Veilige woon- en leefomgeving

De veiligheid en leefbaarheid in uw wijk, buurt, straat en tussen buren is belangrijk om prettig te kunnen wonen. U vindt hier informatie over thema’s die hier invloed op hebben.

Als burger mag u van de overheid verwachten dat zij zich inzet voor uw veiligheid. Dat zij er bijvoorbeeld voor zorgt dat hulpverleners in geval van nood snel ter plaatse zijn. Maar de overheid kan niet overal voor zorgen. Ook u hebt een verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat.

Burgernet
Samen kunnen we onze gemeente nóg veiliger maken. Want hoe meer mensen meedoen met Burgernet, hoe groter de kans dat inbrekers worden opgepakt en vermiste personen worden teruggevonden.

Burgernet werkt heel eenvoudig. Na een melding van een inbraak, tasjesroof of een vermist kind, kan de politie een Burgernetactie starten. Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar de gezochte persoon die duidelijk is omschreven. Wie informatie heeft, kan gratis met het Burgernetnummer 0800-0011 bellen. De informatie wordt door de meldkamer direct doorgespeeld naar de politie. Op dit moment wordt al 1 op de 10 Burgernetacties dankzij tips van Burgernetdeelnemers opgelost. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer Burgernetacties met succes kunnen worden afgesloten. Want samen zien we meer. Heeft u zich nog niet aangemeld? Ga dan vandaag nog naar www.burgernet.nl om u te registreren.

Buurtpreventie met WhatsApp
Ook kunt u als burger bijdragen aan een veiliger woon- en leefomgeving door bijvoorbeeld de buurtWhatsApp. In de berichtengroep kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen als zij iets verdachts zien. WhatsApp is een berichtensysteem via het internet op de mobiele telefoon. Informatie zoals berichten en foto’s kunnen snel verstuurd worden naar andere WhatsAppgebruikers.

De politie gebruikt zelf Burgernet om inwoners uit te laten kijken naar dieven, overvallers en vermiste personen. De WhatsApp-groepen zijn een goede aanvulling voor de buurtpreventie, want het werkt veel sneller als buurtbewoners elkaar onderling informeren. De politie maakt zelf geen deel uit van de WhatsApp-groepen maar moet bij een verdachte situatie wel als eerste hiervan in kennis gesteld worden. De wijkagenten geven wel ondersteuning en advies aan WhatsApp-groepen. Een goede richtlijn voor deelnemers aan een WhatsApp-groep is het SAAR-principe:

S       signaleren
A       alarmeren van de politie, bel 112
A       appen
R       reageren door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken

Een goed signalement voor de alarmering en om te WhatsAppen bestaat uit een beschrijving van de persoon en het eventuele voertuig van de persoon in combinatie met de locatie.

Op BuurtWhatsApp vindt u meer informatie over het doel van de WhatsApp groepen, tips en spelregels en of er al een WhatsApp groep bestaat in uw buurt.

Veiligheidswijzer
Ook kunt u eenvoudig preventieve maatregelen nemen en uzelf voorbereiden op noodsituaties. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft in samenwerking met de gemeenten en GGD Noord- en Oost-Gelderland een digitale Veiligheidswijzer gemaakt.

Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Luuk Lucas, medewerker Openbare Orde en Veiligheid. Telefoon (0571) 27 93 24 of e-mail l.lucas@voorst.nl

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data