29
nov

Voorst koplopergemeente in cliëntondersteuning

Categorieën: Gemeenteraad (29 november 2018)

Gemeente Voorst gaat een impuls geven aan de cliëntondersteuning voor mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag. De bedoeling is dat mensen daardoor beter worden geholpen om de juiste zorg te krijgen die ze nodig hebben.

De juiste weg vinden
Voorst is een van de 14 nieuwe koplopergemeenten die zich inzetten voor een betere cliëntenondersteuning. De praktijk laat namelijk zien dat veel mensen in kwetsbare situaties en hun naasten het moeilijk vinden om zorg of ondersteuning te regelen. Niet iedereen weet namelijk de weg te vinden langs de verschillende loketten en regelingen, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Zorgverzekeringswet (Zvw). Wat zijn de mogelijkheden? Bij wie kunnen ze aankloppen? Cliëntondersteuners helpen deze vragen scherp te krijgen, denken mee over oplossingen in de eigen omgeving en helpen bij het aanvragen.

Gelijkwaardigheid en vertrouwen
Zorgwethouder Wim Vrijhoef benadrukt het belang van een goede onafhankelijke cliënten ondersteuning. “Aankloppen bij een gemeente is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarbij is het zorglandschap complex en dan is het lastig om de juiste hulp te vragen en te krijgen. Het gaat volgens Vrijhoef om gelijkwaardigheid en vertrouwen. “Hoe benader je als gemeente kwetsbare inwoners op een gelijkwaardige manier? En hoe organiseer je dat inwoners met vertrouwen hun vraag stellen bij de gemeente? Hoe organiseer je vervolgens de zorg vanuit het perspectief van de inwoner?”

Goed luisteren en doorvragen is hierbij essentieel. “Wij vragen aan onze inwoners of ze blij worden van de manier waarop ze in Voorst worden geholpen. En wat nodig is zodat vertrouwen ontstaat in een gelijkwaardige behandeling in een ongelijkwaardige situatie.”

Voorst koplopergemeente in cliëntondersteuning

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data