Woninginbraak

De politie en de gemeente beschouwen woninginbraak als een vorm van ernstige criminaliteit, die een grote impact heeft op slachtoffers. Daarom spannen de politie en de gemeente zich extra in om inbraken en diefstallen uit woningen aan te pakken. Dit kan alleen door intensieve samenwerking met de woningcorporatie en de inwoners.

In dit filmpje ziet u hoe snel een gelegenheidsinbreker in een woning binnen kan komen. U kunt uw huis goed beveiligen door het te laten voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit omvat bijvoorbeeld goed hang- en sluitwerk en voldoende en goede buitenverlichting.

Daarnaast helpt het om hier rekening mee te houden in uw gedrag:

  • Sluit ramen en deuren, al gaat u maar even weg
  • Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen
  • Registreer uw spullen, zodat zij herkenbaar zijn
  • Zorg dat u geen klimmiddelen bij uw huis hebt staan, zoals trapjes, ladders en containers
  • Zorg voor verlichting binnen, ook als u er niet bent
  • Zorg voor toezicht in huis als u een paar dagen of langer weggaat, om bijvoorbeeld de post weg te halen

Bel bij verdachte situaties altijd de politie op nummer 112. Hebt u informatie over bepaalde personen of zaken, maar is er geen spoed, belt u dan met het algemene politienummer 0900 8844. Anoniem kan ook, via telefoonnummer 0800 7000.

Buurtpreventie met WhatsApp
Ook kunt u als burger bijdragen aan een veiliger woon- en leefomgeving door bijvoorbeeld de buurtWhatsApp.
In de berichtengroep kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen als zij iets verdachts zien.

WhatsApp is een berichtensysteem via het internet op de mobiele telefoon. Informatie zoals berichten en foto’s kunnen snel verstuurd worden naar andere WhatsAppgebruikers.

De politie gebruikt zelf Burgernet om inwoners uit te laten kijken naar dieven, overvallers en vermiste personen. De WhatsApp-groepen zijn een goede aanvulling voor de buurtpreventie, want het werkt veel sneller als buurtbewoners elkaar onderling informeren. De politie maakt zelf geen deel uit van de WhatsApp-groepen maar moet bij een verdachte situatie wel als eerste hiervan in kennis gesteld worden. De wijkagenten geven wel ondersteuning en advies aan WhatsApp-groepen. Een goede richtlijn voor deelnemers aan een WhatsApp-groep is het SAAR-principe:

S       signaleren
A       alarmeren van de politie, bel 112
A       appen
R       reageren door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken

Een goed signalement voor de alarmering en om te WhatsAppen bestaat uit een beschrijving van de persoon en het eventuele voertuig van de persoon in combinatie met de locatie.

Op buurtWhatsApp vindt u meer informatie over het doel van de WhatsApp groepen, tips en spelregels en of er al een WhatsApp groep bestaat in uw buurt.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data