We hebben gewonnen!

Entente Florale Europe 2019

Vorig jaar wonnen we de nationale groencompetitie Entente Florale. Dit jaar hebben we de internationale competitie gewonnen!

We stonden voor een nog grotere uitdaging: de internationale groencompetitie Entente Florale Europe. Dorpskern Twello nam het namens de gemeente op tegen deelnemers uit zeven andere landen in Europa in de strijd om de titel 'Groenste gemeente van Europa'. De competitie was niet mals: er zijn inzendingen uit Italië, Hongarije, Oostenrijk, België, Ierland en Tsjechië en Duitsland. Elke deelnemende gemeente krijgt bezoek van een internationale jury. Wij waren op 16 juli aan de beurt. 

Wat is de Entente Florale Europe?

De Entente Florale Europe is een internationale competitie voor de groenste gemeente van de Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) - vrij vertaald als Europese vereniging voor bloemrijkheid en landschap. De wedstrijd bestaat al sinds 1975 en is gevestigd in België. We worden door een internationale jury beoordeeld op ons groenbeleid in de breedste zin van het woord. Er wordt onder meer gekeken naar de biodiversiteit in onze gemeente, maar ook naar hoe we omgaan met landgoederen. 

En wat te denken van de aanleg van nieuwe woonwijken, onze kijk op toerisme of het Voorster afvalbeleid? Een belangrijk criterium van de prijs voor groenste kleine gemeente van Europa is ook hoe de gemeente de verbinding zoekt met haar inwoners. Worden zij actief betrokken bij de besluitvorming en hoe is de onderlinge verbondenheid? In dit kader komen de vele vrijwilligersorganisaties die onze gemeente telt dan ook uitgebreid aan bod. 

Zo zal de Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk een demonstratie geven tijdens het jurybezoek op 16 juli. Op deze plek bevindt zich al ruim 100 jaar een houtzagerij, waar op ambachtelijke wijze klompen en meubels worden gemaakt. Na jaren van verval werd in 2015 de stichting opgericht, die mede dankzij vele vrijwilligers regelmatig open is voor het publiek. 

Ook de Stichting Dorpsverfraaiing Twello ontbreekt niet op de juryroute. In het dorp zijn deze mannen welbekend: gewapend met tractor en watertank zorgen zij eigenhandig voor meer kleur op straat. Zij onderhouden met veel enthousiasme en plezier verschillende rotondes, bloemperken en bloembakken. Ook de kleurrijke bloembakken voor de ingang van het gemeentehuis worden door hen met veel liefde van water en nieuwe beplanting voorzien. 

Wat ons betreft verdient deze combinatie van betrokken vrijwilligers, bloeiende stichtingen en gedreven medewerkers natuurlijk elke dag een pluim. Deze erkenning op internationaal niveau zou echt de kers op de taart betekenen van al het harde werk. We kijken dan ook uit naar het bezoek van de jury en zien het vol vertrouwen tegemoet.  

Zie hieronder de Engelstalige film over onze deelname, met daaronder de juryroute: 

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data