Programma

Op deze webpagina leest u een samenvatting van het programma van de Open Monumentendag 2019 in de gemeente Voorst. Het totale programma vindt u in de officiële brochure, die op diverse locaties in de gemeente Voorst verspreid wordt. Een digitale versie van de brochure kunt u rechts op deze pagina downloaden.
 

Zaterdag 14 september

Opengestelde monumenten
Natuurlijk kunt u dit jaar weer veel bijzondere monumenten bezoeken. In totaal nemen 33 monumenten deel aan de Open Monumentendag, variërend van eeuwenoude boerderijtjes en middeleeuwse dorpskerken tot chique landhuizen en statige molens.
In het menu aan de rechterzijde vindt u per plaats alle deelnemende monumenten.

 
Fietsroutes

Er zijn dit jaar drie fietsroutes gemaakt, voor Nijbroek, Twello en Bussloo. De routes van Nijbroek en Bussloo kunnen uitgebreid worden met een route door respectievelijk Terwolde en Posterenk. Ook kunnen de routes van Bussloo en Twello eenvoudig met elkaar verbonden worden.

De routes zijn vanaf midden augustus op diverse locaties af te halen en op de webpagina 'Fietsroutes' te downloaden.

 
Rondrit paard-en-rijtuig langs landgoederen en buitenplaatsen van Twello
.
Geniet van het prachtige buitenplaatsenlandschap van Twello tijdens een rondrit met een Jan Plezier (paard-en-rijtuig)! De landgoederen en buitenplaatsen rondom Twello zijn natuurlijk bij uitstek plekken waar plezier gecreëerd werd. De fraaie landhuizen waren gevuld met muziek, dans, theater en feesten. Rondom de landhuizen verpoosden de welgestelde eigenaren zich in hun prachtig aangelegde tuinen of genoten van sportief vermaak, zoals tennis.

Terwijl u de mooie omgeving bewondert vanuit de Jan Plezier, vertelt een deskundige gids u het boeiende verhaal van deze rijke, historische plekken van plezier. U bent van begin tot eind een uurtje onderweg.

Bijzonder is dat een deel van de route via de voormalige oprijlaan van Huize Hunderen voert. Speciaal voor de Open Monumentendag stelt stichting Geldersch Landschap & Kasteelen deze prachtige bomenlaan gratis open. Dat betekent dat oude tijden herleven! Ook u kunt, net zoals de mensen vroeger, de statige oprijlaan beleven vanuit een paard-en-rijtuig.

  • Begin- en eindpunt: het dorpscentrum van Twello. De exacte locatie is de kruising Dorpsstraat-Schoolstraat-Marktstraat, bij de Waardige Waard en de Rabobank.
  • Vertrektijden: 11.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur.

 
Excursie
Appense dijk en Bomendijk
Onder leiding van twee deskundige en enthousiaste gidsen maakt u een hele interessante excursie naar de Appense dijk en de Bomendijk. Ferdinand van Hemmen (landschapshistoricus) en Martijn Grievink (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) vertellen u alles over deze twee pareltjes van de gemeente Voorst. Dat belooft een hele plezierige wandeling te worden!

  • Begin- en eindpunt: Bakkerij Bril, Rijksstraatweg 24, Voorst.
  • Vertrek- en eindtijd: van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Aan deze excursie kunnen ca. twintig personen deelnemen.

Elke gids vertelt tijdens de excursie vanuit zijn eigen expertise over de omgeving. Thema's zijn, onder andere, de fascinerende sporen van de strijd tegen het water, de flora en fauna, het historische verhaal, de betekenis van dit eeuwenoude dijkerfgoed voor onze tijd, hoogwaterveiligheid en klimaatadaptatie.

 
Concerten
In de dorpskerk van Voorst kunt u vanaf 14.00 uur luisteren naar een boeiend concert van het AMC Kamerkoor uit Amsterdam.

Op het landgoed Kleine Noordijk vindt van 15.00 uur tot circa 15.45 uur een concert plaats van Cappella Calluna. Dit koor heeft een speciaal ‘Open Monumentendag-repertoire’ ingestudeerd. Het programma staat op www.cappellacalluna.nl. 

In de Sint Martinuskerk in Bussloo kunt u tussen 11.00 uur en 16.30 uur luisteren naar Ramble-On uit Klarenbeek. Zij spelen, onder andere, muziek uit de Top 2000.


Exposities en tentoonstellingen

In de galerie van De Kunstkring Voorst vindt u een fraaie expositie van glaskunst, keramiek en schilderijen van Erna Gruntjes en Truus Rothengather.

De bibliotheek van Twello is in 1923 gebouwd als lagere school (basisschool). In de bibliotheek is daarom een kleine tentoonstelling ingericht met oude foto's, verhalen en informatie. U bent van harte welkom om ook zelf uw verhalen en herinneringen mee te nemen!

Bij het Boshuis in Klarenbeek kunt u oudhollandse spelletjes spelen. Bovendien zijn ook hier kunstenaars met hun kunst aanwezig.


High tea voor een goed doel
Op de prachtige buitenplaats Het Holthuis kunt u genieten van een heerlijke high tea. Een aanrader, want de sfeervolle, historische setting maakt deze locatie tot een echte plek van plezier. De opbrengst gaat naar een goed doel.

 

Zondag 15 september

Landgoed Klarenbeek is open op zondag 15 september. Hier kunt u de tentoonstelling De Koperfabriek in Klarenbeek bezoeken. Deze tentoonstelling gaat over het ontstaan van de koperindustrie en wat Krepel daarin heeft betekend. De tentoonstelling gaat vooraf aan het 150-jarig jubileum ‘Hout bij Krepel’ in 2020. Verder kunt u historische foto’s bezichtigen die te maken hebben met plezier op het landgoed.

Op zondag 15 september gaat de ruïne de Nijenbeek extra open! Tussen 10.00 uur en 15.30 uur kunt u zonder reservering dit bijzondere, eeuwenoude monument bezoeken. De gidsen van de Nijenbeek leiden u rond en geven uitleg. Vooraf reserveren is dus niet nodig, u kunt u melden bij Huisje Sonnenberg.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data