Opengestelde monumenten in Teuge

Het Slijck (GM), Rijksstraatweg 174-176, Teuge

De naam van deze boerderij is afkomstig van de naam die dit gebied in de Middeleeuwen had: het Slijk. Het vertelt ons dat het landschap toen erg nat en mogelijk modderig was. De eerste boerderij het Slijck werd vermoedelijk in de 17e eeuw gebouwd. Het huidige gebouw dateert mogelijk uit 1823. Het voorhuis werd uitgebouwd, zodat er een L-vorm ontstond. Deze uitbouw functioneerde als landheerskamer, de kamer voor de pachtheer. In de deel, waar onlangs een atelier is gevestigd, kunt u de slietenvloer van de hooizolder en de restanten van de koeien- en paardenstal nog zien. De eigenaar is aanwezig en geeft toelichting.

’t Middenzand (GM), Zandenallee 2, Teuge

De historie van deze boerderij gaat ver terug. Al tenminste sinds 1640 staat hier een boerderij en waarschijnlijk dateren delen van het huidige pand nog uit deze periode. De naam van de boerderij is afkomstig van de gebiedsnaam het Zand. Naar dit gebied werden drie boerderijen vernoemd: het Grote Zand, het Midden Zand en het Kleine Zand.

De enthousiaste eigenaresse van de boerderij vertelt u met veel passie over de boeiende historie van de boerderij en hoe het leven op de boerderij er in vroegere tijden uit zag.

De Beukelaar (GM), Rijksstraatweg 168, Teuge

De boerenplaats is zeer oud en bijzonder rijk aan historie. De kelder is mogelijk zelfs uit de 13e eeuw. In 1394 stond hier de borchstede (versterkt gebouw) Silvolde. Een tekening uit 1729 van de bekende tekenaar Cornelis Pronk toont het kasteelachtige gebouw met een boerderij er tegenaan. Na een brand in 1869 werd de boerderij herbouwd met behoud van restanten van de spieker, zoals de kelder met opkamers daarboven in het voorhuis.

Bij de boerderij staat een bijzondere, zeer oude houten schuur, die in 1995 fraai gerestaureerd is. In deze schuur wordt brocante verkocht. Heel plezierig om hier een kijkje te nemen!

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data