Mobiliteit

We worden steeds afhankelijker van de auto. Mensen willen (en moeten) mobiel zijn. Mobiliteit geeft mensen de mogelijkheid deel te nemen aan de samenleving: werken, naar school, familie bezoeken, winkelen en recreëren.

De mogelijkheden van onze mobiliteit zijn echter niet onbeperkt, daarnaast heeft automobiliteit gevolgen voor onze leefomgeving, gezondheid natuur en ruimte. Wees daarom kritisch op uw autogebruik, kies daar waar mogelijk voor de fiets of het OV.

Tips duurzame mobiliteit

  • Slim werken. Werk thuis of bespreek flexibele werktijden met uw baas: www.slimwerkenslimreizen.nl.
  • Samen reizen. Spreek met collega’s die in de buurt wonen af om samen naar het werk te reizen. Plan uw reis op 9292.nl.
  • Alternatieven. Het in beweging krijgen van een auto van 1500 kilo kost veel energie. Zeker als u er 5 kilo boodschappen mee wilt ophalen! Afstanden tot 20 km kunnen goed met een (elektrische) fiets. Halen en brengen van kinderen voor het werk kan eenvoudig met een bakfiets. Kies voor langere afstanden de bus of de trein. Af en toe toch de auto nodig? Word lid van een deelautosysteem als Greenwheels of Wheels4all.
  • Zuinig rijden. Een sportieve rijstijl kost veel brandstof. Anticiperen op het omringende verkeer kan veel brandstof (en geld) schelen (www.hetnieuwerijden.nl).
  • Zuinige auto. Kies bij de aanschaf van een nieuwe auto voor een compact model met A-label (www.energielabel.nl). Af en toe een grotere auto nodig? Het is goedkoper deze af en toe te huren dan het hele jaar voor de deur te hebben staan.
  • Elektrische auto. Overweeg een elektrische auto en vraag een gratis oplaadpunt aan op openbaarladen.nl. Een overzicht van alle oplaadpunten voor fiets, boot of auto vindt u op oplaadpalen.nl
Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data