Geweld op straat

In de afgelopen jaren is de term ‘zinloos geweld’ een gewoon begrip geworden. Vaak is daar sprake van wanneer geweld op straat plaatsvindt.

Wat doet u dan?

1. Mobiliseer de omstanders. Kijk of er meer mensen op straat zijn en roep ze erbij. Samen kunt u meer doen om de dader te stoppen.

2. Bel het alarmnummer 1-1-2. Zelfs wanneer u geen bereik hebt of uw beltegoed op is, kunt u altijd 112 bellen. Ook in telefooncellen is 112 altijd te bereiken zonder dat u hoeft te betalen.

3. Onthoud de kenmerken van de dader:
- Geslacht: man of vrouw
- Huidskleur: blank of getint
- Leeftijd: vergelijk de dader met iemand die u kent
- Postuur: atletisch, dik of mager
- Lengte: wat is het verschil met uw eigen lengte
- Gezicht: een bril, een rond of lang gezicht
- Opvallend: flaporen, grote neus, littekens, tatoeages
- Haar: snor, baard, kleur haar, kapsel
- Kleding: type kleding, kleuren, stof
- Extra: gebruik uw mobiel als memorecorder.

4. Verleen eerste hulp. Laat het slachtoffer niet alleen. Sla uw jas om het slachtoffer. Blijf bij hem of haar tot er hulp arriveert. Spreek hem of haar geruststellend toe.

5. Vertel de politie wat u gezien hebt. Zorg ervoor dat u een goede getuige bent. Let goed op en meld uzelf als getuige bij de politie.

U mag de verdachte aanhouden. Iedere burger is bevoegd om een verdachte aan te houden. Het is wel zo dat het gebruikte geweld tegen de verdachte niet verder mag gaan dan nodig is om te voorkomen dat hij of zij er vandoor gaat. Zo mag u bijvoorbeeld de verdachte tegen de grond houden tot de politie is gearriveerd. Schat de situatie in en beoordeel wat de juiste actie is. Natuurlijk staat uw eigen veiligheid altijd voorop.

Als iemand klappen krijgt, schop dan lawaai
Als ze iemand aftuigen, begin je een gesprek met 1-1-2
Als iemand wordt geslagen, ga je er op af! Maar niet alleen
Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data