Ik sprak de eigenaar van camping ‘t Oegenbos uit Teuge, die vertelde dat mensen vanwege corona op de camping vooral bij hun eigen staplek eten en drinken en zo afstand houden tot elkaar.

Tot slot roep ik graag iedereen op zichzelf aan de richtlijnen te houden en ook anderen aan te durven spreken op minder gedrag. Eigen verantwoordelijkheid is een heel goed uitgangspunt, maar we moeten wel samen blijven werken aan het klein houden van de coronagevaren, iedere dag en op elk moment. Ook bij deze tropische temperaturen!

 

Jos Penninx