Gooi gebruikte mondkapjes bij het restafval


Mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal in het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn

Mondkapjes restafval

Vanaf 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Het blijkt dat veel mensen niet weten waar ze beschermende middelen tegen corona kunnen weggooien. Veel handschoenen en mondkapjes belanden op straat, in het riool of bij het plastic afval. Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal bij het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. 

Alles in de prullenbak

Wanneer mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak worden gegooid, verstoort dit de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting. Textiel bijvoorbeeld wordt door medewerkers handmatig gecheckt. 
Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval ook niet door het toilet. Hierdoor kan het riool verstoppen. Gooi beschermingsmiddelen na gebruik daarom altijd in de restafvalbak.

Herbruikbaar mondkapje

Een niet-medisch mondkapje kunt u ook zelf maken, bijvoorbeeld van restanten stof of oude kleren. Dat is qua materiaalgebruik beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje dat na één keer gebruik wordt weggooid. Wasbare mondkapjes leveren daarom minder afval op dan wegwerpmondkapjes.

Weggooihulp

De Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal geeft voor elk product de juiste afvalbak.